• Ναυτιλία

    Αυτοί είναι οι Έλληνες εφοπλιστές που τα τάνκερ τους μπήκαν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ

    • Newsroom

    (από αριστερά) Γιώργος Προκοπίου, Νικόλας Μαρτίνος, Νίκος Μουνδρέας


    Τέσσερα τάνκερ ελληνικών συμφερόντων μπήκαν στη “μαύρη” λίστα των ΗΠΑ, καθώς φέρεται να πραγματοποιούσαν συναλλαγές με την Βενεζουέλα.

    Τα πλοία και οι εγγεγραμμένες ιδιοκτήτριες εταιρείες τους προστέθηκαν την Τρίτη στην λίστα SDN (Specially Designated Nationals) που διατηρείται από το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (Ofac), ενώ σε ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι “οι εν λόγω εταιρείες μεταφέρουν πετρέλαιο που ουσιαστικά έχει κλαπεί από τον λαό της Βενεζουέλας».

    Σύμφωνα με το tradewinds, πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια Athens Voyager (χωρητικότητας 105,600 dwt και κατασκευής 2007), το οποίο είναι εγγεγραμμένο στη Afranav Maritime  και το διαχειρίζεται η Chemnav Navigation συμφερόντων του Παύλου Κορώνη, το χωρητικότητας 150,000 dwt Chios I (κατασκευής 2017), το οποίο διαχειρίζεται η Dynacom Tankers Management του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου και είναι ιδιοκτησίας της Seacomber Ltd., το χωρητικότητας 306.500-dwt Seahero (κατασκευής 2006), το οποίο διαχειρίζεται η Thenamaris του εφοπλιστή Νικόλα Μαρτίνου και είναι εγγεγραμμένο στην εταιρεία Adamant Maritime, και το χωρητικότητας 300.000 dwt Voyager I (κατασκευής 2003), το οποίο διαχειρίζεται η NGM Energy της οικογένειας Μουνδρέα και ανήκει στην Sanibel Shiptrade.

    Σημειώνεται ότι οι εταιρείες Afranav Maritime Ltd, Adamant Maritime Ltd και Sanibel Shiptrade Ltd, έχουν την έδρα τους στα Νησιά Μάρσαλ, ενώ η Seacomber Ltd στην Ελλάδα.

    Τα δεξαμενόπλοια μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στις τέσσερις εταιρείες επειδή διατηρούσαν εμπορικές συναλλαγές με τη Βενεζουέλα. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας προς το συμφέρον του μη αναγνωρισμένου καθεστώτος του προέδρου Μαδούρο είναι ανεπίτρεπτη, αναφέρουν οι αμερικανικές αρχές, και όσοι την διευκολύνουν ρισκάρουν να χάσουν την πρόσβαση στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα.

    Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο τον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας, καθώς συνεχίζει να παρέχει οικονομικούς πόρους στο παράνομο καθεστώς του Μαδούρο.

    Στην μαύρη λίστα SDN μπορούν να εντάσσονται ιδιώτες, ομάδες και οντότητες. Τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ μπλοκάρονται και οι Αμερικανοί πολίτες απαγορεύεται να έχουν μαζί τους συναλλαγές. Επίσης τα πλοία στα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις δεν μπορούν κάνουν ανεφοδιασμό σε αμερικανικά λιμάνια, ενώ και όποια δραστηριότητα που ανήκει κατά 50% τουλάχιστον σε κάποια οντότητα που έχει μπει στη λίστα SDN μπλοκάρεται επίσης.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικανικές Αρχές προειδοποίησαν και τους Έλληνες ιδιοκτήτες δύο μικρών τάνκερ μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου για την επιβολή κυρώσεων στην περίπτωση που συνεχίσουν τα ταξίδια τους στη Βενεζουέλα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ