• Business

    Προς έξοδο από το Χρηματιστήριο η «Κρητών Άρτος» – Όλο το παρασκήνιο της συνεργασίας με τη SwitzGroup

    Μανώλης Δαμιανάκης. Επιχειρηματίας. Πρόεδρος Κρητών Άρτος


    Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση προς τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να προχωρήσει η εταιρεία «Κρητών Άρτος», προκειμένου να υλοποιηθούν τα επόμενα βήματα της συμφωνίας με τους Ινδούς επενδυτές της SwitzGroup.

    Ανάμεσα στα βασικά θέματα που θα κληθούν να αποφασίσουν οι μέτοχοι της κρητικής αρτοβιομηχανίας θα είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως 1,5 εκατ. ευρώ, η είσοδος νέων μελών στο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να εκπροσωπηθεί ο νέος ιδιοκτήτης και η έξοδος της μετοχής από την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στους μετόχους μειοψηφίας να πουλήσουν τις μετοχές τους κοντά στα επίπεδα του 1 ευρώ, τιμή που είναι αρκετά μεγαλύτερη από την ονομαστική των 0,5 ευρώ αλλά και αυτή που ήταν τους τελευταίους πολλούς μήνες. Η δυνατότητα αυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα ισχύσει μέχρι και την παραμονή της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

    Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως η παύση διαπραγμάτευσης της μετοχής από την Εναλλακτική Αγορά συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική των Ινδών επενδυτών. Υπογραμμίζουν μάλιστα, πως καμία από τις θυγατρικές της Switz Group στις διάφορες περιοχές του κόσμου δεν έχει παρουσία στο Χρηματιστήριο.

    Ο μέχρι πρότινος βασικός μέτοχος της Κρητών Άρτος, Μανώλης Δαμιανάκης, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση εξόδου από το Χρηματιστήριο υπογραμμίζει πως τον βρίσκει σύμφωνο, ωστόσο δηλώνει απόλυτα ευχαριστημένος από την παρουσία της  εταιρείας στην Εναλλακτική Αγορά. Όπως λέει το Χρηματιστήριο ωφέλησε ποικιλοτρόπως την Κρητών Άρτος στην προσπάθεια να αναπτυχθεί και να οργανωθεί, και μάλιστα το συστήνει ανεπιφύλακτα σε όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλουν να ενταχθούν.

    Ο κ. Δαμιανάκης επισημαίνει πως καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας με την SwitzGroup έπαιξε ο τρόπος προσέγγισης από τους Ινδούς επιχειρηματίες και η αίσθηση πως η συνεργασία μαζί τους θα αποδειχθεί εξαιρετικά παραγωγική, μιας και οι ίδιοι έχουν μεγάλη εμπειρία στον χώρο της αρτοποιίας.

    Σημειώνει μάλιστα ότι παρότι δέχθηκε κατά καιρούς διάφορες κρούσεις από ξένα funds, επέλεξε να τις αγνοήσει γιατί δεν θεωρούσε ότι θα προσέφεραν κάτι ουσιαστικό στην εταιρεία. Αντίθετα, με τους Ινδούς της SwitzGroup εκτιμά ότι θα στηρίξουν την εταιρεία με την τεχνογνωσία, την ισχυρή ομάδα που έχουν στην Ελλάδα, αλλά και το δίκτυο διανομής που διατηρούν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

    Η αρχική επαφή έγινε πριν από 6-8 μήνες σε διεθνή έκθεση, όπου η «Κρητών Άρτος» αναζητούσε συνεργάτες για να ξεκινήσει εξαγωγές στην Ινδία. Τελικά, οι επαφές εξελίχθηκαν σε συζητήσεις για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο και κατέληξαν σε «γάμο».

    Ο κ. Δαμιανάκης δηλώνει πολύ αισιόδοξος για την «επόμενη μέρα», σημειώνοντας πως πλέον ανοίγονται νέες δυνατότητες για τη διεθνή ανάπτυξη της «Κρητών Άρτος».

    Ξεκαθαρίζει, τέλος, πως θα παραμείνει μέτοχος με ισχυρό ποσοστό μειοψηφίας, το οποίο θα καθοριστεί μετά την έκτακτη γενική συνέλευση και, παράλληλα, θα διατηρήσει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, από όπου θα συνεχίσει να «τρέχει» την εταιρεία.

    Τι ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία στο χρηματιστήριο

    Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία γνωστοποίησε ότι η «SwitzGroup Europe Limited» κατέχει αμέσως και εμμέσως, μέσω της εταιρείας «Exalico Limited» της οποίας είναι μοναδική μέτοχος η ίδια συνολικά 3.222.351 κοινές ονομαστικές μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 60,56% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Κρητών Άρτος. Ο νέος πλειοψηφών μέτοχος, δραστηριοποιείται στον χώρο παραγωγής και εμπορίας προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ετοίμων προϊόντων καθώς και πρώτων υλών.

    Έχει παρουσία με θυγατρικές εταιρείες σε αρκετές χώρες όπως Ινδία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Αυστραλία και Ελλάδα μέσω της πλειοψηφικής συμμετοχής της στην εταιρεία Olympic Foods Ltd, παραγωγή και εμπορία πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής με εγκαταστάσεις στην Μεταμόρφωση Αττικής.

    Η Κρητών Άρτος έχοντας στρατηγικό μέτοχο το «SwitzGroup» θα μπορεί να ενισχυθεί κεφαλαιακά, να βοηθηθεί σε τεχνογνωσία και οργάνωση και στην περαιτέρω ανάπτυξη πωλήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το προφίλ της εταιρείας θα παραμείνει στην προώθηση σε Ελλάδα και εξωτερικό, προϊόντων κρητικής αρτοποιίας και γενικότερα της κρητικής διατροφής με έδρα τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο Κρήτης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πωλήθηκε η «Κρητών Άρτος»: Ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αδελφοί Δομαζάκη, η Creta Farms και η απάντηση του mononews



    ΣΧΟΛΙΑ