• Business

    Προς την τούρκικη Dardanel οδεύει η «Καλλιμάνης» – Πού κρίθηκε το deal 

    • της Έφη Καραγεώργου και του Γιώργου Μανέττα

    Κωνσταντίνα Καλλιμάνη, επικεφαλής Καλλιμάνης ΑΕ


    Σε τούρκικο έλεγχο οδεύει -όπως όλα δείχνουν- η «Καλλιμάνης».

    Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, μετά την «θορυβώδη» αποχώρηση της Impala του Δ. Βιτζηλαίου, που θεωρούνταν ως το επικρατέστερο φαβορί για την απόκτηση της εταιρείας κατεψυγμένων αλιευμάτων, οι πιστώτριες τράπεζες φέρονται να καταλήγουν στην τουρκική Dardanel, προκρίνοντας την πρότασή της ως την πλέον συμφέρουσα απ’ όσες κατατέθηκαν από τους υποψήφιους επενδυτές. 

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η επικύρωση της συμφωνίας έχει περάσει στις επιτροπές πιστοδοτήσεων των τραπεζών, οι οποίες ετοιμάζονται να ανάψουν το «πράσινο φως» για την πώληση των δανείων της Καλλιμάνης στους Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αγορά των κονσερβοποιημένων ψαριών. 

    Η Dardanel ιδρύθηκε το 1984 και είναι ο πρώτος παραγωγός κονσερβοποιημένων ψαριών τόνου στην Τουρκία. Εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης το 1994, ενώ από τη δεκαετία του 1990 η γκάμα των προϊόντων της επεκτάθηκε από τον κονσερβοποιημένο τόνο «Dardanel Ton» σε άλλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και έτοιμα σάντουιτς. 

    Η «Καλλιμάνης» αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια οξύτατα προβλήματα ρευστότητας και δίνει μάχη για να αποφύγει την πτώχευση. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία στα τέλη του 2018 μετά την εντελώς απροσδόκητη αποχώρηση της Pillarstone, η οποία είχε παρουσιασθεί ως «λευκός ιππότης». Τελικά, ύστερα από περίπου ένα χρόνο διαπραγματεύσεων η πλατφόρμα διαχείρισης προβληματικών δανείων αποφάσισε να εγκαταλείψει… την προσπάθεια, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

    Τελευταία ευκαιρία

    Από τότε η διοίκηση της εταιρείας και οι πιστώτριες τράπεζες βρίσκονται σε αναζήτηση νέου στρατηγικού επενδυτή. Λέγεται πως εμφανίστηκαν αρκετοί υποψήφιοι, ωστόσο κανένα από αυτά τα «φλερτ» δεν κατέληξε σε… «γάμο».

    Αυτή την φορά, πάντως, όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε κοντά σε λύση, αφού τα εμπλεκόμενα μέρα δείχνουν ισχυρή βούληση να προχωρήσει το deal. 

    Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση της «Καλλιμάνης», επισημαίνοντας πως δύσκολα θα καταφέρει η εταιρεία να αποφύγει την πτώχευση εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στην εύρεση νέου επενδυτή.

    Υπολογίζεται ότι ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται μεταξύ 38 εκατ. και 45 εκατ. ευρώ σε σύνολο υποχρεώσεων περίπου 70 εκατ. ευρώ. 

    Υπενθυμίζεται πως πέρα από την Dardanel στην κούρσα διεκδίκησης της «Καλλιμάνης» συμμετείχαν η Impala του Δ. Βιτζηλαίου, το fund του πρώην επικεφαλής της Eurobank, Νίκου Καραμούζη και ένα fund αραβικών συμφερόντων.

    Μάλιστα, η Impala αποχώρησε από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας τη στάση των βασικών μετόχων της εταιρείας και τις αξιώσεις που διαρκώς προέβαλαν, ως υπερβολικές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ανατροπή στην πώληση της «Καλλιμάνης»: Ηχηρές αποχωρήσεις και σοβαρές καταγγελίες

    «Ελληνοτουρκικός πόλεμος» για την Καλλιμάνης – Δ. Βιτζηλαίος και Dardanelle διεκδικούν τα δάνεια της εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ