• Business

    Shell: Σταματά τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου

    • Bloomberg
    κατάστημα Shell

    κατάστημα της Shell


    Η Shell θα σταματήσει σταδιακά όλες τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, με άμεση παύση των συμφωνιών αργού στη βραχυπρόθεσμη αγορά, αναφέρει το bloomberg.

    «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απόφασή μας την περασμένη εβδομάδα να αγοράσουμε ένα φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου» ήταν λάθος, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της την Τρίτη.

    «Οι ενέργειές μας μέχρι σήμερα δρομολογούνται μετά από συνεχείς συζητήσεις με τις κυβερνήσεις σχετικά με την ανάγκη αποσύνδεσης της κοινωνίας από τις ρωσικές ενεργειακές ροές».

    Η Shell ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να απομακρυνθεί από το ρωσικό αργό. Αυτό συμβαίνει καθώς οι αγορές ντίζελ αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα, την ώρα που οι έμποροι προσπαθούν να κατανοήσουν το μέγεθος των ελλείψεων προσφοράς λόγω της κρίσης στη Ρωσία.

    Την Παρασκευή, η Shell αγόρασε ένα φορτίο ρωσικού αργού και δέχθηκε άμεσα έντονη κριτική. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter ρώτησε την εταιρεία εάν το πετρέλαιο μύριζε σαν «ουκρανικό αίμα για εσάς;».

    Η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε μια τεράστια γκάμα εταιρειών να αποσυρθούν από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών κολοσσών BP και Exxon Mobil. Η προσοχή έχει πλέον στραφεί στις εξαγωγές ενέργειας της χώρας, που αποτελούν κρίσιμη πηγή εσόδων για την κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο εμπορικός βραχίονας της εταιρείας του είχε ήδη σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, αλλά ένα διυλιστήριό της στη Γερμανία θα συνεχίσει να λαμβάνει αργό από τη χώρα επειδή δεν υπήρχε εναλλακτική προμήθεια.

    Η CEO της Engie SE, Κάθριν ΜακΓκρέγκορ, δήλωσε την Τρίτη σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg, ότι η εταιρεία συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό αέριο επειδή οι πελάτες της εξαρτώνται από αυτές τις προμήθειες.

    Αμερικανοί βουλευτές ανακοίνωσαν το προσχέδιο της δικομματικής νομοθεσίας για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ.

    Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αργό, έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής την απαγόρευση, αλλά η πίεση αυξάνεται στις εταιρείες που συνεχίζουν να λαμβάνουν τις εξαγωγές ενέργειας της χώρας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το ράλι – Στα 127 δολάρια το brent



    ΣΧΟΛΙΑ