• Business

    Αυλαία στο σίριαλ της Ψυττάλειας – Υπέγραψαν Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ


    Τίτλοι τέλους πέφτουν στο τριετές σίριαλ για τον διαγωνισμό του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην Ψυττάλεια με την Κοινοπραξία των ΕλλάκτωρΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ να υπογράφει και επίσημα τη σύμβαση, κλειδώνοντας το έργο στα 174,9 εκατ. ευρώ.

    Η διάρκεια της νέας σύμβασης ανέρχεται στα πέντε έτη, ενώ υπάρχει και προαίρεση για ετήσια παράταση έναντι τιμήματος 34,3 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως στην εν λόγω Κοινοπραξία οι Όμιλοι Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ συμμετέχουν κατά 40%, ενώ η ΕΡΓΟΤΕΜ αποτελεί το υπόλοιπο 20%.

    Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που είχε προκαλέσει την αντίδραση των άλλων δύο ενδιαφερομένων σχημάτων, τα οποία ήταν οι κοινοπραξίες των Ομίλων INTRAKAT- Suez International –ΤΕΡΝΑ και Mytilineos- Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Κωνσταντινίδη.

    Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το β’ τρίμηνο του 2019 και έκτοτε είχε εγκλωβιστεί σε έναν κυκεώνα προσφυγών στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και το ΣτΕ. Η μόνη αποδεκτή προσφορά ήταν αυτή της Κοινοπραξίας Ελλάκτωρ -ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ και τα υπόλοιπα σχήματα αντέδρασαν με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αποσφράγιση των προσφορών και η ανάδειξη του αναδόχου.

    Τη μεγαλύτερη αντίδραση φέρεται να είχε εκδηλώσει ο Όμιλος της Intrakat, ο οποίος, όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr, είχε προσφύγει κατά της απόφασης αποκλεισμού από τον διαγωνισμό. Η τελευταία προσπάθεια για τη διεκδίκηση του έργου εκ μέρους της Intrakat έγινε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ προχώρησε στην αποσφράγιση της μοναδικής προσφοράς ανακηρύσσοντας τους Ομίλους Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ ως αναδόχους με την έκπτωση επί της αρχικής τιμής του έργου  να υπολογίζεται στο 36%.

    Η παρουσία του Ομίλου ΑΒΑΞ στο ΚΕΛ Ψυττάλειας

    Επισημαίνεται ότι ο Όμιλος ΑΒΑΞ έχει συνεχή παρουσία στο ΚΕΛ από τη δεκαετία του 1980 μέσω της ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ (η οποία έχει απορροφηθεί πλήρως από τον Όμιλο το 2018), αρχικά με την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση της πρώτης φάσης των έργων υποδομής και εγκαταστάσεων. Η ολοκλήρωση των επόμενων δύο φάσεων κατασκευής των εγκαταστάσεων του ΚΕΛ έγινε σε κοινοπραξία με την ΑΚΤΩΡ, με την οποία έκτοτε έχουν από κοινού τη λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου.

    Το ΚΕΛ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα κάλυψης πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων, και μέση παροχή εισερχόμενων λυμάτων της τάξεως των 730.000 κ.μ. ημερησίως.

    Διαβάστε επίσης

    ΑΚΤΩΡ: Στο 36% η έκπτωση για την Ψυττάλεια- Νηνεμία ή τρικυμία στην αγορά;

    Ψυττάλεια: Κλείνει ο διαγωνισμός «σήριαλ» – ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ επίσημα οι ανάδοχοι

    Ψυττάλεια: Σε ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ το έργο των 325 εκατ. ευρώ – Απέσυρε την προσφυγή η Intrakat



    ΣΧΟΛΙΑ