• Business

    Ανατροπή στην πώληση της «Καλλιμάνης», με ηχηρές αποχωρήσεις και σοβαρές καταγγελίες– Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Της Έφης Καραγεώργου και του Γιώργου Μανέττα

    Δημήτρης Βιτζηλαίος, διευθύνων σύμβουλος της Impala Invest


    Σε θρίλερ με πολιτικές προεκτάσεις, ηχηρές αποχωρήσεις και σοβαρές καταγγελίες εξελίσσεται η πώληση της «Καλλιμάνης».

    Αν και όλα έδειχναν πως θα είχαμε αίσιο τέλος στη διαγωνιστική διαδικασία που έληγε χθες, σε μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, η Impala Holding του Δημήτρη Βιτζηλαίου έθεσε εαυτόν εκτός της κούρσας διεκδίκησης της εταιρείας κατεψυγμένων αλιευμάτων, παρ’ ότι είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το fund του Δημήτρη Βιτζηλαίου έστειλε χθες και σχετική επιστολή στις πιστώτριες τράπεζες, στην οποία κάνει εκτενή αναφορά στους λόγους της αποχώρησή του.

    Συγκεκριμένα, στην επιστολή που έχει περιέλθει σε γνώση του mononews.gr, η Impala Holding σημειώνει πως παρά την κατ’ αρχήν συμφωνία που είχε με την υφιστάμενη διοίκηση της «Καλλιμάνης», η τελευταία πρόβαλε νέες αξιώσεις, οι οποίες όπως υποστηρίζεται όχι μόνο δεν ευθυγραμμίζονται με τις αρχικές συζητήσεις αλλά δεν προκύπτουν «καλή τη πίστη».

    «Αυτές οι αξιώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απόφασή μας να επενδύσουμε καθώς αυξάνουν το ρίσκο μας αλλά και τα κεφάλαια που θα δαπανήσουμε», αναφέρει, διευκρινίζοντας πως «αυτές οι πρόσθετες αξιώσεις περιλαμβάνουν για παράδειγμα, χορήγηση προσωπικών εγγυήσεων, πληρωμές συμβούλων, κάλυψη οποιονδήποτε πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων που μπορεί να επιβληθούν στην παλιά εταιρεία μετά από φορολογικό έλεγχο, κα.»

    Την ίδια ώρα, πηγές της αγοράς που γνωρίζουν την υπόθεση αναφέρουν στο mononews.gr ότι ακόμη ένας διεκδικητής έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της «Καλλιμάνης» και προβαίνουν σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθεί η υφιστάμενη διοίκηση. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, «η διοίκηση επιθυμεί να έρθει σε συμφωνία με συγκεκριμένο αλλοδαπό επενδυτή, προσδοκώντας να αποκομίσει όφελος σε βάρος της εταιρείας και των συμφερόντων των πιστωτών». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως «δεν μπορεί η διοίκηση μιας πτωχευμένης εταιρείας να καθορίζει εάν και σε ποιον επενδυτή θα καταλήξει η εταιρεία και όχι οι πιστωτές της».

    Ισχυρίζονται μάλιστα πως «οι πιστώτριες τράπεζες αποφεύγουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, αφήνοντας τον πτωχευμένο μέτοχο να λεηλατεί την περιουσία των τραπεζών» ενώ καταγγέλλουν πως «ο υφιστάμενος μέτοχος της Καλλιμάνης έχει στήσει παράλληλη ανταγωνιστική εταιρεία, ονόματι «Οceana» η οποία χρησιμοποιεί τις υποδομές της πτωχευμένης εταιρείας, πετυχαίνοντας ετήσια έσοδα της τάξης των 7 με 8 εκατ. ευρώ και σημαντικά κέρδη». Και όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «χωρίς να καταβάλλει ούτε ένα σεντ από τις τραπεζικά δάνεια της Καλλιμάνης, ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα».

    Αφήνουν να εννοηθεί πως η συγκεκριμένη υπόθεση έχει και πολιτικές προεκτάσεις καθώς όπως ισχυρίζονται «η διοίκηση της Καλλιμάνης φαίνεται πως επιθυμεί συμφωνία με συγκεκριμένο Τούρκο επενδυτή, ο οποίος αποτελεί εν δυνάμει απειλή για τους Έλληνες παραγωγούς ιχθυοκαλλιέργειας, την ώρα που δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τις ολέθριες συνέπειες της πανδημίας στην κατανάλωση.

    Σε παρόμοιες καταγγελίες, ότι δηλαδή οι βασικοί μέτοχοι της Καλλιμάνης έχει ανταγωνιστική εταιρεία, ονόματι Oceana, η οποία εκμεταλλεύεται τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της «παλιάς εταιρείας» και την απομυζά προβαίνουν και πηγές της Impala Holding. Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στον τρόπο που θα εξελιχθεί και τελικά θα καταλήξει ο διαγωνισμός πώλησης της Καλλιμάνης και πως θα αντιδράσουν οι πιστώτριες τράπεζες, με δεδομένο πως στο «παιχνίδι» φαίνεται πως παραμένουν ένα αραβικό fund και η τουρκική Dardanelle.

    Διαβάστε επίσης: 

    «Ελληνοτουρκικός πόλεμος» για την Καλλιμάνης – Δ. Βιτζηλαίος και Dardanelle διεκδικούν τα δάνεια της εταιρείας

    Καλλιμάνης: Συνεχίζει να ψάχνει «αντίδοτο» στην Pillarstone – Αναζητά νέο επενδυτή για να σωθεί

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ