• Business

    Rolex: Πρόστιμο 100 εκατ. δολαρίων για μονοπωλιακές πρακτικές

    • Bloomberg
    To κατάστημα της Rolex στο Μιλάνο Φωτογράφία: Francesca Volpi/Bloomberg

    To κατάστημα της Rolex στο Μιλάνο Φωτογράφία: Francesca Volpi/Bloomberg


    Η αρχή της αντιμονοπωλιακής υπηρεσίας στη Γαλλία τιμώρησε τον κολοσσό των πολυτελών ελβετικών ρολογιών Rolex με πρόστιμο 100 εκατ. δολαρίων, για τις πρακτικές του απέναντι σε άλλους λιανοπωλητές των δημοφιλών μοντέλων της.

    Η αρμόδια υπηρεσία έκρινε ότι η δεκαετής προσπάθεια της εταιρείας να καταστείλει την δραστηριότητα των εμπόρων που πουλούσαν ρολόγια Rolex διαδικτυακά είναι παράνομη.

    Ειδικότερα η Autorite de la Concurrence απέρριψε τις δικαιολογίες της γαλλικής μονάδας της Rolex ότι η απαγόρευση πώλησης ρολογιών Rolex μέσω διαδικτύου «δικαιολογείται από την ανάγκη καταπολέμησης της παραποίησης και του παρεμπορίου».

    Η αρχή έκανε λόγο για σοβαρές παραβιάσεις που στόχευαν στο να κλείσει ένα κανάλι εμπορίας πολυτελών ρολογιών, με θύματα τους καταναλωτές αλλά και τους λιανοπωλητές της χώρας. Σημειώνεται ότι το διαδικτυακό εμπόριο σε προϊόντα πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων και των πολυτελών ρολογιών έχει γνωρίσει άνθιση τα τελευταία 15 χρόνια, στοιχείο που υποστήριξε και η γαλλική αρχή στην επιχειρηματολογία της για την επιβολή προστίμου.

    Η γαλλική μονάδα της Rolex πλέον υποχρεούται να ενημερώσει τους λιανοπωλητές για τις εξελίξεις στην υπόθεση και να δημοσιοποιήσει στον ιστότοπό της εντός των επόμενων δύο μηνών και για επτά συνεχόμενες ημέρες την απόφαση της γαλλικής αρχής.

    Η ρυθμιστική αρχή, η οποία ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση ύστερα από καταγγελίες από επαγγελματίες του κλάδου έκρινε συνυπεύθυνη για την συμπεριφορά της γαλλικής μονάδας πολυτελών ρολογιών την Rolex France, την Rolex Holding, την Rolex και το ίδρυμα Hans Wilsdorf.

    Διαβάστε επίσης:

    Rolex: Πώς θα επηρεάσει τις τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών πολυτελείας η πτώση των επιτοκίων

    Rolex, Patek Philippe, Οmega: Το πάρτι στα ρολόγια πολυτελείας τελείωσε

    Αύξηση εξαγωγών στα ελβετικά ρολόγια – Μειώνεται το ενδιαφέρον για τα ακριβά μοντέλα



    ΣΧΟΛΙΑ