• Business

    Σ. Νίκας (ΔΕΣΦΑ): Γινόμαστε εξαγωγικό hub, στα 5 δισ. κυβικά οι εξαγωγές – Τι αλλάζει στη Ρεβυθούσα

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας


    Κεντρικό ρόλο στην αγορά ενέργειας, θα έχει το φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια, καθώς θα μετασχηματίζεται το ενεργειακό  μίγμα της χώρας, στο πλαίσιο μίας οικονομίας με περιορισμένες εκπομπές ρύπων.

    Στη σημαντική αυτή αγορά η  τρίτη δεξαμενή  LNG που εγκαινιάστηκε χθες  στη Ρεβυθούσα την κάνει ένα προνομιακό hub για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στον τομέα του φυσικού αερίου. Η τρίτη δεξαμενή είναι χωρητικότητας 95.000 κυβικών μέτρων ενώ έγινε και αναβάθμιση του συστήματος αεριοποίησης, η δυναμικότητα του οποίου αυξάνεται σε 1.400 κυβικά την ώρα (από 1.000), καθώς και η βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποδοχή πλοίων χωρητικότητας έως 260.000 κυβικών, από 155.000 που είναι τώρα.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του έργου τονίζοντας ότι ο Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα είναι ένας από τους 13 της Ευρώπης και ο μοναδικός στα Βαλκάνια. Με την προσθήκη της τρίτης δεξαμενής ΥΦΑ η δυναμικότητα του σταθμού αυξάνεται από 130.000 σε 225.000 κυβικά μέτρα και η δυνατότητα αεριοποίησης από 1.000 σε 1.400 κυβικά μέτρα την ώρα. Παράλληλα αναβαθμίστηκαν οι εγκαταστάσεις ελλιμενισμού προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα υποδοχής μεγαλύτερων πλοίων (έως 260.000 κ.μ. έναντι 180.000 ως τώρα).

    Ταυτόχρονα ενισχύεται η εξαγωγική ισχύς της χώρας καθώς από τα 7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου που θα είναι η δυναμικότητα του σταθμού, τα 2 προορίζονται για την ελληνική αγορά και τα 5 δισ. για τα Βαλκάνια, μέγεθος αντιστοιχεί στο 30% περίπου των αναγκών της περιοχής» τόνισε ο κ. Νίκας.

    Σε περίπου 20 ημέρες η νέα δεξαμενή θα μπορεί να τεθεί σε εμπορική λειτουργία, ενώ η επένδυση για το συγκεκριμένο έργο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2016 ανήλθε στα 143 εκατ. ευρώ δίνοντας 660 θέσεις απασχόλησης στη διάρκεια της κατασκευής του.

    «Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ολοκλήρωση του έργου καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει στην διείσδυση του φυσικού αερίου τόσο στο εγχώριο σύστημα όσο και στη διάχυση του στη Βαλκανική», τόνισε ο κ. Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας ότι μόνο για την δεξαμενή της Ρεβυθούσας και την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμβάλει χρηματοδοτικά με περισσότερα από 210 εκατομμύρια ευρώ.

    Εποχή κυριαρχίας για το φυσικό αέριο

    «Στην επόμενη πενταετία, ο κλάδος του φυσικού αερίου θα αλλάξει ριζικά» εκτίμησε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γ.Σταθάκης κατά τη χθεσινή τελετή εγκαινίων της και περιέγραψε συνοπτικά τη στρατηγική που ακολουθείται, στη βάση τριών στόχων:

    1. Την απελευθέρωση, ήδη από τις αρχές του χρόνου, της αγοράς φυσικού αερίου, έτσι ώστε να επιτραπεί η είσοδος νέων παικτών στην αγορά και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. «Η εποχή της μονοπωλιακής εμπορίας έχει παρέλθει οριστικά και όλοι θα πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
    2. Την οικοδόμηση υποδομών δικτύων στο εσωτερικό που θα συνδέσουν 18 πόλεις της χώρας με φυσικό αέριο, καθώς επίσης και μεγάλες υποδομές διαμετακόμισης που θα συνδέσουν τη χώρα με την αγορά των Βαλκανίων και της Ιταλίας. Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση επέμεινε να διατηρήσει το Δημόσιο ισχυρή παρουσία στα δίκτυα, μεταξύ άλλων και για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ανάπτυξη των υποδομών αυτών.
    3. Την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας μέσω της περαιτέρω διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών.

    Ο ΔΕΣΦΑ αλλάζει σελίδα

    Πρωταγωνιστής των αλλαγών θα είναι ο ΔΕΣΦΑ ο οποίος αλλάζει σελίδα με την είσοδο στο μετοχικό του κεφάλαιο τριών από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους διαχειριστές, μια εξέλιξη που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, αλλά και μεταβάλλει τον ορίζοντα δράσης του εθνικού διαχειριστή.

    Όπως επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, κ. Σ. Νίκας, με την είσοδο των εταιρειών Snam, FLUXYS και Enagas στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ δημιουργούνται νέες επιχειρησιακές δυνατότητες για την εταιρεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΣΦΑ: Και τρίτη δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα – Την Πέμπτη τα εγκαίνια από Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΤΕ: Ομολογιακό δάνειο 350 εκατ. ευρώ προς την κοινοπραξία SNAM-Enagas-Fluxys για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΕΣΦΑ: Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση του 66% στην Senfluga έναντι 535 εκατ. ευρώ

     



    ΣΧΟΛΙΑ