• Business

    Shell: Κέρδη άνω των $6 δισ. στο τρίμηνο – Ανώτερα των εκτιμήσεων

    • Bloomberg

    Ο CEO της Shell, Wael Sawan


    Kαθαρά κέρδη 6,22 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Shell για το γ’ τρίμηνο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα υψηλότερα περιθώρια διύλισης και οι ισχυρές συναλλαγές στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), έφεραν αποτελέσματα σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Την ίδια στιγμή, ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Λονδίνο ανέφερε ότι θα επαναγοράσει μετοχές 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες, έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους προηγούμενους τρεις μήνες, ενώ διατήρησε το μέρισμά της αμετάβλητο στα 0,331 δολάρια ανά μετοχή.

    Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την BP,  η οποία διατήρησε την επαναγορά της σταθερή, αφού τα κέρδη ήταν κατώτερα των προσδοκιών.

    Η JPMorgan υποβάθμισε την εταιρεία την Τετάρτη μετά από αμφισβήτηση του κατά πόσο μπορεί να διατηρήσει τον ρυθμό των επαναγορών της το δ’  τρίμηνο, ενώ είχε ήδη επισημάνει τις ισχυρές επιδόσεις της Shell στη διαπραγμάτευση φυσικού αερίου το γ’ τρίμηνο, γεγονός που αντιστάθμισε τη χαμηλότερη παραγωγή.

    Παράλληλα, η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

    Η συντήρηση στο Prelude, την πλωτή πλατφόρμα υγροποιημένου φυσικού αερίου, και οι χαμηλότεροι όγκοι από την Αίγυπτο θα συνεχίσουν να έχουν αντίκτυπο στην παραγωγή LNG μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε η Shell.

    Οι αναπτυξιακές στρατηγικές των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών βρίσκονται στο επίκεντρο, αφού η Exxon Mobil  και η Chevron συμφώνησαν για ένα ζευγάρι εξαγορών τον περασμένο μήνα, αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της BP, της TotalEnergies και της Eni, απέρριψαν όλες τις προτάσεις ότι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Αμερικανών αντιπάλων τους που κάνουν συμφωνίες.

    Ενόψει του πληθωρισμού και του αυξανόμενου κόστους σε ορισμένα τμήματα του κλάδου, η Shell προέβλεψε δαπάνες για ολόκληρο το έτος από 23 έως 25 δισεκατομμύρια δολάρια, μια πιο περιορισμένη διαφορά από ό,τι πριν από τρεις μήνες στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια έως τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Η Shell πέτυχε άλλο ένα τρίμηνο ισχυρών λειτουργικών και οικονομικών επιδόσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan σήμερα Πέμπτη.

    «Οι συνολικές εξαγορές 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το β’ εξάμηνο είναι «πολύ περισσότερες» από τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια που προβλεπόταν τον Ιούνιο», είπε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γιατί οι πλούσιοι της Σιγκαπούρης είναι οι πιο δυστυχισμένοι στην Ασία

    Μειωμένες κατά 13% οι νέες παραγγελίες νεότευκτων πλοίων

    Στις 9 Νοεμβρίου το 22ο Navigator 2023 στο «Σταύρος Νιάρχος»



    ΣΧΟΛΙΑ