• Ναυτιλία

    Ελληνική ναυτιλιακή εισέρχεται στην αγορά ξηρού φορτίου

    • Εριέττα Κομνηνού


    Στην εξαγορά φορτηγού πλοίου της αμερικανικής Genco Shipping and Trading προχώρησε η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή Monte Nero Maritime, με έδρα τον Πειραιά. Η κίνηση αυτή, αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας στην αγορά ξηρού φορτίου.

    Πηγές αναφέρουν ότι η Monte Nero εξαγόρασε το χωρητικότητας 76,500-dwt πλοίο, Genco Thunder (κατασκευής 2007). Σύμφωνα με το vesseltracker.com το κόστος της συναλλαγής ανήλθε στα 10,4 εκατ. δολάρια, ποσό ικανοποιητικό, καθώς σύμφωνα με τη VesselsValue, η αξία του bulker εκτιμάται στα 10,78 εκατ. δολάρια.

    Η ναυτιλιακή Monte Nero Maritime ιδρύθηκε το 2017 και ανέπτυξε σε σύντομο χρονικό διάστημα στόλο με πέντε δεξαμενόπλοια. Ωστόσο, οι πληροφορίες για τα στελέχη και τις δραστηριότητες της είναι περιορισμένες.

    Μεταξύ άλλων η εταιρεία φέρεται να είναι η νέα διαχειρίστρια του πλοίου Maersk Prosper (χωρητικότητας 109.300 dwt, κατασκευής 2001), του οποίου την πώληση η Maersk είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο 2019, χωρίς να αποκαλύψει τον αγοραστή. Πηγές της αγοράς θέλουν την τιμή πώλησης του πλοίου γύρω στα 10,6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το νέο όνομα του πλοίου, σύμφωνα με το vesseltracker.com , είναι Alboran I.

    Ακόμη η Monte Nero είχε αγοράσει την προηγούμενη χρονιά ένα ακόμη, παλαιάς κατασκευής, πλοίο της Maersk, το Maersk Rhode (χωρητικότητας 34.800 dwt, κατασκευής 2002), που μετονομάστηκε σε Countess I.

    Τα άλλα πλοία της εταιρεία είναι το Ocean III, πρώην Formosa Sixteen (χωρητικότητας 45.700 dwt, κατασκευής 2007) που ανήκε στην Formosa Plastics Marine από την Ταϊβάν, καθώς και το τάνκερ Axis, κατασκευής 1992. 



    ΣΧΟΛΙΑ