• Business

    Ράικου – Αθανασίου: Τι αποκάλυψαν για τις έρευνες οι δυο εισαγγελείς που πολεμούν την διαφθορά

    Τράπερ


    Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα ανέφεραν ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου και η επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένη Ράικου στις παρεμβάσεις τους στην παρουσίαση της πρώτης ετήσιας έκθεσης της γενικής γραμματείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφορικά με τη διερεύνηση μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και διαφθοράς.

    Παρά τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν και τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους (τις οποίες βέβαια στηλίτευσαν στις τοποθετήσεις τους), οι δύο εισαγγελείς αποκάλυψαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία των ερευνών τους και για τα έσοδα που έχουν αποφέρει αυτές στα δημόσια ταμεία.

    Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, μέσα σε ενάμιση χρόνο, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 ως τις 15 Ιουλίου του 2016, έχουν σχηματιστεί εκατοντάδες δικογραφίες με βάση στοιχεία που προήλθαν από τις διάφορες «λίστες» που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές και κατόπιν των απαραίτητων διασταυρώσεων.

    Ειδικότερα, πάνω από 1.000 δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από την επεξεργασία της λίστας Borjans, άλλες 284 δικογραφίες από τη λίστα των 65 CD (που περιλαμβάνει το 90% από τις υπόλοιπες λίστες) και επιπλέον 191 δικογραφίες από την λίστα Lagarde, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και στο ΚΕΦΟΜΕΠ.

    Από τις δικογραφίες της λίστας Lagarde έχουν ήδη καταλογιστεί 810 εκατομμύρια ευρώ (παρά το γεγονός ότι έχουν περαιωθεί λιγότερες από τις μισές), ενώ από τις δικογραφίες της λίστας των 65 CD έχουν καταλογιστεί άλλα 99 εκατομμύρια ευρώ – κι αυτό ενώ έχουν περαιωθεί μόλις 36 από τις συνολικά 284 δικογραφίες, λόγω του ότι «μέχρι τον Απρίλιο του 2016 είχαμε μόνο ένα τμήμα, το οποίο είχε 18 άτομα», ενδεικτικό των δύσκολων συνθηκών κάτω από τις οποίες καλούνται οι εισαγγελείς να επιτελέσουν το πολύτιμο έργο τους.

    Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε ο κ. Αθανασίου: «Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, οι υποθέσεις που αφορούν ΑΦΜ, που είναι 1.300.000, αν μπορούσε να γίνει με κάποιο συντονισμό και με κάποιο τρόπο, εννοώ δηλαδή διαδικασίες διαφορετικές από αυτές που γίνονται κτλ, θα είχαν πολύ περισσότερες υποθέσεις και θα είχαν πολύ περισσότερα έσοδα έρθει στο Δημόσιο» – αλλά αυτά απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων…

    Μιλάμε με άλλα λόγια για ποσά που συνολικά ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια ευρώ τα οποία έχουν καταλογιστεί από υποθέσεις φοροδιαφυγής. Εύλογα αναρωτιέται κανείς πού θα είχε φτάσει αυτό το ποσό αν το προσωπικό επαρκούσε για να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι…

    Από την πλευρά της, η Ελένη Ράικου ανέφερε πως από τις 1.300 υποθέσεις που έχουν φτάσει στην εισαγγελία διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ήδη επεξεργαστεί τις 200 (μεταξύ αυτών και κραυγαλέες υποθέσεις όπως αυτή των εξοπλιστικών). Στάθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι  έργο της εισαγγελίας δυσκολεύει η έλλειψη εξειδικευμένων επιστημόνων, και επεσήμανε πως μόνο από τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχουν υπάρξει έσοδα ύψους 40 εκατ. ευρώ από κατηγορουμένους, ενώ έχουν δεσμευθεί επιπλέον 400 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.

    Πρόκειται για μεγάλα κατορθώματα τόσο του Παναγιώτη Αθανασίου όσο και της Ελένης Ράικου, αν σκεφτεί κανείς τι έχουν πετύχει παρά τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/o-kiritsakis-tis-epitropis-antagonismou-molis-ekane-kati-kalo-gia-ta-kartel-eterion/63098



    ΣΧΟΛΙΑ