• Business

    Σε τροχιά υπογραφής η συμφωνία εξαγοράς της Forthnet από την BC Partners

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Πάνος Παπαδόπουλος


    Προς την ολοκλήρωσή της βαδίζει η συμφωνία εξαγοράς της Forthnet από την United Group (θυγατρική της BC Partners) με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι, εκτός απρόοπτου, θα ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα αρχές του επομένου.

    Η χθεσινή ανακοίνωση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας στο Χρηματιστήριο, με την οποία καλούνται οι ομολογιούχοι του μετατρέψιμου σε μετοχές δανείου της σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 27 Μαΐου, ερμηνεύεται ως μέρος της προετοιμασίας για την προς υπογραφή συμφωνία. Το μοναδικό θέμα της συνέλευσης είναι η αλλαγή ενός όρου στη σύμβαση που διέπει το μετατρέψιμο ομολογιακό και αφορά τον χρόνο της μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές. Από τριμηνιαίος θα γίνει μηνιαίος.

    Η συμφωνία μεταξύ των Πειραιώς, Εθνική και Alpha και της BC Partners βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών περιλαμβάνει την εξαγορά από την τελευταία του ποσοστού που διατηρούν οι πιστώτριες τράπεζες στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία (περίπου 36% συνολικά) και των δανείων της, συνολικού ύψους 297,8 εκατ. ευρώ (42,8 εκατ. το μετατρέψιμο ομολογιακό και 255 τα λοιπά ομολογιακά) έπειτα από ένα γενναίο «κούρεμα».

    Το τίμημα που θα καταβάλει ο επενδυτής είναι της τάξεως των 42 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια θα υποχρεωθεί σε δημόσια προσφορά, ενώ θα χρειασθεί να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία και τις επενδύσεις της ίδιας της εταιρείας. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό, επιπλέον του τιμήματος, που θα χρειασθεί να διαθέσει της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

    Η BC Partners, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια με 113 επενδύσεις σε 18 χώρες, συνολικής αξίας 145 δισ. ευρώ, εξαγόρασε την United Group το 2019 από την KKR, έναντι περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Εταίρος, πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της BC Partners, ο Νίκος Σταθόπουλος, έγινε γνωστός στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά όταν το 2004, τότε με την APAX Partners, εξαγόρασε την ΤΙM Hellas, σήμερα Wind Ελλάς, που αργότερα πουλήθηκε στον Αιγύπτιο επιχειρηματία Σαουίρις και από αυτόν πέρασε στους σημερινούς μετόχους της.

    Τα ποσοστά των τριών τραπεζών στη Forthnet, έτσι όπως είχαν ανακοινωθεί στα αποτελέσματα του 2019 ήταν: Πειραιώς 15,11%, Εθνική 12,14% και Alpha 8,48%. Ένα πολύ μικρό ποσοστό διατηρεί και η τράπεζα Αττικής, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της προς πώληση τηλεπικοινωνιακής εταιρείας συμμετέχουν επίσης η Wind με 21,05%, η Vodafone με ποσοστό κάτω του 5%, η μαλτέζικη Go PLC με 14,42% και η Massar Investments με επίσης 14,42%.



    ΣΧΟΛΙΑ