• Business

    Sanofi: Ιστορική βουτιά 35ετίας για τη μετοχή – Τι «ενόχλησε» τους traders

    • Bloomberg
    Paul Hudson, CEO of Sanofi

    Paul Hudson, CEO of Sanofi


    Βουτιά σε ιστορικό χαμηλό για τις μετοχές της κορυφαίας γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi, μετά από μια αιφνιδιαστική πρόβλεψη για χαμηλότερα κέρδη το επόμενο έτος, που επισκίασε την αισιοδοξία σχετικά με ένα σχέδιο απόσχισης του τμήματος υγείας των καταναλωτών.

    Σημειώνεται ότι ανακοινώθηκε ότι σχεδιάζει να διαχωρίσει το τμήμα υγείας των καταναλωτών της εταιρείας, πιθανώς μέσω απόσχισης, καθώς ρίχνει βάρος σε φάρμακα και εμβόλια αιχμής.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε η φαρμακοβιομηχανία, η πιο πιθανή πορεία θα είναι μια «συναλλαγή στις κεφαλαιαγορές» για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εισηγμένης εταιρείας με έδρα τη Γαλλία.

    Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να γίνει ήδη από το δ’ τρίμηνο του 2024. 

    Έτσι, ο κολοσσός θα ακολουθήσει τα βήματα μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών – GSK, Novartis, Pfizer και Johnson & Johnson – οι οποίες έχουν αποσπάσει τα τμήματα καταναλωτικής υγείας τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να απελευθερώσουν πόρους για την ανάπτυξη θεραπειών νέας γενιάς για τον καρκίνο, τις σπάνιες ασθένειες και άλλες παθήσεις.

    Πτώση κερδών του 2024

    Η Sanofi προειδοποίησε ακόμη ότι, οι αυξημένες επενδύσεις και η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή, θα προκαλέσουν πτώση των κερδών του 2024 με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023.

    Η εταιρεία ανέφερε επίσης κέρδη γ’ τριμήνου, που έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Βυθίστηκε η μετοχή

    Φαίνεται ότι η είδηση δεν ικανοποίησε τους επενδυτές και  η μετοχή υποχώρησε έως και 16% στις συναλλαγές του Παρισιού, τη μεγαλύτερη από το 1989 τουλάχιστον.

    Παράλληλα, η βουτιά “εξαφάνισε” περίπου 19,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την αγοραία αξία της Sanofi.

    Το guidance της Sanofi για το 2024 είναι περίπου 9% χαμηλότερo από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές και η εταιρεία μπορεί να απογοητεύσει περαιτέρω αφού αφαίρεσε τον στόχο κέρδους του 2025, παρά τα σχέδια να αυξήσει τις πωλήσεις και να μειώσει το κόστος, επεσήμανε ο Mark Purcell, αναλυτής της Morgan Stanley.

    Διαβάστε επίσης: 

    IAG: Κέρδη-ρεκόρ για τη μητρική της British Airways – Άλμα 4,3% για τη μετοχή

    Air France-KLM: Άλμα κερδών 31% στο τρίτο τρίμηνο

    Intralot: Πλήρης κάλυψη της ΑΜΚ



    ΣΧΟΛΙΑ