• Οικονομία

    Σ. Λαζαρίδης: Στόχος του ΧΑ η κατεύθυνση κεφαλαίων σε καινοτόμες επιχειρήσεις και startups

    Σωκράτης Λαζαρίδης ΕΧΑΕ Χρηματιστήριο

    Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών


    Στην κατεύθυνση κεϕαλαίων σε κλάδους με προοπτική, αλλά και στην παροχή ώθησης προς καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις και startups στοχεύει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως επισήμανε σήμερα, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελϕών ο CEO του ομίλου, Σωκράτης Λαζαρίδης.

    Μιλώντας στην ενότητα με τίτλο «Χρηματοδοτώντας την επόμενη μέρα για την Ελλάδα», ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε ότι το ΧΑ στοχεύει στην εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που συχνά συνδέονται με προσπάθειες στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), οι οποίες με τη σειρά τους σχετίζονται με νέες οικονομικές δραστηριότητες

    Πρόσθεσε δε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών πρέπει να ακολουθήσει τη διεθνή τάση που δίνει ώθηση στις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις startups, ώστε αυτές να κινηθούν ταχύτερα αναπτυξιακά (σ.σ. υπενθυμίζεται πως το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε πρόσϕατα την έναρξη του προγράμματος ROOTS για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας και του υπουργείου Εξωτερικών).

    Κατά την ομιλία του, ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε ακόμη ότι οι υγιείς εισηγμένες μπορούν να εξασϕαλίζουν κεϕάλαια μέσω του χρηματιστηρίου και να προσϕέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις στους μετόχους τους, ενώ πρόσθεσε ότι η κρίση άλλαξε την εικόνα της αγοράς, πυροτοδώντας ένα ξεκαθάρισμα και την εσωτερική αναδιάρθρωση των μεριδίων των διάϕορων κλάδων.

    Για παράδειγμα, ανέϕερε, ο κλάδος της ενέργειας έχει πλέον μερίδιο 19% στο ΧΑ, έναντι περίπου 8% στην έναρξη της κρίσης, ήτοι το 2010, ενώ οι εισηγμένες στον κλάδο του τουρισμού διπλασίασαν τη συμμετοχή τους στη συνολική κεϕαλαιοποίηση και τριπλασίασαν την παρουσία τους στο trading. Στον δε κλάδο των τροϕίμων, σταθεροποίηση κατεγράϕη στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σωκράτης Λαζαρίδης: «Θα καταφέρουμε να ξαναφέρουμε πίσω κεφάλαια που έφυγαν από το Χ.Α.»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σ. Λαζαρίδης: Το μεγαλύτερο στοίχημα για την ελληνική οικονομία είναι η βιώσιμη ανάπτυξη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σ. Λαζαρίδης στο Bloomberg: Αυτές είναι οι εισηγμένες που ενδιαφέρουν τους ξένους επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ