• Ναυτιλία

    Αύξηση των περιστατικών ναυτικής πειρατείας το τρίμηνο από Σομαλούς

    Πειρατεία: Λιγότερες επιθέσεις υψηλά ποσοστά επιτυχίας-Πιο προσεκτικοί έγιναν οι κουρσάροι του Κόλπου της Γουινέας


    Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν 33 περιστατικά πειρατείας και ένοπλων επιθέσεων κατά πλοίων, έναντι 27 περιστατικών την ίδια περίοδο το 2023.

    Όπως επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή του το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο του ICC (Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο), από τα 33 περιστατικά που αναφέρθηκαν, 24 πλοία αφορούσαν επιτυχείς επιβιβάσεις, 6 απόπειρες επιθέσεων, 2 αεροπειρατείες και 1 επίθεση με πυροβολισμούς.

    Υπήρχαν 35 μέλη του πληρώματος που κρατήθηκαν όμηροι, 9 απήχθησαν και 1 απειλήθηκε.

    Η έκθεση του πρώτου τριμήνου υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη απειλή από τους Σομαλούς πειρατές, οι οποίοι επιδεικνύουν αυξανόμενες ικανότητες, στοχεύοντας πλοία που διέρχονται μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές της Σομαλίας.

    Ένα πλοίο μεταφοράς φορτίου χύδην υπό σημαία Μπαγκλαντές υπέστη πειρατεία στις 12 Μαρτίου και τα 23 μέλη του πληρώματος του συνελήφθησαν όμηροι από περισσότερους από 20 Σομαλούς πειρατές.

    Το πλοίο έπλεε περίπου 550 ναυτικά μίλια από το Μογκαντίσου ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μοζαμβίκη προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Ο γενικός γραμματέας του ICC John WH Denton δήλωσε: «Η αναζωπύρωση της δραστηριότητας των πειρατών της Σομαλίας είναι ανησυχητική και τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύσουμε το εμπόριο, να προστατεύσουμε τις διαδρομές και την ασφάλεια των ναυτικών που κρατούν το εμπόριο σε διαρκή κίνηση. Πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ελεύθερη ροή αγαθών μέσω των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού».

    Το IMB επαίνεσε τις έγκαιρες και θετικές ενέργειες των αρχών που διασφαλίζουν την απελευθέρωση και την ασφάλεια του πληρώματος. Μια 40ωρη επιχείρηση του Ινδικού Ναυτικού στον Ινδικό Ωκεανό στις 15 Μαρτίου 2024 κατέληξε στη σύλληψη 35 Σομαλών πειρατών και την απελευθέρωση ενός πλοίου που είχε ακινητοποιηθεί από τους πειρατές προηγουμένως και των 17 μελών του πληρώματος.

    Ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου στο οποίο επιβιβάστηκαν πειρατές στις 4 Ιανουαρίου, πάνω από 450 ναυτικά μίλια από την ανατολική ακτή της Σομαλίας, διασώθηκε μαζί με τα 21 μέλη του πληρώματος του από ένα ινδικό πολεμικό πλοίο.

    Στα τέλη Ιανουαρίου, η Ακτοφυλακή των Σεϋχελλών παρενέβη για να προστατεύσει ένα αλιευτικό σκάφος που ακινητοποιήθηκε και τα έξι μέλη του πληρώματος του. Στην επιχείρηση συνελήφθησαν τρεις Σομαλοί πειρατές.

    Σε χαμηλό επίπεδο συνεχίζουν να είναι τα ατυχήματα στο κόλπο της Γουινέας. Έξι περιστατικά αναφέρθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με πέντε την ίδια περίοδο το 2023.

    Το IMB προτρέπει να συνεχιστεί η επιχείρηση καθώς εννέα μέλη του πληρώματος απήχθησαν από ένα δεξαμενόπλοιο την 1η Ιανουαρίου 2024 περίπου 45 μίλια νότια του νησιού Bioko, στην Ισημερινή Γουινέα.

    Τέλος, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στις αναφορές χαμηλού επιπέδου εγκληματικότητας στα ύδατα του Μπαγκλαντές το 2024, με επτά περιστατικά που αναφέρθηκαν σε σύγκριση με ένα που αναφέρθηκε για ολόκληρο το 2023.

    Στο στενό της Σιγκαπούρης σημειώθηκαν πέντε περιστατικά εναντίον τεσσάρων μεγάλων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου και ενός πλοίου γενικού φορτίου , θεωρούνται θύματα χαμηλού επιπέδου.

    Ωστόσο, η απειλή για την ασφάλεια του πληρώματος παραμένει υψηλή καθώς πέντε μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν όμηροι σε τρία διαφορετικά περιστατικά τον Ιανουάριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Drewry: Οι ναύλοι είναι 64% από την ίδια εβδομάδα του 2023

    DryDel (Κώστας Δελαπόρτας): Πρόσθεσε και άλλο πλοίο στο στόλο ενώ ναυπηγεί και δέκα πλοία

    Πασχάλης Διαμαντίδης: Ένα ακόμη πλοίο για τον στόλο των 292 εκατ. δολαρίων της Velos



    ΣΧΟΛΙΑ