• Ναυτιλία

    Ερχόμεθα προς την Θάλασσα – Έκθεση στη Χίο του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος και των Ναυτικών Χρονικών

    • NewsRoom


    Στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στη Χίο, εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο «Ερχόμεθα προς τη Θάλασσα».

    Στην έκθεση, για πρώτη φορά, επιχειρείται προσπάθεια για την καταγραφή και την ανάδειξη των σημαντικότερων κομβικών σημείων που επηρέασαν και μετεξέλιξαν τη ναυτιλία των Ελλήνων μέχρι τη σημερινή εποχή. Βασική πηγή αυτής της αφήγησης είναι το πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό των Ναυτικών Χρονικών.

    Η φιλοξενία της έκθεσης στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στη Χίο αποτυπώνει τη δέσμευση των εκδοτών για συστηματική και ενεργή παρουσία στους σύγχρονους ναυτότοπους της Ελλάδας, ενώ αντανακλά τον σεβασμό της δημοσιογραφικής οικογένειας προς αρθρογράφους με συνεχή παρουσία στις σελίδες του περιοδικού: ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, ναύαρχος Ευθύμιος Μητρόπουλος αποτελεί τον αρχαιότερο αρθρογράφο του περιοδικού που αποτυπώνει τις σκέψεις και απόψεις του εδώ και 7 δεκαετίες στις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών.

    Ο καπτ. Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου, αρθρογραφεί συστηματικά από το 1978 και αποτελεί έναν από τους πρώτους υποστηρικτές της επανέκδοσης του περιοδικού το 1998.

    Κύριοι ομιλητές της εναρκτήριας εκδήλωσης ήταν ο κ. Συμεών Παληός, Ιδρυτής του Ομίλου Diana και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», καθώς και η καθ. Ελένη Θανοπούλου του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net.

    Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» ο διευθυντής του κ. Μιχάλης Μπελέγρης.

    Κατά το πρώτο μέρος της συζήτησης, ο κ. Παληός ανέλυσε τις συνιστώσες που επηρεάζουν την ευμετάβλητη πλέον ναυλαγορά, ενώ εστιάστηκε στις ευκαιρίες αλλά και στις ιδιαιτερότητες των κεφαλαιαγορών και ειδικά των αμερικανικών, ως μεθόδου άντλησης κεφαλαίων για την ανάπτυξη και ανανέωση του στόλου. Ο σημαντικός Έλληνας πλοιοκτήτης και επιχειρηματίας, που συνεχίζει την χιώτικη ναυτιλιακή παράδοση, παρουσίασε την τεχνολογική εξέλιξη των πλοίων, των καινοτομιών που συνέβαλαν στην μετεξέλιξη τους, καθώς και των αναγκών στελέχωσής τους, κατά τον περασμένο αιώνα.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες προσωπικές ιστορίες και συμβουλές, ενώ απάντησε στις ερωτήσεις των εξαιρετικά ενδιαφερόμενων νέων συμμετεχόντων. Επιπλέον, ο κ. Παληός επεσήμανε πως παρά την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και του ρόλου της στην αγορά εργασίας, η νέα γενιά θα πρέπει να παραμένει αισιόδοξη και δραστήρια, καθώς, όπως σχολίασε, για κάθε θέση εργασίας που χάνεται λόγω των τεχνολογικών καινοτομιών, δημιουργούνται περισσότερες από μία νέες θέσεις.

    Η καθ. Ελένη Θανοπούλου επεσήμανε, στο πλαίσιο της συζήτησης, τις -συχνά καταστροφικές- συνέπειες που έχουν οι υπέρ του δέοντος προσδοκίες των επενδυτών, οδηγώντας συχνά σε παράτολμες κινήσεις και αποφάσεις. Ωστόσο, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την προσαρμοστικότητα και την ικανότητα των Ελλήνων της θάλασσας να μετατρέπουν τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Υπενθύμισε μάλιστα ότι σε περιόδους οικονομικής συρρίκνωσης, ειδικά η ναυτιλιακή αγορά, πρέπει να μη λησμονεί τη ρήση «Έχε πληρώματα καλά, τα δάνεια πληρωμένα, στην άκρη νάχεις μετρητά, μην φοβηθείς κανέναν».

    Στην εναρκτήρια εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν ο βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ, ο Λιμενάρχης Χίου αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Παντελής Βατούσης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Χίου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Μάργαρης, η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθ. Μαρία Λεκάκου, ο αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων Πατέρα κ. Ευάγγελος Πατέρας και ο διευθυντής τους στρατηγός (ε.α.) Δημήτριος Ντζόϊδος, ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων καπτ. Αντώνιος Πιτσιλός, στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς και πλήθος φοιτητών του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΑΕΝ Χίου και του «Ιδιωτικού Ναυτικού Λυκείου TEENS – Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών».

    Σχετικά με την Έκθεση

    Η έκθεση «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…» διοργανώθηκε από τα Ναυτικά Χρονικά με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του περιοδικού, και για πρώτη φορά ταξιδεύει εκτός Αθήνας. Σκοπός της επετειακής αυτής παρουσίασης είναι η αφήγηση της εξέλιξης της ελληνικής ναυτιλίας μέσα από τις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών.

    Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η έκθεση αποτελεί την πρώτη φορά που ένα -επιλεγμένο- μέρος του Αρχείου των Ναυτικών Χρονικών θα τεθεί σε δημοσιότητα και οι επισκέπτες της, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά σπάνια αντικείμενα που συνθέτουν το παρελθόν, παρόν αλλά και μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας: Επιστολές από εμβληματικές προσωπικότητες, μοντέλα πλοίων, αναμνηστικά καθελκύσεων, γράμματα από ναυτικούς για το περιοδικό και πολλά ακόμη εκθέματα, συνθέτουν το πολύχρωμο «μωσαϊκό» της επετειακής παρουσίασης «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…».

    Διαβάστε επίσης:

    Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Πραγματοποιήσαμε ένα μοναδικό προσκύνημα στα νησιά του Αιγαίου



    ΣΧΟΛΙΑ