• Ναυτιλία

    Αποκάλυψη mononews: Απειλητικό email από τους Χούθι σε κορυφαίο Έλληνα εφοπλιστή: «Θα σας χτυπήσουμε αν…»

    • Βασίλης Κανέλλης - Λίλιαν Μαργαρίτη


    Απειλητικό email σε κορυφαίο Έλληνα εφοπλιστή έστειλαν οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ουσιαστικά ελέγχουν μεγάλα τμήματα στην Υεμένη, κατηγορώντας τον ότι πλοίο της εταιρείας του εισήλθε σε λιμάνι του Ισραήλ και ως εκ τούτου περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο που έχουν καταρτίσει με τα πλοία που καταπατούν τις κυρώσεις προς την χώρα.

    Παράλληλα τον προειδοποιούν ότι αν τα πλοία της εταιρείας του, η οποία έχει στην κατοχή της πάνω από 30 βαπόρια, συνεχίσουν να εισέρχονται σε λιμάνια του Ισραήλ θα αποτελέσουν άμεσο στόχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης.

    H αποκάλυψη του mononews προκαλεί σοκ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα απειλητικά emails έχουν λάβει κι άλλοι Ελληνες εφοπλιστές από τον ίδιο αποστολέα.

    Από μια εγκληματική οργάνωση η οποία είναι δομημένη ως «Ανώνυμη Εταιρεία», με «διευθυντήριο» και εκτελεστικά όργανα που, μάλιστα, φέρεται να έχουν πρόσβαση ακόμη και σε δεδομένα που θα μπορούσαν να βρεθούν μόνο στο «σκοτεινό διαδίκτυο», το λεγόμενο και dark web.

    Το email που έχει στη διάθεσή του το mononews και δημοσιεύει (στο τέλος του κειμένου), και το οποίο έλαβε η εταιρεία του εφοπλιστή στις 22 Μάϊου του 2024, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είχε την ένδειξη επείγον και τίτλο την «προσθήκη του πλοίου του στη λίστα με τα απαγορευμένα πλοία».

    Αποστολέας ήταν το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων -Humanitarian Operations Coordination Center (HOCC), όπως αυτοαποκαλείται η συγκεκριμένη ομάδα, που έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά. 

    Πρόκειται, σύμφωνα με την επιστολή, για ένα κέντρο που υπάγεται στο Γραφείο του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Υεμένης, το οποίο ιδρύθηκε με στόχο να περιορίσει τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις και τις συνέπειες στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

    Ουσιαστικά πίσω από τους «μεγαλοπρεπείς» τίτλους κρύβονται οι αντάρτες Χούθι οι οποίοι έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες ο φόβος και τρόμος των ναυτιλιακών εταιρειών καθώς είτε απειλούν είτε προβαίνουν σε επιθέσεις με πυραύλους και drones κατά πλοίων που περνούν την Ερυθρά Θάλασσα.

    Οι απειλές και οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες, μετά την αναζωπύρωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας με τους αντάρτες Χούθι να έχουν αυτοανακηρυχθεί σε «αστυνομία» του παγκόσμιου εμπορίου δια θαλάσσης.

    Στην επιστολή (διαβάστε στο τέλος ολόκληρο το αυθεντικό κείμενο) προς τη ναυτιλιακή εταιρεία τονίζεται:

    «Εφόσον το πλοίο  ….. με αριθμό IMO …., το οποίο θεωρείται ότι ανήκει, διαχειρίζεται και λειτουργεί από την εταιρεία σας, έχει παραβιάσει έναν από τους όρους της απαγόρευσης: (Γ) Πλοία που κατευθύνονται προς λιμάνια του Ισραήλ, καθώς εισήλθε στο λιμάνι της Ασντόντ (πόλης του Ισραήλ) στις /2024, σας ενημερώνουμε ότι έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των απαγορευμένων πλοίων, στο πλαίσιο του «Προγράμματος κυρώσεων που συνδέεται με πλοία που εισέρχονται σε λιμένες της σφετεριστικής οντότητας Ισραήλ», με έναρξη από τις 03/05/2024.

    Ως εκ τούτου, απαγορεύεται στο συγκεκριμένο πλοίο να διασχίσει την Ερυθρά Θάλασσα, τον πορθμό Bab al-Mandab, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό, και θα αποτελέσει άμεσο στόχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνουν ότι είναι κατάλληλη.»

    Και συνεχίζει η επιστολή:

    «Η στόχευση ισραηλινών πλοίων από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης και η αποτροπή εισόδου άλλων πλοίων στους λιμένες της σφετεριστικής οντότητας Ισραήλ, βασίζεται στη θρησκευτική, ανθρωπιστική και ηθική ευθύνη προς τον καταπιεσμένο λαό της Παλαιστίνης, την άδικη πολιορκία του και τη συνέχιση των φρικτών και αποτρόπαιων σφαγών από το Ισραήλ.

    Και εντάσσεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί ως αποτέλεσμα της επίθεσής, της πολιορκίας και της πείνας στη Λωρίδα της Γάζας, των εγκλημάτων γενοκτονίας κατά του Παλαιστινιακού λαού, της δολοφονίας παιδιών και γυναικών, και της αποτροπής εισόδου φαρμάκων και τροφίμων για περισσότερα από 8 μήνες», αναφέρει η επιστολή.

    Και καταλήγει λέγοντας: «Επομένως, φέρετε την ευθύνη και τις συνέπειες της ένταξης του πλοίου στον κατάλογο απαγορευμένων πλοίων, και εάν τα πλοία σας συνεχίσουν να παραβιάζουν τους όρους και να εισέρχονται στους λιμένες της σφετεριστικής οντότητας Ισραήλ, θα επιβληθούν κυρώσεις στην εταιρεία σας και σε ολόκληρο τον στόλο που σχετίζεται με αυτήν».

    Επικαλούνται δηλαδή την τραγωδία στη Γάζα προκειμένου να προειδοποιήσουν τις ναυτιλιακές εταιρείες να μην δραστηριοποιούνται στην σε συγκεκριμένη περιοχή, την οποία έχουν οριοθετήσει.

    Η διείσδυση στο «dark web»

    Το mononews συνομίλησε με στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας, τα οποία μας αποκάλυψαν κι άλλες πτυχές, ιδιαίτερα σοβαρές, της υπόθεσης.

    Όπως τονίζουν, στην συγκεκριμένη ναυτιλιακή το απειλητικό e-mail εστάλη σε έξι ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

    Οι δύο διευθύνσεις ήταν εταιρικές, ενεργοποιήθηκε το firewall και τα μηνύματα πήγαν στα spam.

    Τα υπόλοιπα, όμως, εστάλησαν σε προσωπικά e-mail κορυφαίου στελέχους της εταιρείας.

    Όπως μας αποκαλύπτει, μπορεί κάποιες διευθύνσεις να είναι προσβάσιμες σε όλους, όμως, «ένα δικό μου e-mail, έχει να χρησιμοποιηθεί εδώ και 15-20 χρόνια, επομένως δεν θα μπορούσαν να το γνωρίζουν οι αποστολείς από την Υεμένη».

    Φαίνεται ότι οι αντάρτες Χούθι έχουν στην οργάνωσή τους χάκερς και πρόσβαση στους φακέλους του dark web, από όπου αλιεύουν στοιχεία όσων τους ενδιαφέρουν, μεταξύ των οποίων και ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

    Ο τρόπος δράσης τους, τα προσωπικά στοιχεία που βρίσκουν, ακόμη και η υπογραφή στην επιστολή «director της HOCC» δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη ομάδα που λειτουργεί στα πρότυπα μιας «ΑΕ».

    Αναζητώντας σε ιστοσελίδες της Υεμένης στοιχεία για την HOCC βλέπουμε ότι στις 17 Φεβρουαρίου εκδόθηκε διάταγμα με συγκεκριμένα άρθρα.

    Το πρώτο όριζε την ίδρυση του Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων -Humanitarian Operations Coordination Center (HOCC) το οποίο θα υπάγεται στο Γραφείο του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπόκειται στην εποπτεία του και θα έχει νομική προσωπικότητα, με κύριο κέντρο την πρωτεύουσα Σαναά.

    Το δεύτερο άρθρο ορίζει ότι «το Κέντρο συμβάλλει στον μετριασμό των ανθρωπιστικών επιπτώσεων και επιπτώσεων (σε αμάχους και μη στρατιωτικά αντικείμενα) στο θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων (ξηράς, θάλασσας και αέρα) μέσω της τήρησης των ισλαμικών διδασκαλιών, της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, άλλων σχετικών διεθνών νόμων και συμβάσεων κατά τρόπο που δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Υεμένης.

    Το άρθρο τρία ορίζει ότι το Κέντρο έχει το δικαίωμα να εκτελεί τα καθήκοντά του:

    Επικοινωνία και συντονισμός εσωτερικά και εξωτερικά με όλα τα μέρη, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς και σχετικούς διεθνείς οργανισμούς. Συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των σχετικών αρμόδιων αρχών ανάλογα με τις ανάγκες.

    Η αντίδραση: «Είναι τρομοκράτες, μην λαμβάνετε υπόψιν τα email

    Έπειτα από τα απειλητικά μηνύματα, τα οποία προφανώς πήγαν και σε άλλους εφοπλιστές σε όλο τον κόσμο, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (International Maritime Organization – ΙΜΟ) έστειλε σχετικό ερώτημα στην κυβέρνηση της Υεμένης.

    Η πρεσβεία της Υεμένης στο Λονδίνο, αφού ευχαριστεί τον IMO για την αποστολή των σχετικών emails επισημαίνει ότι οι απειλές δεν προέρχονται από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Υεμένη, αποκηρύσσοντας δηλαδή τους αντάρτες.

    «Η HOCC είναι παράνομη οντότητα που δεν ανήκει, ούτε εκπροσωπεί την κυβέρνηση. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομίου έχει αποσταλεί από την πολιτοφυλακή των Χούθι που κάνουν πειρατεία στην Ερυθρά Θάλασσα. Η κυβέρνηση της Υεμένης ζητά να ενημερωθούν όλα τα κράτη μέλη και οι ενδιαφερόμενοι φορείς…».

    Έπειτα από την απάντηση αυτή, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το International Chamber of Shipping υπενθυμίζει ότι οι Χούθι είναι δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση κι ότι έχουν ανακηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση ενώ τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι οι Χούθι στέλνουν απειλητικά μηνύματα γιατί ενδεχομένως να θέλουν να εδραιώσουν τη νομιμοποίησή τους ως πολιτική οντότητα στην περιοχή κι ότι «οι απαιτήσεις πληρωμών δεν είναι πιθανόν να επιβληθούν ή να αποτελέσουν παράγοντα για μελλοντικές επιθέσεις.

    Ο ICS προτρέπει τις ναυτιλιακές εταιρείες να μην λαμβάνουν υπόψη τα μηνύματα που προέρχονται από την HOCC ή άλλες δήθεν αρχές της Υεμένης και να ακολουθούνται οι βέλτιστες πρακτικές και συμβουλές για τη διέλευση των πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν. Συνίσταται επίσης στους πλοιοκτήτες να εξετάζουν και να συνυπολογίζουν τις πληροφορίες που παρέχονται για τις απειλές και τους κινδύνουν για τα ταξίδια στην περιοχή αυτή.

    Ποιοι είναι οι Χούθι

    Οι Χούθι είναι γνωστοί και ως «Υποστηρικτές του Θεού» ή Ansarallah. Εκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του 1990, όταν ο ηγέτης τους, ο Χουσεΐν αλ Χούθι, ίδρυσε την «Πιστή Νεολαία», ένα θρησκευτικό κίνημα για την αναβίωση ενός τμήματος του σιιτικού Ισλάμ, που ονομάζεται Ζαϊντισμός.

    Οι Ζαϊντί κυβέρνησαν την Υεμένη για αιώνες, αλλά περιθωριοποιήθηκαν υπό το σουνιτικό καθεστώς που ανήλθε στην εξουσία μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1962. Το κίνημα του Αλ Χούθι ιδρύθηκε για να εκπροσωπήσει τους Ζαϊντί. Ο εμφύλιος που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έληξη υποθετικά το 2022 με την κατάπαυση του πυρός, αλλά οι Χούθι ελέγχουν την βόρεια Υεμένη και θεωρούνται κράτος εν κράτει.

    Οι Χούθι είναι μέρος του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης», μια αντι-ισραηλινή και αντι-δυτική συμμαχία περιφερειακών πολιτοφυλακών που υποστηρίζεται από την Ισλαμική Δημοκρατία και το Ιράν.

    Μαζί με τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, οι Χούθι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

    Διαβάστε το email προς την ναυτιλιακή εταιρεία

    Διαβάστε επίσης:

    AXIA για Mytilineos: Ενισχυμένη και πιο ορατή κερδοφορία μπροστά μας – Αύξηση τιμής στόχου στα €48,60
    Ραγδαίες εξελίξεις μετά την Mondelez: Ελλάδα και 7 χώρες κατά των πολυεθνικών για την ακρίβεια
    Ερχονται οι μηνιαίοι λογαριασμοί ρεύματος – Πώς θα γίνεται η καταμέτρηση της κατανάλωσης
     



    ΣΧΟΛΙΑ