• Business

    Σοκ: Οι φόροι πλήττουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και αφήνουν στο απυρόβλητο Netflix και AirBnB

    Netflix


    Τι μπορεί να είναι πιο εξοργιστικό από τους νέους φόρους που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο σε συνδρομητική τηλεόραση, τηλεφωνία και άλλες υπηρεσίες; Κι όμως, υπάρχει κάτι: το γεγονός ότι οι φόροι αυτοί πλήττουν μόνο τις ελληνικές επιχειρήσεις και αφήνουν στο απυρόβλητο διεθνείς κολοσσούς!

    Όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος στο Bloomberg, οι νέοι φόροι θα καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολη τη «μάχη» των ελληνικών εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης με το Netflix και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες.

    Οι φόροι «θα οδηγήσουν σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού προς όφελος ξένων εταιρειών που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες στο Διαδίκτυο και τα έσοδά τους δεν φορολογούνται στην Ελλάδα», εξηγεί ο Π. Παπαδόπουλος. Ο φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση «θα δημιουργήσει άνευ προηγουμένου επαχθείς συνθήκες στην αγορά, περιορίζοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας συνδρομητικής τηλεόρασης», προσθέτει.

    Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση είναι άδικος, και εξηγεί πως η Forthnet έχει περίπου 500.000 συνδρομητές, που είχαν πρόσβαση σε ένα πακέτο καναλιών με 62 ευρώ το μήνα, και τώρα επιβαρύνονται με επιπλέον 6,2 ευρώ το μήνα λόγω του φόρου, ενώ αντίθετα ένας χρήστης του Netflix στην Ελλάδα πληρώνει μόλις 7,99 ευρώ για τη βασική υπηρεσία ή 11,99 ευρώ για την premium υπηρεσία.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε στο Bloomberg ότι το Netflix δεν παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες με τα ελληνικά συνδρομητικά κανάλια και δεν έχει την έδρα του στην Ελλάδα, επομένως δεν μπορεί να φορολογηθεί για τα εισοδήματα που έχει στη χώρα μας.

    Όμως δεν είναι μόνο ο κλάδος της συνδρομητικής τηλεόρασης που υποφέρει από τη φορολογία – είναι και η τουριστική βιομηχανία, καθώς από το 2018 θα επιβληθεί φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία.

    «Την ώρα που το κράτος υπερφορολογεί τις οργανωμένες τουριστικές δομές σε σημείο ασφυξίας, χάνει τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ εσόδων από την ανεξέλεγκτη ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών σε επισκέπτες», δηλώνει στο Bloomberg ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, και παρατηρεί πως η κυβέρνηση δημιουργεί συνθήκες «φορολογικής ασυμμετρίας» ανάμεσα στα ξενοδοχεία και σε υπηρεσίες όπως η AirBnB, μέσω της οποίας είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση χιλιάδες σπίτια με τιμή περίπου 100 ευρώ τη βραδιά για τον Ιούνιο.

    Και μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να κατέγραψε σημαντικά κέρδη στο άκουσμα της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όμως οι ελληνικές εταιρείες δε μοιράζονται αυτόν τον ενθουσιασμό. Η αύξηση της φορολογίας στην μπύρα θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας και θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα σε έναν από τους πλέον δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, εκτιμώντας ότι η αύξηση της τιμής στο τελικό προϊόν θα φτάσει το 20%.

    Όπως σημειώνει ο Πάνος Παπαδόπουλος, οι επιπλέον φόροι πιθανόν να γυρίσουν μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, μειώνοντας τα έσοδα λόγω της μειωμένης κατανάλωσης.

    «Το κράτος θα καταλήξει να χάσει σημαντικά έσοδα με την επιβολή τέτοιων υπερβολικών φόρων», επισημαίνει.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/klapisan-fakelli-stichimatikon-eterion/51389



    ΣΧΟΛΙΑ