• Business

    ΣΕΒ: Οι προκλήσεις της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής μεταποίησης

    • NewsRoom

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, επικεφαλής του ΣΕΒ, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών


    Ευρήματα της έρευνας για τον σφυγμό της επιχειρηματικότητας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική μεταποίηση που υλοποίησε η ΕΥ σε συνεργασία με τον ΣΕΒ συζήτησαν ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος Επικεφαλής του ΣΕΒ και ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Εταίρος και επικεφαλής CESA Accounts & Markets Leader EY Ελλάδος στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ανέφερε:

    «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυθούμε. Ο κόσμος κινείται με ταχύτατους ρυθμούς. Να εκμεταλλευτούμε τα επόμενα χρόνια για να επιταχύνουμε την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση, την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να έχουμε μια πιο παραγωγική βιομηχανία. Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν θα γίνει τίποτε αν δεν ξεβολευτούμε και δεν δούμε τα πράγματα με πιο ενεργητικό τρόπο».

    Μιλώντας για την πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε πως «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Έχουμε υποτιμήσει τις δυσκολίες, το κόστος της μετάβασης και τη διάρκειά της». Υποστήριξε πως χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο «να μην οδηγηθούμε στην αποβιομηχάνιση της χώρας».

    Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα που αφορά στις επιχειρήσεις του κλάδου, ο επικεφαλής του ΣΕΒ σημείωσε, πώς χρειάζεται μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στο ενεργειακό κόστος στην μετάβαση, σύνδεση των πανεπιστημίων και επιχειρήσεων στον τομέα της έρευνας καθώς και του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων με τις παραδοσιακές εταιρείες όπως και εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

    Παράλληλα, ανέφερε και τη συνεργασία του ΣΕΒ με την Google στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης.

    Ο κ. Παπαλεξόπουλος εστίασε ειδικά στο ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού τονίζοντας πως αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα στις λύσεις στο ζήτημα αυτό ανέφερε την είσοδο περισσότερων γυναικών και νέων στην αγορά εργασίας, στην επαναδραστηριοποίηση των νέων συνταξιούχων και στην προώθηση μίας σοβαρής συζήτησης αναφορικά με την μετανάστευση.

    «Σε ό,τι αφορά στις δεξιότητες κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου» υπογράμμισε τονίζοντας πως χρειάζονται περισσότεροι νέοι από τομείς της εκπαίδευσης στο πλαίσιο STEM.

    Όπως είπε, οι 7.000-9.000 απόφοιτοι στον τομέα αυτόν ετησίως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Επιπρόσθετα ανέφερε πως θα χρειαστεί να εστιάσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη soft skills και στην επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη. «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να την αγκαλιάσουμε νωρίς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν αδρανήσουμε ενώ το να μείνουμε αδρανείς δεν είναι επιλογή» τόνισε.

    Ο κ. Παπαλεξόπουλος εστιάζοντας στις εξελίξεις που αφορούν τη βιομηχανία σε επίπεδο Ευρώπης τόνισε πως η γηραιά ήπειρός χάνει σε ανταγωνιστικότητα τα τελευταία 25 χρόνια απέναντι στην Ασία και τις ΗΠΑ, με τον ρυθμό αυτό να αυξάνεται τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Όπως τόνισε, οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα επιδεινώθηκαν λόγω των ταχύτερων ρυθμών στην τεχνολογία των ΗΠΑ και της Κίνας αλλά και λόγω των στόχων για την ενεργειακή μετάβαση και τη γεωπολιτική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία

    «Ο στόχος για απανθρακοποίηση και το υψηλό κόστος της οδηγεί σε υπαρξιακό κίνδυνο για την βιομηχανία. Να μην φτάσουμε να αποβιομηχανιστούμε πριν πρασινίσουμε την οικονομία μας» υπογράμμισε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

    Ταυτόχρονα υποστήριξε πως χρειαζόμαστε «περισσότερη Ευρώπη» αλλά πρέπει να δούμε τους στόχους που θέτουμε με μεγαλύτερο ρεαλισμό και αντιμετωπίζοντας μεγάλες προκλήσεις όπως η άμυνα και το δημογραφικό, τις υποδομές, την καινοτομία και τους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση.

    «Να μην βάλουμε νερό στο κρασί μας αλλά να φύγουμε από ένα τρόπο σκέψης που θέλει την Ευρώπη να ρυθμίζει τα πάντα και να θέτει κανόνες και στόχους και να πάμε σε ένα πλαίσιο πιο βοηθητικό για την ιδιωτική οικονομία και την υλοποίηση επενδύσεων» κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης:

    Στουρνάρας για την πορεία της οικονομίας: «Είμαι ήσυχος. Μπορώ να κοιμάμαι τα βράδια»

    Τσακλόγλου: Πολλές οι προκλήσεις στα συστήματα υγείας από τη γήρανση του πληθυσμού

    Γεωργιάδης: Αποσύρθηκε προσωρινά η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ



    ΣΧΟΛΙΑ