• Business

    Σε τρεις δόσεις τα χρωστούμενα των 45 εκατ. ευρώ των παραχωρησιούχων από το πάγωμα των διοδίων

    Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Σε μία συμβιβαστική λύση για τις τιμές των διοδίων κατέληξαν το υπουργείο υποδομών και οι παραχωρησιούχοι κατανέμοντας σε βάθος τριετίας (2024-2026) τις αποζημιώσεις ύψους 45 εκατ. Ευρώ που διεκδικούσαν οι εταιρείες από το πάγωμα των αυξήσεων των διοδίων το 2023.

    Πιο συγκεκριμένα, η λύση αυτή προβλέπει τη κατανομή των “οφειλόμενων” αυξήσεων που θα έπρεπε να εισπράξουν εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού το 2022 και οι οποίες όπως προαναφέραμε ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των επομένων τριών ετών, αρχής γενομένης από το 2024.

    Ετσι για το 2024 τα διόδια θα αυξηθούν κατά 7,5%, πολύ υψηλότερα δηλαδή απ΄όσο θα δικαιολογούσε ο πληθωρισμός του 2023 που ήταν 1,6%. Για τις δύο επόμενες χρονιές, δηλαδή για το 2025 και 26 αποφασίστηκε στην αύξηση της τιμής των διοδίων να μπαίνει και ένα «καπέλο 2%» στον πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς.

    Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις των τιμών των διοδίων μεταξύ του υπουργείου υποδομών και των παραχωρησιούχων είχαν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, και χρειάστηκε να γίνουν αρκετά βήματα για να καταλήξουμε στο σημερινό συμβιβασμό.

    Στο 7,6% οι αυξήσεις για το 2024 – Τι ανακοίνωσε το υπουργείο υποδομών

    Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις αυξήσεις οι Έλληνες οδηγοί θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 7,6% αρχής γενομένης από την 1.1.2024. Η αύξηση αυτή αφορά τις οδικές παραχωρήσεις, στις οποίες εφαρμόζεται η χιλιομετρική χρέωση (Κεντρική Οδός, Νέα Οδός, Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου). Επομένως, από αυτές εξαιρείται η Αττική Οδός.

    Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το υπουργείο υποδομών ανέφερε:

    «Για το κόμιστρο των διοδίων στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών για το 2023.

    Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, κατάφερε τελικά να επιτύχει την αναστολή της αύξησης του κομίστρου για τη φετινή χρονιά.Επιπλέον, το δημόσιο δεν πρόκειται να προβεί σε καμία αποζημίωση προς παραχωρησιούχους πλην αυτών για τη διευκόλυνση των εκλογικών διαδικασιών και των μέτρων που ελήφθησαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας “Daniel”.

    Σε κάθε περίπτωση, ύστερα από συστηματικές προσπάθειες, η νόμιμη αύξηση του κομίστρου των διοδίων το 2024 θα είναι σαφώς κατώτερη του 12%, όπως αυτή προβλεπόταν για το 2023».

    Διαβάστε επίσης

    Υπουργείο Υποδομών: Τι ισχύει για τις αυξήσεις διοδίων από τις αρχές του 2024



    ΣΧΟΛΙΑ