• Ναυτιλία

    Εκτός εργασίας 600 εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – «Ουδέν νεώτερον» από τον Γιώργο Προκοπίου

    Ο εφοπλιστής, Γιώργος Προκοπίου

    Ο εφοπλιστής, Γιώργος Προκοπίου


    Στις 30 Ιουνίου έληξαν οι συμβάσεις εργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως προβλεπόταν από τον τελευταίο νόμο και ήδη 600 εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός εργασίας.

    Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του εργοστασιακού σωματείου «η Τρίανα», Ε. Μπαλογιάννης και Σ. Παπαδής αντίστοιχα, επισημαίνουν: «Ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Στεφανής είχε δηλώσει ότι είχε ετοιμάσει σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία δεν είχε υπογραφεί λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης και ότι θα ενημέρωνε για το θέμα το νέο Υπουργό Άμυνας, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του. Τον νέο υπουργό Ν. Δένδια ενημερώσαμε και εμείς αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του, με επιστολή που του απευθύναμε ήδη από την πρώτη ημέρα».

    Ωστόσο, από τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι είναι εκτός εργασίας και σε επικοινωνία που είχε το σωματείο με το Υπουργείο Άμυνας, πληροφορήθηκε ότι πράγματι ο νέος υπουργός έχει ενημερωθεί για το θέμα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν σχετική ΠΝΠ για την παράταση του προγράμματος και την εκ νέου απασχόλησή των 600 εργαζομένων.

    Το προεδρείο του σωματείου «πιέζει για την άμεση επίλυση του θέματος» και τονίζει:

    «Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό ή εκπροσώπους του, αν είναι δυνατόν για αύριο Πέμπτη. Το βασικό αίτημά μας είναι να υπογραφεί η ΠΝΠ άμεσα, ώστε το αργότερα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να έχουμε υπογράψει τις νέες συμβάσεις εργασίας μας και έπειτα να συζητήσουμε τα υπόλοιπα αιτήματά μας.

    Για το θέμα του Ναυπηγείου και των θέσεων εργασίας μας, το ΔΣ αποφάσισε, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης να ζητήσουμε συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους Υπουργούς, καθώς και να ενημερώσουμε τα κοινοβουλευτικά κόμματα για όλα αυτά τα θέματα και για τις θέσεις του σωματείου μας.

    Για το άλλο φλέγον θέμα, της επαλήθευσης των απαιτήσεων και την πορεία της ειδικής διαχείρισης, δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την ειδική διαχείριση. Η αρχική προθεσμία για την επαλήθευση έχει λήξει από τις 25 Ιουνίου, ατύπως δε, έχουμε πληροφορηθεί ότι έχει δοθεί παράταση από τον εισηγητή δικαστή.

    Προφορικά και εγγράφως έχουμε πιεστικά ζητήσει συνάντηση με την ειδική διαχείριση, προκειμένου να συζητήσουμε την πορεία των επαληθεύσεων, τις προοπτικές και ένα καταρχήν χρονοδιάγραμμα της πορείας, πλην όμως μέχρι σήμερα τέτοια συνάντηση δεν έχει γίνει.

    Για τον λόγο αυτό, το ΔΣ αποφάσισε, σήμερα Τετάρτη και ώρα 11 π.μ. όλα τα μέλη του ΔΣ καθώς και όσοι άλλοι εργαζόμενοι θέλουν και μπορούν, να πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας στα νέα γραφεία της ειδικής διαχείρισης (Αδριανουπόλεως 87 Αιγάλεω) με αίτημα την άμεση συνάντηση εκπροσώπων μας με τον ειδικό διαχειριστή.

    Σε περίπτωση που και μετά από αυτή την παράσταση δεν οριστεί άμεσα συνάντηση, το ΔΣ αποφάσισε να γίνει κινητοποίηση έξω από τα γραφεία την DELOITTE, σε ημέρα και ώρα που θα αποφασίσουμε».

    Σχετικά με τις διεκδικήσεις του πρώην επενδυτή Σάφα από το Ελληνικό Δημόσιο και τις πληροφορίες συγκεκριμένα ότι απορρίφθηκε η προσφυγή του από το International Centre for Settlement of Investment Disputes που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, στο οποίο είχε προσφύγει ζητώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση, το σωματείο «η Τρίαινα» υποστηρίζει ότι «πράγματι φαίνεται ότι έτσι είναι και το Ελληνικό Δημόσιο κέρδισε μια μεγάλη δικαστική μάχη».

    Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η δικαστική αυτή διαμάχη δεν έχει καμιά σχέση με τα Ελληνικά Ναυπηγεία και την ειδική διαχείριση, οι διαδικασίες της οποίας δεν συνδέονται και δεν επηρεάζονται από την απόφαση αυτή.

    Τέλος, όσον αφορά τον νέο επενδυτή, το προεδρείο των εργαζομένων τονίζει χαρακτηριστικά: «Ουδέν νεώτερον».

    Διαβάστε επίσης:

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Αγωνία για 600 εργαζομένους – Λήγουν στις 30 Ιουνίου οι συμβάσεις τους

    Μπαλογιάννης: Είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του Γ. Προκοπίου, αρκεί να υπάρχει ένα κλίμα ομαλών εργασιακών σχέσεων

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Κλοπή σωλήνων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι



    ΣΧΟΛΙΑ