• Business

    Πόλεμος για 25 εκατ. ευρώ: Σφοδρή μάχη μεταξύ δημάρχου Ρόδου και ΟΤΕ GlobiLED

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης


    Kίνδυνος για το έργο που επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων

    Έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει στη Ρόδο, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου να εισηγηθεί έκπτωση της αναδόχου κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities» ενώ η υλοποίησή του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με βάση εγκεκριμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο Σύμβαση, η οποία αποφέρει συνολικό όφελος στο νησί των Ιπποτών 11 εκατ. ευρώ στη 12ετία.

    Το έργο αφορά παροχή υπηρεσιών (και όχι προμήθεια).

    Η ανάδοχος κοινοπραξία των ΟΤΕ, GlobiLED, Στήριξη (τοπική εταιρεία) έχει αναλάβει με την εν λόγω σύμβαση, αξίας 25 εκατ. ευρώ, τα παρακάτω:

    • Την αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου, δηλαδή την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέας τεχνολογίας και εξοικονόμησης.

    • Τη διαχείριση του δικτύου οδοφωτισμού για 12 χρόνια (υπηρεσίες λειτουργίας, συντήρησης και άρσης βλαβών).

    • Την παροχή υπηρεσιών Έξυπνης Πόλης: 6 σημεία ασύρματης πρόσβασης στο internet (WiFi access points), 120 θέσεις έξυπνης στάθμευσης, πλατφόρμα έξυπνης πόλης.

    Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις και αποτελεί αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης στο δημοτικό συμβούλιο με πρωταγωνιστές τον νυν και τον πρώην δήμαρχο, Αντώνη Καμπουράκη και Φώτη Χατζηδιάκου αντίστοιχα.

    Ταυτόχρονα, αυτό που λέγεται, η … «παραπολιτική» διάσταση (και για πολλούς η ουσιαστική) είναι ότι πρόκειται για οικονομικού τύπου σύγκρουση, στην οποία ρόλο έχει, μεταξύ άλλων, εταιρεία προμηθευτής αντίστοιχου υλικού (όχι υπηρεσίας) για τις βασικές οδικές αρτηρίες του νησιού, ευθύνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και όλα αυτά, με τα ανάλογα πολιτικά ερείσματα στις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

    Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο και τα όσα ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο πρόσφατα ο κ. Χατζηδιάκος (επί των ημερών του υπεγράφη η συγκεκριμένη σύμβαση) το έργο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση ενεργειακά έργα της χώρας που υλοποιείται με ιδιωτικά κεφάλαια.

    Ο δήμος Ρόδου δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τα επόμενα 12 έτη για την εγκατάσταση και τη συντήρηση του δικτύου. Τα οφέλη για το νησί σε βάθος 12ετίας είναι η εγκατάσταση 30.400 έξυπνων οδοφωτιστικών τύπου LED και η επίτευξη εγγυημένης εξοικονόμησης ενέργειας 76,11%.

    Επίσης, εγκαθίσταται έξυπνη πλατφόρμα τηλεδιαχείρισης – τηλεελέγχου η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στον Δήμο να μπορεί να ελέγχει το δίκτυο φωτισμού επί 24ώρου βάσεως σε πραγματικό χρόνο καθώς και να επιτυγχάνει αποκατάσταση βλαβών εντός 72 ωρών (το αργότερο) και παράλληλα σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (εκπομπές ρύπων CO2) έως το 2030.

    Από την ετήσια εξοικονόμηση ρεύματος που υπολογίζεται τουλάχιστον στα 3,5 εκατ. ευρώ (αφού σήμερα ο δήμος πληρώνει περίπου 7 εκατ. ετησίως), αμείβεται ο ανεξάρτητος σύμβουλος και η ανάδοχος που επενδύει το κόστος κατασκευής, τοποθέτησης και συντήρησης των φωτιστικών επί 12ετία και επιπλέον οι δημότες κερδίζουν τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Παρόλα αυτά η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, στην οποία προεδρεύει ο κ. Καμπουράκης, ομόφωνα διεπίστωσε ότι συντρέχουν οι λόγοι έκπτωσης της αναδόχου κοινοπραξίας και έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Παραλαβής Παρακολούθησης του Έργου (ΕΠΠΕ).

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και των δημοτών της Ρόδου, η Οικονομική Επιτροπή, έδωσε την εντολή στον προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου να ενεργοποιήσει την κατά τον νόμο προβλεπόμενη διαδικασία, για την έκπτωση της αναδόχου κοινοπραξίας».

    Σημειώνεται ότι η ανάδοχος κοινοπραξία συνεχίζει να εργάζεται για την υλοποίηση του έργου και όπως αναφέρουν μέλη της αιφνιδιάστηκε όταν ενημερώθηκε πως η ΕΠΠΕ εισηγείται την έκπτωσή της.

    Σε ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ σημειώνει ότι «καμία από τις αιτιάσεις της ΕΠΠΕ που κοινοποιήθηκαν στην ανάδοχο, δεν στοιχειοθετείται… η κοινοπραξία αναμένει επίσημη ενημέρωση από την Αναθέτουσα Αρχή.» και προσθέτει: «Ουδέποτε τέθηκε θέμα αντισυμβατικής συμπεριφοράς κατά την υλοποίηση οποιουδήποτε από το πλήθος των σύνθετων έργων που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ. Αντιθέτως, χάρη στην τεχνογνωσία και την εμπειρία του, έχει καθιερωθεί ως συνεργάτης επιλογής για μεγάλα έργα ΤΠΕ (Πληροφορικής και Επικοινωνιών) στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ΟΤΕ επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του.»

    Σε ανακοίνωσή της επίσης η εταιρεία GlobiLED αναφέρει ότι «όλες οι παρατηρήσεις της Επιτροπής παρακολούθησης του έργου είναι απολύτως εσφαλμένες» και η επίσημη απάντησή της εταιρείας θα δοθεί όταν της κοινοποιηθεί η απόφαση της Αναθέτουσας Αρχής. Η εταιρεία επισημαίνει ακόμη ότι «τα συμπεράσματα της Επιτροπής είναι απολύτως αυθαίρετα».

    Η GlobiLED, όπως προσθέτει, στο πλαίσιο του έργου προσφέρει τελευταίας τεχνολογίας φωτιστικά LED με μεγαλύτερες αποδόσεις από τις αρχικά προβλεπόμενες της διακήρυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους απλούς λαμπτήρες LED, τύπου corn, με φωτεινότητα 1050 Lumen που απαιτούσε η διακήρυξη, πρόσφερε ολοκληρωμένα φωτιστικά μεγαλύτερης απόδοσης με φωτεινότητα 1800 Lumen.

    Όπως προστίθεται από την GlobiLED – εταιρεία η οποία σχεδιάζει μια σημαντική επένδυση σε μονάδα παραγωγής – η ίδια επιτροπή εξέδιδε βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης και λειτουργίας των εγκατεστημένων αναβαθμισμένων φωτιστικών μέχρι 5/9/2019.

    Επίσης η GlobiLED επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός της.

    Η υπόθεση οδοφωτισμός στη Ρόδο προφανώς θα έχει συνέχεια και βεβαίως παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ανάλογες συμβάσεις υλοποιούνται, συζητιούνται και δρομολογούνται σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας με το συνολικό οικονομικό αντικείμενο να είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και προσεχώς ακόμα περισσότερα, αφού αποτελεί ένα μικρό μόνον δείγμα μιας τεράστιας αγοράς που ανοίγει, αυτής των «έξυπνων» πόλεων.



    ΣΧΟΛΙΑ