• Ναυτιλία

    Costamare: Απέκτησε τον πλήρη έλεγχο πέντε πλοίων που είχε με την York Capital

    Κωστής Κωνσταντακόπουλο, CEO Costamare Inc.

    Κωστής Κωνσταντακόπουλο, CEO Costamare Inc.


    Την εξαιρετική ρευστότητά της, αλλά και την αυξημένη πιστοληπτική της ικανότητα χρησιμοποίησε η εισηγμένη στο NYSE Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου προκειμένου να αποκτήσει των 60% των συμμετοχών της York Capital, σε πέντε containerships μεταφορικής ικανότητας 11.000 κουτιών το καθένα.

    Τα πλοία ήταν μέρος επενδυτικών κινήσεων που έκαναν από κοινού, μέσω κοινοπραξίας, οι δύο εταιρείες.

    Το «ξέφρενο ράλι» της αγοράς των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που έχει δώσει στη Costamare ρευστότητα άνω των 200 εκατ. δολαρίων, αλλά και νέα ναυλοσύμφωνα με έσοδα άνω των 440 εκατ. δολαρίων, έδωσαν στις δύο εταιρείες την ευκαιρία να ολοκληρώσουν ένα deal με χαρακτήρα win win. Η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, χρησιμοποίησε την υψηλή ρευστότητά της αλλά και τραπεζικό δανεισμός διάρκειας μέχρι 10 έτη, από κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συναλλαγή.

    Ο οικονομικός διευθυντής της Costamare Γρηγόρης Ζήκος, σημείωσε σε δηλώσεις ότι: «Είμαστε ευχαριστημένοι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την York Capital, η οποία, συναλλαγή υπογραμμίζει την εξαιρετική μας σχέση. Ταυτόχρονα, η κοινή επιχείρηση εξακολουθεί να κατέχει άλλα πέντε πλοία και η σχέση μας συνεχίζεται. Τα αποκτηθέντα πλοία μάς παρέχουν πρόσθετα έσοδα από συμβόλαια περίπου 335 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και έχουν μέσο σταθμισμένο χρόνο ναύλωσης διάρκειας 8,9 ετών».

    Πριν από τρία χρόνια περίπου, η Costamare είχε αγοράσει με τον ίδιο τρόπο το μερίδιο ύψους 60% που κατείχε η York Capital σε ακόμα πέντε ακόμα containerships τα οποία είχαν παραγγείλει από κοινού οι δύο εταιρείες το 2014. Εκείνη την εποχή, η Costamare αποπλήρωσε ένα μέρος της συναλλαγής με την έκδοση νέων μετοχών της εταιρείας.

    Τα δύο μέρη έχουν ακόμα ενεργή την κοινοπραξία τους έχουν διαθέτουν από κοινού ακόμα πέντε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτιών.



    ΣΧΟΛΙΑ