• Business

    Quest: Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και νέες εξαγορές ετοιμάζει ο όμιλος Φέσσα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Ομίλου Quest

    Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Ομίλου Quest


    Την ανάπτυξη ιδιόκτητων φωτοβολταϊκών πάρκων έχει στα σκαριά η Quest, μέσω της θυγατρικής της Quest Energy, η οποία δραστηριοποιείται ήδη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Αυτό αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φέσσα, Απόστολος Γεωργαντζής, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επόμενα βήματα της Quest είναι νέες εξαγορές υφιστάμενων φωτοβολταϊκών πάρκων αλλά και η ανάπτυξη νέων, κίνηση για την οποία περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Όπως τόνισαν τα διοικητικά στελέχη της Quest, η καθυστέρηση και η γραφειοκρατία είναι τα βασικότερα προβλήματα του ενεργειακού κλάδου, ενώ έδωσαν και ως παράδειγμα τη σύνδεση ενός έργου που έχει ήδη ολοκληρωθεί και δεν έχει συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο. Να σημειωθεί ότι η Quest Energy πραγματοποίησε το 2022 τζίρο 10,2 εκατομμυρίων και διαθέτει 24 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 34MW.

    Ωστόσο, η επέκταση στον ενεργειακό κλάδο δεν είναι η μόνη στόχευση της Quest, με τον κ. Γεωργαντζή να τονίσει πως μετά την πρόσφατη εξαγορά της Έπαφος, έπονται και άλλες επενδύσεις σε μικρές αγορές. «Θα επεκταθούμε και με άλλες εξαγορές σε κλάδους όπου ήδη δραστηριοποιούμαστε», είπε συγκεκριμένα ο CEO. Θυμίζουμε ότι η Quest αύξησε το πρώτο τρίμηνο τις πωλήσεις τις κατά 20% στα 286 εκατομμύρια ευρώ και το EBITDA κατά 15,3% στα 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχει διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης ύψους 200 εκατομμυρίων. Από το 2019 έως σήμερα τα έσοδα του εισηγμένου ομίλου αυξάνονται ετησίως κατά 23%, το EBITDA κατά 13%, ενώ έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις 135 εκατομμυρίων και έχουν διανεμηθεί μερίσματα ύψους 97 εκατ. στους μετόχους.

    Ώθηση από Apple και Εξοικονομώ

    Ώθηση στον κλάδο λιανικής – ο οποίος τζιράρει 704 εκατομμύρια – δίνει η διανομή των προϊόντων της Apple και οι πωλήσεις κλιματιστικών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει εξαγοράσει τη Γ.Ε. Δημητρίου, η οποία διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο, και ποντάρει στην επέκτασή του στον τομέα των κλιματιστικών. Μάλιστα, εκτιμά ότι χάρη στις επιδόσεις αυτού του κλάδου θα μπορέσει να αντισταθμίσει την πίεση των περιθωρίων κέρδους που καταγράφουν τα προϊόντα της Apple. Σήμερα, η Quest λειτουργεί 14 καταστήματα Apple και 5 Xiaomi, ενώ επεκτείνεται μέσω της Xiaomi και στη Ρουμανία. Οι πωλήσεις λιανικής του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 23%, κυρίως χάρη στο αυξημένο μερίδιο της Apple στην Ελλάδα και με δεδομένο ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2022 η διανομή προϊόντων του brand ήταν μειωμένη κινήθηκε με μειωμένους ρυθμούς.

    Επεκτείνεται το δίκτυο lockers της ACS

    Την κερδοφορία του κλάδου μεταφορών αναμένεται να βελτιώσει το νέο hub της ACS στην Πέτρου Ράλλη, σύμφωνα με τη διοίκηση. Η διοίκηση της Quest μίλησε για μία «πολύ ανταγωνιστική αγορά, στην οποία η ACS κερδίζει μερίδιο, καθώς ο κλάδος κινείται με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι η εταιρεία». Στο κάδρο είναι και η επέκταση του δικτύου των θυρίδων, καθώς αυτή τη στιγμή διαθέτει 120 lockers και, αφού η ζήτηση αυξάνεται και το μεταφορικό κόστος είναι χαμηλότερο, οι επενδύσεις θα συνεχιστούν, αν και δε φαίνεται να είναι προτεραιότητα του ομίλου στη δεδομένη χρονική στιγμή.

    Τέλος, νεότερα αναμένονται και από τον κλάδο πληροφορικής, αφού αυτόν θα αφορούν ενδεχόμενες μελλοντικές εξαγορές. Το ανεκτέλεστο 500 εκατ. ευρώ – το οποίο ο κ. Γεωργαντζής χαρακτήρισε υγιές – προέρχεται από έργα που θα αναλάβει η εταιρεία στο εξωτερικό και από έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Διαβάστε επίσης

    Quest: Στα 286 εκ. ευρώ οι πωλήσεις στο α’ τρίμηνο – Στα 19,5 εκατ. ευρώ τα EBITDA

    Φέσσας (Quest): Πώς πέτυχε διψήφια αύξηση των πωλήσεων το α’ τρίμηνο του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ