• Business

    ΣΕΒ: “Τα πρότυπα και οι πιστοποιήσεις διαβατήριο για τις αγορές του εξωτερικού”

    Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ

    Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ


    «Τα πρότυπα και οι πιστοποιήσεις αποτελούν διαβατήριο για τις αγορές του εξωτερικού και απαραίτητο εφόδιο στην προσπάθεια διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας».  Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της επιτυχημένης ενημερωτικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η HellasCert, την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019.

    Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ, κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση τόνισε ότι «στις διεθνείς αλυσίδες όπου θέλουμε να απευθυνθούμε, οι αγορές αναζητούν παραγωγούς και κατασκευαστές προϊόντων που εμπνέουν εμπιστοσύνη. Τα συστήματα πιστοποίησης συμβάλουν στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, στην ενίσχυση της φήμης και της αξιοπιστίας και τελικά στην αναγνώριση από τους καταναλωτές».

    Καταξιωμένα στελέχη επιχειρήσεων που έχουν, ήδη, εντάξει τα πρότυπα και τις πιστοποιήσεις στο επιχειρηματικό τους πλάνο, μετέφεραν τις εμπειρίες τους για τα οφέλη που έχουν καρπωθεί.  Ανέδειξαν την ανάγκη, αλλά και την ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να στραφούν στις διεθνείς αγορές.

    Ειδικότερα, ο κ. Γρηγόριος Καπάτος, Υπεύθυνος Ανάπτυξης της OLYMPIA ELECTRONICS ΑΕ, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη στρατηγική απόφαση της εταιρείας του να επενδύσει σε διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις φωτιστικών ασφαλείας, χάρη στις οποίες κατάφερε να εισέλθει στις αγορές της Μέσης Ανατολής, υπερδιπλασιάζοντας τις πωλήσεις της εντός μόλις δύο ετών.

    Ο κ. Δημήτριος Δαμπασίνας, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΛΕΚΤΑ ΕΛΑΙΑ ΑΕ, σημείωσε ότι, παρά το κόστος, το οποίο εξαρτάται από το μέγεθος της εταιρείας, η πιστοποίηση στον κλάδο των τροφίμων είναι πλέον μονόδρομος, ειδικά για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η εταιρία, χάρη στις πιστοποιήσεις που έλαβε, απέκτησε πρόσβαση σε 45 χώρες.

    Στον κλάδο των δομικών προϊόντων, η χρήση εναρμονισμένων προτύπων έδωσε τη δυνατότητα σε παραγωγούς να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς, όπως εξήγησε ο κ. Παύλος Βαταβάλης, Επικεφαλής Τεχνικός Διευθυντής της ΕΤΕΜ ΑΕ.

    Η κα Ιφιγένεια Φράγκου, Υποδιευθύντρια Τμήματος Διαχείρισης Υγιεινής και Ασφάλειας του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ανέφερε ότι, το πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία που εφαρμόζεται, προστατεύει τον οργανισμό, μειώνει τα ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες και τις διακοπές στην παραγωγή.

    Τέλος, η κα Μαρία Νομικού, Υπεύθυνη Συστημάτων Διαχείρισης της ANTIPOLLUTION ΑΝΕ, υπογράμμισε τη συνεισφορά των προτύπων περιβαλλοντικής διαχείρισης στη βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης της επιχείρησης, μέσω της μείωσης του κόστους ενέργειας και της βελτίωσης του ενεργειακού αποτυπώματος.

    Ο προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Απόστολος Μακρυκώστας, υπογράμμισε την αξία των προτύπων στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Όπως επισήμανε κατά την τοποθέτησή του «η υιοθέτηση προτύπων πρέπει να αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας διότι συνδέεται άμεσα, τόσο με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, όσο και με τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την μεγέθυνση της οικονομίας και την βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας».

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης – HellasCert, κ. Ιωάννης Καραγιάννης, επισήμανε ότι οι φορείς πιστοποίησης έρχονται να καλύψουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να συμμορφωθούν με τα διεθνή πρότυπα, τα οποία λειτουργούν σαν διαβατήριο για την κατάκτηση νέων αγορών.

    Στο περιθώριο της εκδήλωσης τέθηκαν τα θέματα της ουσιαστικής αναβάθμισης των δομών και των υπηρεσιών που παρέχουν το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, καθώς και της αξιοποίησης της διαπιστευμένης πιστοποίησης στο νομοθετικό έργο. Ο ΣΕΒ έχει ολοκληρωμένες προτάσεις για όλα τα σχετικά θέματα και προβάλει την ανάγκη υλοποίησής τους.



    ΣΧΟΛΙΑ