• Ναυτιλία

    Εγκαταλείπουν τα σχέδια συγχώνευσης ύψους 5 δισ. δολαρίων οι Cargotec και Konecranes μετά το μπλόκο της Βρετανίας


    Οι φινλανδικές εταιρείες κατασκευής μηχανήματα διακίνησης φορτίου για πλοία, λιμάνια και τερματικούς σταθμούς Cargotec και Konecranes ανακοίνωσαν πως εγκαταλείπουν τα σχέδιά ύψους σχεδών 5 δισ. δολαρίων για συγχώνευση τους, μετά το μπλόκο που επέβαλε η Βρετανία.

    Η εποπτική αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε «ουσιώδεις» ανησυχίες για τον ανταγωνισμό. Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας (CMA) δήλωσε ότι η σε βάθος έρευνά της διαπίστωσε ότι η συγχώνευση των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,95 δισεκατομμύρια δολάρια) θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό στην προμήθεια πολλών προϊόντων χειρισμού εμπορευματοκιβωτίων.

    Η Konecranes και η Cargotec, που ανακοίνωσαν το σχέδιο τους για συγχώνευση  τον Οκτώβριο του 2020, ανταγωνίζονται στενά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Αυτή η απώλεια ανταγωνισμού θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τους τερματικούς σταθμούς των λιμένων του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων τιμών και χαμηλότερης ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων», ανέφερε η CMA σε ανακοίνωσή της.

    Η κίνηση της CMA έρχεται ένα μήνα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τη συμφωνία υπό όρους αντιμονοπωλιακή έγκριση, αφού οι δύο φινλανδικές εταιρείες προσφέρθηκαν τον Ιανουάριο να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ανταγωνισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ