• Business

    Πωλήθηκε η «Κρητών Άρτος»: Ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης

    • NewsRoom


    Μετοχές άνω του 60% του κεφαλαίου της εταιρείας Κρητών Άρτος, που παράγει παραδοσιακά κρητικά προϊόντα και snacks, αγόρασε ο όμιλος SwitzGroup. O όμιλος που αγόρασε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου έχει έδρα το Ντουμπάι και ελέγχεται από την οικογένεια Khorakiwala, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με έναν φούρνο στη Σαουδική Αραβία το 1980. Πλέον έχει ετήσιο τζίρο άνω των 250 εκατ. ευρώ και απασχολεί 4.500 άτομα σε εννέα χώρες.

    Οι λεπτομέρειες της πώλησης

    Η πώληση έγινε μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής και, για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, η εταιρεία πρόσφερε περίπου 1 ευρώ ανά μετοχή. Έτσι, απέκτησε 2,1 εκατομμύρια μετοχές, που αντιστοιχούν στο 44% του συνόλου των μετοχών και το ποσοστό της κυρίας Καλλιόπης Θεοφιλάκη επί του συνόλου των μετοχών, έπεσε στο 4,09%. Πάντως, η συναλλαγή θα φτάσει σήμερα έως 3,2 εκατ. μετοχές, ή το 60% της Κρητών Άρτος, ενώ ο επόμενος στόχος είναι η Switz Group να αποκτήσει έως και το 80% της κρητικής επιχείρησης.

    Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, αναφέρεται ότι: «Η εταιρεία ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ ΑΕΒΕ με διακριτικό τίτλο “ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ ΑΕΒΒΕ” εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με βάση το άρθρο 17 των Κανόνων Λειτουργίας της ΕΝ.Α. του ΧΑ και σε συνέχεια της από 31/01/2019 ενημέρωσης που έλαβε από την μέτοχο κα. Θεοφιλάκη Καλλιόπη του Γεωργίου, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η κα Θεοφιλάκη προέβη σε πώληση με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή 2.105.463 ονομαστικών μετοχών της εταιρείας το οποίο αντιπροσωπεύει 39,57% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Κατά συνέπεια μετά την ανωτέρω συναλλαγή η συμμετοχή της ανέρχεται πλέον σε 4,52% επί του συνολικού αριθμού των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ ΑΕΒΕ. Η κα Θεοφιλάκη πριν την ανωτέρω συναλλαγή κατείχε 2.346.131 μετοχές και αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου ήτοι 44,089%».

    Η δραστηριότητα της Switzgroup στην Ελλάδα

    Αυτή δεν είναι η πρώτη επενδυτική κίνηση της Switzgroup στην Ελλάδα, αφού έχει ήδη αγοράσει δύο εταιρείες, προερχόμενες από τον κλάδο των πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, τις Olympic foods και CSM Bakery Solutions.

    Στο στρατηγικό και επενδυτικό σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος της εταιρείας ινδικών συμφερόντων συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη 100 εκατομμυρίων ευρώ για εξαγορές και άλλων ελληνικών εταιριεών, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων.

    Δύο λόγοι που τράβηξαν την προσοχή της Switzgroup προς την «Κρητών Άρτος» ήταν το πολύ καλό προïοντικό χαρτοφυλάκιό της, καθώς και η δυνατότητα ενίσχυσης της εξαγωγικής της δραστηριότητας.

    Ήδη, η κρητική εταιρεία έχει κατορθώσει να διοχετεύει το 20% των πωλήσεών της σε χώρες του εξωτερικού.

    Ο ετήσιος τζίρος της αγγίζει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει 1,2 εκατομμύρια ευρώ κέρδη ebitda και πολύ χαμηλό δανεισμό. Διαθέτει 10,1 εκατομμύρια ευρώ ενεργητικό, ενώ, ενδεικτικά, τα κέρδη που σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο του 2018 έφτασαν το ποσό των 740 χιλιάδων ευρώ.

    Η εταιρεία είχε έως τώρα τη μετοχή της και στην αρένα διαπραγμάτευσης της εναλλακτικής αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με κεφαλαιοποίηση 5,85 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν η νέα ιδιοκτησία θα διατηρήσει την παρουσία της εταιρίας ενεργή στο Χρηματιστήριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Β. Μαρινάκης: Τα αυξημένα ναύλα έδωσαν ώθηση στα κέρδη της CPP

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τον εαυτό της μετά τις δηλώσεις Δραγασάκη για τις τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Βακάλης (ΘΕΣγάλα): Η απότομη προσγείωση ενός γιατρού που θέλησε να αλλάξει την αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ