• Top Stories

    Τέλος στο μυστήριο. Βρέθηκε ο συνέταιρος του Κουτσολιούτσου στην Folli Follie

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος


    Η κινεζική Fosun International ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρός της, ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, ένας από τους γνωστότερους κινέζους επιχειρηματίες, βοηθάει τις αρχές σε μια έρευνα, αφού ένα δημοσίευμα ανέφερε νωρίτερα πως ο όμιλος έχει χάσει από χθες το μεσημέρι την επαφή με τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Γκούο, ο οποίος δηλώνει πως έχει πρότυπο τον αμερικανό επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ, θα εξακολουθήσει να μπορεί να συμμετέχει σε μείζονες αποφάσεις της εταιρείας με τα κατάλληλα μέσα, ανέφερε η Fosun, χωρίς να επεκταθεί.

    “Οι διευθυντές της εταιρείας έχουν την άποψη ότι η έρευνα αυτή δεν θα έχει αρνητικές υλικές συνέπειες στα οικονομικά ή τις επιχειρήσεις του ομίλου. Οι επιχειρήσεις της εταιρείας συνεχίζονται κανονικά”, ανέφερε ο Fosun International.

    Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Fosun International, που έχει συμμετοχή στη Folli Follie, καθώς και των μεριδίων του ομίλου σε εταιρείες που ελέγχονται από τον Γκούο, ανεστάλη νωρίτερα σήμερα στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα.

    Νωρίτερα το mononews είχε μεταδώσει:
    Ο συνέταιρος των επιχειρηματιών Δημητρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στη Follie Follie είναι άφαντος. Ο δισεκατομμυριούχος Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, είναι ο τελευταίο κινέζος μεγαλομάνατζερ, ο οποίος εξαφανίζεται (άγνωστο για πόσο) στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι κινεζικές αρχές για να διερευνήσουν τα αίτια και τις συνθήκες της κατάρρευσης της εγχώριας Κεφαλαιαγοράς το περασμένο καλοκαίρι. Ο Γκούο είναι πρόεδρος και επικεφαλής του ομίλου Fosun, ο οποίος ελέγχει το 14% της ελληνικής εταιρείας Follie Follie και είναι από τους βασικούς χρηματοδότες του project του Ελληνικού. H μετοχή της εταιρείας στο ελληνικό χρηματιστήριο κατεγραψε μεγαλες απώλειες περίπου 8% και εκλεισε περιξ των 14,7 ευρώ.
    Ο γνωστός και ως ο «Κινέζος Γουόρεν Μπάφετ» έχει να φανεί από την περασμένη Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου και, σύμφωνα με το κινεζικό ενημερωτικό περιοδικό «Caixin», είτε έχει συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές είτε έχει προσαχθεί για ανάκριση. Ο όμιλος Fosun ελέγχει μεταξύ άλλων την αλυσίδα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων Club Med, κατέχει μερίδιο στην καναδική εταιρεία ψυχαγωγίας Cirque du Soleil, ενώ έχει σημαντικές επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ασφαλίσεων και των ακινήτων.
    Από την περασμένη Παρασκευή, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Fosun στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ δίχως να δοθεί καμία εξήγηση ή να εκδοθεί κάποια ανακοίνωση από τον πολυσχιδή επιχειρηματικό όμιλο.
    Όπως μεταδίδουν οι «New York Times», η περίπτωση Γκούο είναι η τελευταία μιας σειράς μυστηριωδών εξαφανίσεων που έχουν καταγραφεί από το καλοκαίρι που το Πεκίνο ξεκίνησε οι έρευνες για διαφθορά στον χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας. «Από τον Αύγουστο πολλά επιχειρηματιά στελέχη έχουν συλληφθεί και κρατούνται από την αστυνομία, ενώ άλλα έχουν εξαφανιστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα.
    Για παράδειγμα, εδώ και εβδομάδες έχει εξαφανιστεί ο Γιμ Φουνγκ, πρόεδρος της Guotai JunanInternational, μιας εκ των μεγαλυτέρων χρηματιστηριακών εταιρειών της Κίνας. Ο Γιμ έχει να φανεί από τις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Guotai Junan International…
    Σε κάποιες περιπτώσεις έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα στην αφάνεια τα στελέχη επανεμφανίζονται και συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους. Είναι η περίπτωση της Λι Γιφέι, επικεφαλής ενός εκ των μεγαλυτέρων hedge funds του πλανήτη, του Man Group, η οποία «επέστρεψε στην εργασία της έπειτα από συνάντηση που είχε με τις αρχές», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο σύζυγός της στην εφημερίδα «South China MorningPost».
    Υπάρχουν βέβαια και τραγικότερα συμβάντα, όπως αυτό του ηλικίας 44 ετών δισεκατομμυριούχου Ξου Μινγκ, ο οποίος συνελήφθη ως υπεύθυνος σκανδάλου πολιτικής διαφθοράς, και ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελλί της φυλακής όπου κρατείτο. Τα κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πέθανε από καρδιακή ανακοπή, αλλά δεν διενεργήθηκε αυτοψία καθώς η σορός του αποτεφρώθηκε την επομένη του θανάτου του με συνοπτικές διαδικασίες.
    Η είδηση βεβαίως της «εξαφάνισης» του επικεφαλής της Fosun έχει ως αποτέλεσμα η μετοχή της Folli-Follie στο ελληνικό χρηματιστήριο να δέχεται σημαντικές πιέσεις (-12,5%).
    Η Fosun είναι από τον Μάιο του 2011 ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ελληνικού ομίλου, με ποσοστό 13,9%, επένδυση που υπολογίζεται πως ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς το αρχικό ποσοστό 9,5% αποκτήθηκε μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 84,5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο μέσω αγοράς μετοχών από το Χρηματιστήριο.



    ΣΧΟΛΙΑ