• Ναυτιλία

    Χατζηπατέρας (Dorian LPG): Επιστροφή κεφαλαίου 40,1 εκατ. δολαρίων στους μετόχους και συμφωνία αναχρηματοδότησης

    Γιάννης Χατζηπατέρας

    Γιάννης Χατζηπατέρας


    H ναυτιλιακή Dorian LPGσυμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Χατζηπατέρα ανακοίνωσε ότι θα διανείμει μέρισμα ενός δολαρίου στους κατόχους κοινών μετοχών της εταιρείας, ανταμείβοντας τους με συνολικά κεφάλαια 40,1 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, προχώρησε σε νέα συμφωνία αναχρηματοδότησης προηγούμενου δανείου.

    Το μέρισμα θα πληρωθεί περίπου στις 25 Ιανουαρίου και θα αφορά σε όσους κατέχουν μετοχές της εταιρείας μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου 2022.

    Η ναυτιλιακή ανακοίνωσε ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2021 προχώρησε στην αναχρηματοδότηση προηγούμενου χρέους με εξασφάλιση τα χωρητικότητας 84,000 cbm πλοία Constellation και Commander (αμφότερα κατασκευής 2015), μέσω νέας δανειακής διευκόλυνσης από τις τράπεζες Bank of America Leasing and Capital, Pacific Western Bank, Raymond James Bank και City National Bank of Florida.

    Το επιτόκιο του νέου δανείου ονομαστικού ποσού 83,4 εκατ. δολαρίων και πενταετούς διάρκειας, θα είναι σταθερό στο 3,78%. Η Dorian LPG έλαβε μετρητά 33,9 εκατ. δολάρια μετά την αποπληρωμή του προηγούμενου δανείου και των εξόδων που σχετίζονται με τη νέα σύμβαση.

    Σχολιάζοντας την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους η Fearnley Securities είπε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών της ναυτιλιακής να ανταμείψει τους επενδυτές, προσθέτοντας άλλο ένα δολάριο ανά μετοχή και πραγματοποιώντας επαναγορές μετοχών 120 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε τους τελευταίους 12 μήνες.

    «Με έναν ισχυρό ισολογισμό και σύγχρονο στόλο πιστεύουμε ότι η Dorian LPG θα πρέπει κάποια στιγμή να καθιερώσει βασικό μέρισμα, αλλά προς το παρόν η τρέχουσα στρατηγική της (με τα  ειδικά μερίσματα) αφήνει ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω εξαγορές, με τη μετοχή της να διαπραγματεύεται περίπου 0,6 φορές την καθαρή αξία ενεργητικού», υποστήριξαν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

    Aύξηση κερδών

    Υπενθυμίζεται ότι η ναυτιλιακή εμφάνισε σημαντική αύξηση κερδών στο τρίτο τρίμηνο του 2021, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ανήλθαν σε 14,1 εκατ. δολάρια έναντι 0,5 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

    Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 9,9 εκατ. δολάρια έναντι ζημιών 3,4 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ τα έσοδα της την ίδια περίοδο ανήλθαν στα 63,1 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 15,3% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ