• Ναυτιλία

    Ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Τι συζήτησε ο υπουργός Τουρισμού με την Κύπρια υφυπουργό Ναυτιλίας

    • NewsRoom

    Χάρης Θεοχάρης, Υπ. Τουρισμού


    Τι είπαν οι δύο πλευρές για τα σενάρια ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Τουρισμού η συνάντηση του υπουργού, Χάρη Θεοχάρη με την Κύπρια υφυπουργό Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, με μία πλούσια ατζέντα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Στην συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Κωνσταντίνος Λούλης, ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Κύπρου, Κώστας Ιακώβου και ο επιθεωρητής Πλοίων του Α’ Ναυτιλιακού Γραφείου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Άδωνις Παυλίδη.

    Το ενδιαφέρον της σημερινής συνάντησης μονοπώλησε το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και τα οικονομικά οφέλη που θα φέρει στις δύο χώρες. Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας.

    Ειδικότερα, συζητήθηκε η σημασία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο, η οποία θα ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα και θα αναπτυχθεί νέα αμφίδρομη σχέση, ειδικά αν στην πορεία προστεθούν και ενδιάμεσοι σταθμοί στα νησιά του Ελλάδας.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για συνεργασία στον τομέα της κρουαζιέρας. Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να συνεργαστούν στη διασύνδεση λιμένων που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας, να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα νέο ενδοκοινοτικό πλαίσιο φορολόγησης για την κρουαζιέρα.

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα δεν μπορεί να γίνει κυκλικό ταξίδι κρουαζιέρας με δικαίωμα transit, με αποτέλεσμα πολλές κρουαζιέρες να γίνονται ενδοκοινοτικά, κάτι που σημαίνει πρόσθετη και αυξημένη φορολόγηση, αλλά και μείωση της ανταγωνιστικότητας της κρουαζιέρας.

    Τέλος, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον τομέα του καταδυτικού τουρισμού, ενώ συζητήθηκε και το πλαίσιο διευκόλυνσης Ελλήνων και Κυπρίων επιχειρηματιών για επενδυτικές πρωτοβουλίες στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, με τη δημιουργία μαρίνων.



    ΣΧΟΛΙΑ