• Ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου: Πρωταθλήτρια η μετοχή της Navios Partners στο τρίμηνο με κέρδη 52%

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής ομίλου Navios

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής ομίλου Navios


    Θεαματικά κέρδη σχεδόν 52% κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του έτους η μετοχή της ναυτιλιακής Navios Maritime Partners συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου, και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια των εισηγμένων του κλάδου.

    Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η επενδυτική τράπεζα Jefferies σε συνεργασία με το Streetwise, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η μέση απόδοση των 28 ναυτιλιακών εταιρειών που παρακολουθεί κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του δείκτη S&P 500, που ενισχύθηκε κατά 10%, καθώς 21 από αυτές κατέγραψαν κέρδη.

    Οι μετοχές ξηρού φορτίου εμφάνισαν μέσο όρο κερδών 17,3% και ακολούθησαν αυτές των containerships με μέση άνοδο 16,8%. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα τάνκερ -και ήταν οι μεγάλες κερδισμένες του 2023- με μέση άνοδο 11,3%, σύμφωνα με την Jefferies.

    Η “πολυσυλλεκτική” όσον αφορά τον στόλο της Navios Maritime Partners, επωφελήθηκε από την ισχυρή πορεία και των τριών κατηγοριών στις οποίες δραστηριοποιείται, τάνκερ, bulkers και containerships. Καθώς και από το γεγονός ότι η μετοχή της ήταν από τις πιο υποτιμημένες τους προηγούμενους μήνες.

    Στην πρώτη συνεδρίαση του 2024 έκλεισε στα 28,18 δολάρια και στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου είχε εκτιναχθεί στα 42,62 δολάρια. Ενώ στη συνεδρίαση της 3ης Απριλίου έκλεισε με άνοδο 2,80%, στα 43,32 δολάρια.

    Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στην θεαματική της άνοδο ήταν, σύμφωνα με τον αναλυτή Omar Nokta της Jefferies, η αύξηση του μεριδίου της κας Φράγκου στην εισηγμένη. Η ισχυρή πλοιοκτήτρια προχώρησε σε αγορές μετοχών της εταιρείας το τελευταίο δίμηνο, αυξάνοντας το ποσοστό της στο 15,6% τον Φεβρουάριο και στο 16,7%, στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της SEC.

    Σύμφωνα με τον Nokta, η Navios είναι μία μετοχή που πολλοί πίστευαν ότι είναι φθηνή. Η αγορά περισσότερων μετοχών από την κα Φράγκου, της έδωσε ώθηση.

    Πάντως, η Jefferies εκτιμά ότι ο τίτλος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται περίπου στο 30% της εκτίμησης της καθαρής αξίας ενεργητικού της, που η επενδυτική τράπεζα την τοποθετεί στα 144 δολάρια ανά μετοχή.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, η Fearnley Securities έδωσε σύσταση «αγορά» και αύξησε την τιμή στόχο στα 50 δολάρια για την μετοχή της Navios Partners.

    Mάλιστα οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας είχαν επισημάνει τότε ότι η ναυτιλιακή της Αγγελικής Φράγκου, είναι πιθανό να εστιάσει φέτος στις επαναγορές μετοχών, καθώς η ταμειακή της θέση παρουσιάζει βελτίωση.

    Οι διαθέσιμες ταμειακές ροές θα αυξηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές που εκτιμούν ότι τα μετρητά της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης εταιρείας, θα ξεπεράσουν τα 350 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο.

    Η πρώτη πεντάδα

    Οι εταιρείες ξηρού φορτίου κυριάρχησαν στην πρώτη πεντάδα της λίστας των κερδισμένων της Jefferies για το πρώτο τρίμηνο. Η ιδιοκτήτρια capesize Golden Ocean κατέγραψε κέρδη 32,8% και ακολούθησαν η SafeBulkers του Πόλυ Χατζηιωάννου με κέρδη 26,2% και η Genco με άνοδο 22,5%.

    Τα ίδια κέρδη, 22,5% κατέγραψε και η Capital Product Partners του Ευάγγελου Μαρινάκη, αποτυπώνοντας την ικανοποίηση των επενδυτών για την στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού της σε εταιρεία πλοίων μεταφοράς LNG και την μετονομασία της σε Capital New Energy Carriers L.P. 

    Διαβάστε ακόμη:

    Επαμεινώντας Λογοθέτης: Δικαστική διαμάχη της Karlog Shipping με την βρετανική Imperial Shipping

    Θάνος Σοφιός (Breakwave Advisors): Διόρθωση 40% στα spot ναύλα των capesize

    Celestyal Discovery: Ξεκίνησε η ονειρική κρουαζιέρα για Μύκονο, Σαντορίνη, Πάτμο, Κουσάντασι



    ΣΧΟΛΙΑ