• Business

    Μίλτος Καμπουρίδης: Πρώτη δικαστική νίκη στη διαμάχη με τους Βρετανούς της DCI

    Μίλτος Καμπουρίδης

    Μίλτος Καμπουρίδης


    Την πρώτη δικαστική μάχη κέρδισε ο Μίλτος Καμπουρίδης στη διαμάχη με τη βρετανική DCI Advisors, για το περιβόητο call option της πώλησης του Amanzoe, που έγινε αφορμή να αποπεμφθεί ο επιχειρηματίας από τη βρετανική εισηγμένη.

    Σύμφωνα με απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, απορρίπτεται η αίτηση των Βρετανών της DCI για άμεση έκδοση απόφασης (summary judgment) που θα απέρριπτε τη βάση της αξίωσης της πλευράς Καμπουρίδη και θα αποδεχόταν την ανταγωγή της DCI.

    Η αίτηση της βρετανικής εισηγμένης απορρίφθηκε σε όλα τα σημεία από το αγγλικό δικαστήριο, επομένως θα γίνει κανονική εξέταση όλων των συλλογισμών και αποδεικτικών στοιχείων.

    Πάντως, πληροφορίες θέλουν τη DCI να έχει προβεί σε νέες νομικές ενέργειες εναντίον του Καμπουρίδη και του περιβάλλοντος του, αυτή τη φορά ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

    Θυμίζουμε πως στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκε η συμφωνία του του Μίλτου Καμπουρίδη με τη Grivalia, την περίοδο πώλησης του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι.

    Ο επιχειρηματίας είχε συνάψει ξεχωριστή συμφωνία με δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον 15% του Amanzoe, με τους Βρετανούς να ισχυρίζονται πως δεν είχαν ενημερωθεί για το call option, τη στιγμή της πώλησης του θερέτρου και να καταγγέλλουν τη σύμβαση με τον Καμπουρίδη.

    Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας άσκησε αγωγή ζητώντας να αναγνωριστεί ότι η καταγγελία της σύμβασης με τους Βρετανούς ήταν αβάσιμη και καταχρηστική, με τους Βρετανούς να υποβάλουν ανταγωγή, υποστηρίζοντας ότι ήταν δικαιολογημένη η παύση της DCP (συμφερόντων Καμπουρίδη) ως διαχειριστή επενδύσεων.

    Τι αναφέρει η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου

    Όπως αναφέρεται στην πρόσφατη δικαστική απόφαση, «οι αξιώσεις και οι ανταγωγές εμπλέκουν σημαντικές αντιδικίες που μπορούν να επιλυθούν δίκαια μόνο μέσω της εξέτασης με τον συνήθη τρόπο. Η προσπάθεια της DCI Advisors να βραχυκυκλώσει τη διαδικασία είναι εντελώς ετερόδοξη και η αίτησή της θα πρέπει να απορριφθεί αναλόγως».

    Βασικό επιχείρημα της πλευράς των Βρετανών είναι η απόκρυψη της συμφωνίας προαίρεσης.

    Μεταξύ άλλων, η εταιρεία του Μίλτου Καμπουρίδη αναφέρει πως το call option γνωστοποιήθηκε στην DCI κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης, που συγκλήθηκε στις 31 Ιουλίου 2018, με σκοπό την έγκριση της πώλησης του Amanzoe.

    Στο Δ.Σ. φέρεται να έδωσαν το «παρών» ο Μίλτος Καμπουρίδης, στέλεχος που τελούσε καθήκοντα chief operating officer της DCP του Μ. Καμπουρίδη και ο μέχρι σήμερα εταιρικός σύμβουλος της DCI Advisors.

    Εν ολίγοις, «το δικαστήριο δεν μπορεί να κρίνει συνοπτικά ότι τα στοιχεία του Καμπουρίδη σχετικά με τα γεγονότα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου είναι αναληθή».

    Η απόφαση σημειώνει πως ο μοναδικός μάρτυρας της DCI είναι ο Nicolai Huls, ο οποίος έγινε διευθυντής της DCI τον Ιούνιο του 2021 και δεν ήταν παρών στο Δ.Σ. και δεν είχε γνώση όσων ειπώθηκαν.

    Μάλιστα, ο ίδιος ο σύμβουλος της βρετανικής εισηγμένης αναφέρει στη διοίκηση της DCI πως ήταν παρών στο συμβούλιο που γνωστοποιήθηκε το call option, σε επιστολή που έστειλε δύο ημέρες μετά τον τερματισμό της σύμβασης διαχείρισης μεταξύ DCP και DCI.

    Η αποπομπή με αφορμή το call option

    Αυτή η «απόκρυψη» ήταν και ο λόγος που αποπέμφθηκε από την εταιρεία ο Μίλτος Καμπουρίδης, ο οποίος εκτός από μέλος της διοίκησης ήταν και μέτοχος, διακρατώντας το 9,7% της DCI Advisors, όπως λέγεται σήμερα η εισηγμένη, έχοντας αλλάξει επωνυμία.

    Δύο μήνες μετά την αποπομπή του, ο Μίλτος Καμπουρίδης απάντησε πως η καταγγελία της σύμβασης ήταν παράνομη και κατέθεσε αγωγή, διεκδικώντας παρελθούσες και διαφυγούσες μελλοντικές προμήθειες ύψους 13 εκατομμυρίων, που θα λάμβανε βάσει της σύμβασης διαχείρισης επενδύσεων που διακόπηκε μονομερώς.

    Σε ό,τι αφορά το call option η εταιρεία «αποκάλυψε επιπλέον την ουσία του call option σε τουλάχιστον έναν από τους μετόχους της DCI και στον Τύπο την επομένη της υπογραφής του σύμφωνου πώλησης. Δεν έκρυψε τα δικαιώματά της ως διαχειριστής του Amanzoe υπό τη νέα ιδιοκτησία».

    Το δικαστήριο κρίνει πως «οι αποκαλύψεις καταδεικνύουν ότι δεν υπήρχε μυστικότητα. Αυτό υποστηρίζει τον ισχυρισμό της DCP για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου: δεν είχε τίποτα να κρύψει και τίποτα δεν ήταν κρυφό».

    Σύμφωνα με την απόφαση, «αν η πλευρά Καμπουρίδη αποδείξει στη δίκη ότι αποκάλυψε το call option στη διοίκηση κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, αυτό είναι το τέλος της υπόθεσης».

    Διαβάστε επίσης:

    Dolphin Capital: Προς συμβιβασμό οδεύει η κόντρα Καμπουρίδη – Βρετανών

    Grivalia Hospitality: Αυξημένα έσοδα και ζημιές έφερε η ανάπτυξη έργων 800 εκατ.

    Νέα επένδυση 15 εκατ. των Αρώνες – Sirec Energy στα πράσινα γραφεία



    ΣΧΟΛΙΑ