• Business

    Αύξηση εξαγωγών στα ελβετικά ρολόγια – Μειώνεται το ενδιαφέρον για τα ακριβά μοντέλα

    • Bloomberg
    ROLEX

    Ρολόι Rolex


    Προς μία νέα χρονιά-ρεκόρ οδεύουν τα ελβετικά ρολόγια, των οποίων οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Οκτώβριο, παρά τις πιέσεις του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων.

    Ειδικότερα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,1% σε 2,5 δισ. ελβετικά φράγκα, σύμφωνα με την ομοσπονδία της ελβετικής βιομηχανίας ρολογιών.

    Οι αποστολές τους πρώτους μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εξαγωγές το 2022 έφτασαν τα 24,8 δισ. φράγκα.

    Οι εταιρείες που επωφελήθηκαν από την αύξηση των εξαγωγών είναι όσες προσφέρουν ρολόγια σε χαμηλότερες τιμές, όπως για παράδειγμα η Swatch, η οποία επωφελήθηκε από τις συνεργασίες της με την Omega και την Blancpain.

    Οι αποστολές ρολογιών με τιμές χονδρικής κάτω των 200 φράγκων κατέγραψαν άλμα 17% τον Οκτώβριο, ενώ υψηλή ήταν η ζήτηση και για ρολόγια με τιμή μεταξύ 200 και 500 φράγκων, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 11%.

    Μειωμένες ήταν οι εξαγωγές στα ρολόγια με τιμή χονδρικής μεταξύ 500 και 3.000 φράγκων κατά 1%, αν και σε αξία κατεγράφη αύξηση κατά 4%. Η ίδια τάση εντοπίστηκε και στα ρολόγια με τιμή άνω των 3.000 φράγκων, με υποχώρηση του όγκου εξαγωγών αλλά αύξηση της αξίας κατά 6%.

    Με τους καταναλωτές να περιορίζουν τα έξοδά τους, οι εταιρείες  φαίνεται να επιλέγουν να παράγουν και να εξάγουν λιγότερα ρολόγια αλλά σε υψηλότερη τιμή, ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες.

    Αυτό είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μεγάλα αποθέματα στα καταστήματα λιανικής που πουλάνε πολυτελή ακριβά μοντέλα, περιορίζοντας τις τεράστιες λίστες αναμονής στα πιο δημοφιλή.

    Ο προορισμός που καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι ΗΠΑ, με τις αποστολές για τον Οκτώβριο να καταγράφουν αύξηση κατά 5%.

    Στην Κίνα, όπου το 2021 ήταν ο κορυφαίος προορισμός για τις εξαγωγές, αυξήθηκε το ενδιαφέρον με άλμα 24% για τον μήνα, ύστερα από ένα σερί αδύναμων παραγγελιών τον προηγούμενο καιρό.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησαν οι τιμές των μεταχειρισμένων Rolex και Patek Philippe

    Bucherer: Ο δισεκατομμυριούχος που έβαλε τέλος σε μια δυναστεία 135 χρόνων και η σχέση με τη Rolex

    Watches of Switzerland: Άλμα 15% στη μετοχή μετά την πρόβλεψη για $3,6 δισ. έσοδα μέχρι το 2028



    ΣΧΟΛΙΑ