• Business

    Σε «ελεύθερη πτώση» το εμπόριο – Προς απώλειες ρεκόρ άνω των 10 δισ. το 2020

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Ούτε οι «γενναίες» μειώσεις τιμών που επιστράτευσαν οι έμποροι κατά τις τελευταίες δυο εβδομάδες δεν κατάφεραν να αναστρέψουν την αρνητική εικόνα της εμπορικής κίνησης στη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες εκπνέουν σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η συνολική πτώση της κατανάλωσης συνεχίζει να κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα που προσεγγίσουν το 30%, εντείνοντας την ανησυχία για την πορεία τους επόμενους μήνες.

    Οι καταναλωτές, όπως λένε οι ίδιοι, προτίμησαν να απέχουν από αγορές εξαιτίας της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού για την εργασία και τα εισοδήματα ενώ μεγάλες απώλειες υπέστησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις και από την μεγάλη κάμψη του εισερχόμενου τουρισμού.

    Υπολογίζεται πως μόνο οι τουρίστες των τρίτων χωρών συνεισέφεραν το 15% των ετήσιων πωλήσεων των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας. Ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ! «Αυτά είναι χρήματα που θα λείψουν από την αγορά», σημειώνει σκωπτικά έμπειρο στέλεχος της αγοράς. Συνολικά εκτιμάται πως τη φετινή χρονιά το εμπόριο θα χάσει τζίρο μεταξύ 10 δισ. με 12 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις.

    Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πως εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά το επόμενο διάστημα, αναπόφευκτα θα υπάρξουν λουκέτα και μπαράζ απολύσεων καθώς οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να θωρακίσουν τη βιωσιμότητά τους. Δεν αποκλείουν μάλιστα να υπάρξουν και «ηχηρά κανόνια» που θα προκαλέσουν αίσθηση, εάν καθυστερήσει πολύ η επιστροφή στην κανονικότητα και η σταθεροποίηση της οικονομίας.

    Πολλά ωστόσο θα κριθούν και από τα νέα μέτρα στήριξης που προανήγγειλε η κυβέρνηση και σε ποιο βαθμό αυτό θα «απαντούν» στις ανάγκες της αγοράς. Υπενθυμίζεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, προσθέτοντας πως ανάμεσα στα μέτρα θα είναι η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα είναι διευρυμένη και θα καλύψει περισσότερες επιχειρήσεις

    Μεγάλη αγωνία υπάρχει και για τις παρεμβάσεις που θα αναλάβει το οικονομικό επιτελείο στο μέτωπο των επαγγελματικών μισθώσεων, τα οποία εξελίσσονται σε τεράστιο «πονοκέφαλο» τον εμπορικό κόσμο. Η νέα μείωση τουλάχιστον κατά 40% με κυβερνητική απόφαση θεωρείται πλέον η πιο κατάλληλη λύση, ειδικά για τους μικρότερους εμπόρους και επαγγελματίες που δεν έχουν την ανάλογη διαπραγματευτική δύναμη με τους ισχυρούς παίκτες του χώρου και οι οποίοι μπορούν να «επιβάλλουν πράγματα».



    ΣΧΟΛΙΑ