• Business

    Renault: Πουλά το 24% της ομάδας της στη Formula 1 έναντι 200 εκατ. ευρώ

    • Bloomberg
    Lucas de Meo, CEO Renault

    Lucas de Meo, CEO Renault


    Η RedBird Capital Partners και η Otro Capital ηγούνται μιας ομάδας επενδυτών που θα αγοράσει το 24% της ομάδας Alpine Formula 1 της Renault, σε μια συμφωνία που αποτιμά την επιχείρηση στα 900 εκατομμύρια δολάρια, καθώς η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία προχωρά με φιλόδοξα σχέδια για τη μονάδα σπορ αυτοκινήτων της.

    Συγκεκριμένα, η RedBird, η Otro Capital και η Maximum Effort Investments θα δαπανήσουν 200 εκατομμύρια ευρώ (218 εκατομμύρια δολάρια) για το μερίδιο της Alpine Racing Ltd., της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες της Alpine της Formula 1 με έδρα το Enstone του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε τη Δευτέρα η Renault.

    Η Alpine Racing SAS, η οποία κατασκευάζει κινητήρες F1 στο Viry-Châtillon της Γαλλίας, δεν αποτελεί μέρος της συναλλαγής και θα παραμείνει κατά 100% ιδιοκτησία της Renault.

    Η Alpine φιλοξενεί μια εκδήλωση στο Enstone την Δευτέρα για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επένδυση αλλά και τη σειρά προϊόντων που θα ακολουθήσει. Επιβεβαίωσε τον στόχο της για έσοδα 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2030 και ισοσκελισμό της επένδυσης το 2026.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, Luca de Meo, επιδιώκει να ισχυροποιήσει το προφίλ του εμπορικού σήματος, έχοντας στόχο την επέκταση της εταιρείας στα σπορ αυτοκίνητα και την είσοδο της στην ηλεκτροκίνηση, ενώ και οι προσπάθειες της Formula 1 αποτελούν βασικό στοιχείο της στρατηγικής του.

    Μετά την μετονομασία της ομάδας Formula 1 της Renault σε Alpine, ο de Meo αναπτύσσει τώρα μια πλήρη σειρά μοντέλων για την εταιρεία που είναι γνωστή για το σπορ κουπέ της A110, και που πρόκειται να γίνει πλήρως ηλεκτρική από το 2026.

    Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Alpine να αποκτήσει μια έμπειρη ομάδα επενδυτών.

    Η RedBird, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών, των καταναλωτικών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ηγήθηκε της εξαγοράς της AC Milan ύψους 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι και κατέχει επίσης τη γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα Toulouse FC.

    Ο Alec Scheiner, συνιδρυτής και συνεργάτης της Otro Capital, θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Alpine.

    Οι επενδυτές προσελκύονται ολοένα και περισσότερο από τη Formula 1, ένα άθλημα του οποίου η δημοτικότητα ανέβηκε τα τελευταία χρόνια.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι ο όμιλος των επενδυτών θα βοηθήσει την Alpine να αναπτυχθεί σε τομείς όπως τα μέσα ενημέρωσης, οι χορηγίες, η έκδοση εισιτηρίων, η φιλοξενία, η διαχείριση εμπορικών δικαιωμάτων, οι στρατηγικές αδειοδότησης και εμπορευμάτων.

    Η ομάδα της Alpine τερμάτισε τέταρτη στην κατάταξη της Formula 1 την περασμένη σεζόν, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της προβολής και των πωλήσεων του brand.

    Ενώ ο οδηγός Esteban Ocon ήρθε τρίτος στο διάσημο Grand Prix του Μονακό τον περασμένο μήνα, η έναρξη του φετινού πρωταθλήματος Formula 1 ήταν κατά τα άλλα δύσκολη.

    Η ομάδα αυτή τη στιγμή είναι πέμπτη στην κατάταξη κατασκευαστών, πίσω από τη Red Bull Racing, τη Mercedes, την Aston Martin και τη Ferrari.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ