Business

Ραγδαίες εξελίξεις στη ναυτιλία: Ετοιμάζεται κολοσσός με στόλο 130 πλοίων

gearbulk grieg star

Από αριστερά: Elisabeth Grieg (πρόεδρος Grieg Star), Camilla Grieg (διευθύνουσα σύμβουλος Grieg Star), Kristian Jebsen (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Gearbulk)


Μια μεγάλη και φιλόδοξη συνεργασία ξεκινάει ανάμεσα σε δύο από τους μεγαλύτερους διεθνείς παίκτες των μεταφορών ξηρού φορτίου, τις ναυτιλιακές Gearbulk και Grieg Star. Οι δυο εταιρείες πρόκειται να προχωρήσουν σε μια κοινοπραξία και να δραστηριοποιηθούν από κοινού στην αγορά.

Η ελβετικών συμφερόντων Gearbulk και η νορβηγική Grieg Star ανακοίνωσαν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να δημιουργήσουν μια πολύπλευρη και με γνώμονα τον πελάτη διεθνούς εμβέλειας ναυτιλιακή, που θα κυριαρχήσει στις μεταφορές ξηρού χύδην φορτίου.

Η νέα εταιρεία, μετά την ένωση των δύο στόλων, θα λειτουργεί με περισσότερα από 130 φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου που θα περιλαμβάνουν, εκτός από τα συμβατικά φορτηγά πλοία και πλοία που φέρουν ανοικτές και σχεδόν ανοικτές καταπακτές.

grieg star
Elisabeth Grieg, πρόεδρος της Grieg Star

Η κοινοπραξία θα ελέγχεται τόσο από την Gearbulk όσο και από την Grieg Star, με την πρώτη να κατέχει ποσοστό ύψους 65% και τη δεύτερη να συμμετέχει με ποσοστό της τάξεως του 35%, ενώ το διοικητικό της συμβούλιο θα απαρτίζεται από συνολικά 5 μέλη: τα 3 θα προέρχονται από την ελβετική Gearbulk και τα υπόλοιπα 2 από τη νορβηγική Grieg Star.

Τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρείας θα κατέχει ο Kristian Jebsen – ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Gearbulk – ενώ στέλεχος της Grieg Star θα έχει την θέση του αντιπροέδρου.

Ο Jebsen προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τη νέα κίνηση των δύο ναυτιλιακών και τόνισε ότι «Αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει τη σαφή πρόθεση και των δύο εταιρειών να προσφέρουν ένα βελτιωμένο και ευρύ φάσμα υπηρεσιών στους πελάτες. Ο συνδυασμός των στόλων μας και των εμπορικών διαδρομών θα διευκολύνει τους πελάτες μας να βρουν τις υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους».

gearbulk
Kristian Jebsen, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gearbulk

Σε δηλώσεις σχετικά με την δημιουργία της κοινοπραξίας προχώρησε και η Elisabeth Grieg – πρόεδρος της Grieg Star – υποστηρίζοντας πως «Οι συζητήσεις και η συνεργασία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έχουν οδηγήσει στο χτίσιμο ανεκτίμητης εμπιστοσύνης και πίστης μεταξύ των συμβαλλόμενων. Οι δυο εταιρείες διαθέτουν αμφότερες ισχυρές εταιρικές αξίες και πολιτικές και φιλοδοξούν να συνδυάσουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά έκαστης και να δημιουργήσουν μια κοινή, ισχυρή κουλτούρα με γνώμονα τον πελάτη».

Η Camilla Grieg – διευθύνουσα σύμβουλος της Grieg Star – δήλωσε με τη σειρά της: «Θεωρούμε αυτή την κοινοπραξία ως το φυσικό βήμα εξέλιξης των εταιρειών μας. Σε ένα περιβάλλον που ο ανταγωνισμός αυξάνεται διαρκώς, πιστεύουμε ότι η νέα αυτή ναυτιλιακή θα έχει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να προσφέρει πολύπλευρες και ανεξάρτητες υπηρεσίες».

Το όνομα της νέας εταιρείας δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ωστόσο, θα έχει έδρα το Bergen της Νορβηγίας, ενώ θα διατηρεί γραφεία ανά τον κόσμο. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της κοινοπραξίας θα διοριστεί ο Rune Birkeland και το ρόλο του γενικού εμπορικού διευθυντή θα κατέχει ο Arthur English.

star athena
Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου «Star Athena» της Grieg Star

Ο στόλος της κοινοπραξίας θα ξεπερνάει τα 130 φορτηγά πλοία στο σύνολό του, ενώ τα ναυλοσύμφωνα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ θα τηρηθούν ως έχουν και θα διεκπεραιωθούν από την κοινοπραξία με την επίβλεψη και την ευθύνη των μετόχων. Η Gearbulk και η Grieg Star θα διατηρήσουν ανεξάρτητες τόσο την τεχνική διαχείριση όσο και την ιδιοκτησία των πλοίων τους.

Σημειώνεται ότι η ελβετική Gearbulk διαθέτει και διαχειρίζεται έναν στόλο που αποτελείται από περισσότερα από 70 φορτηγά πλοία ενώ η νορβηγική Grieg Star διαθέτει και διαχειρίζεται περίπου 45 πλοία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόλυς Χατζηιωάννου: Τμηματική διάθεση μετοχών, warrants και χρεογράφων από τη Safe Bulkers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς η Αγγελική Φράγκου αλλάζει στρατηγική και αιφνιδιάζει ευχάριστα τους μετόχους της Navios

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononews-dinoume-5-doroepitages-apo-ta-attica-axias-1000-evro/82999

 


ΣΧΟΛΙΑ