• Business

    «Project Kick»: Το Fortress σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την εξαγορά των δανείων της Καραϊσκάκης Α.Ε.

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο ανοικτό μέτωπο της εκποίησης των αθετημένων και καταγγελμένων δανείων της «Γεώργιος Καραϊσκάκης Α.Ε.», το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ.

    Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το fund του Fortress είναι πλέον το μεγάλο φαβορί για την εξαγορά των δανείων της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 2003, αναλαμβάνοντας την ανακατασκευή και την εκμετάλλευση του πειραϊκού γηπέδου που χρησιμοποιεί σαν έδρα της η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού.

    Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις μήνες όταν και οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να βάλουν μπροστά το σχέδιο με την κωδική ονομασία «project kick». Ο πρώτος κύκλος του οποίου ολοκληρώθηκε με το δυνητικό ενδιαφέρον που εξέφρασαν τέσσερα με πέντε funds.

    Από αυτά, εκείνο που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής και είναι ήδη σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες είναι το αμερικανικό fund Fortress, το οποίο διαθέτει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 40,9 δισ. δολαρίων, έχοντας ως ιδιοκτήτη τον Γιαπωνέζο μεγιστάνα Μασαγιόσι Σον.

    Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται από πλευράς του fund να γίνει η δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά των δανείων. Με την τελική κρίση να την έχουν οι πιστώτριες τράπεζες.

    Τα «κόκκινα» δάνεια της Καραϊσκάκης Α.Ε. έχουν ως εξασφάλιση την εκμετάλλευση όλων των εγκαταστάσεων του ομώνυμου γηπέδου.

    Όπως είναι ευνόητο, η τελική «ετυμηγορία» θα προέλθει από το ύψος του «κουρέματος» που θα γίνει σε αυτά τα δάνεια, τα οποία και πηγάζουν από το μεγάλο ομολογιακό που χορηγήθηκε το 2008.

    Στις αρχές της εφετινής χρονιάς, η Eurobank ως επικεφαλής των ομολογιούχων προχώρησε στην καταγγελία του ομολογιακού, κάνοντας άμεσα απαιτητό όλο το ποσό της οφειλής η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της «Καραϊσκάκη Α.Ε.» ήταν 45,3 εκατ. ευρώ. Ποσό που αφορά εκτός από το κεφάλαιο και τους τόκους, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 2 εκατ. τον χρόνο, ενώ παράλληλα υπάρχει και πρόσθετο κόστος από τους τόκους υπερημερίας που έχουν επιβληθεί.

    Οι πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του γηπέδου, έχουν προχωρήσει στην αποδέσμευση ενός μέρους από τα εισπραττόμενα ποσά της εταιρείας.

    Στη χρήση που έληξε στα τέλη του Ιουνίου 2018, η «Γεώργιος Καραϊσκάκης Α.Ε.» είχε συνολικά έσοδα 3,9 εκατ. ευρώ με την τελική γραμμή του ισολογισμού να γράφει ζημιές 2 εκατ. ευρώ.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ, η τελευταία αυτή λογιστική κατάσταση δεν έτυχε της έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ενώ δεν εξασφαλίστηκε η απαλλαγή των μελών του ΔΣ και του ορκωτού λογιστή από κάθε ευθύνη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τράπεζες κρατούν ενέχυρο τις μετοχές, αυτά φαίνεται να αποτελούν δική τους πρωτοβουλία.

    Στην Καραϊσκάκης Α.Ε. το 50% των μετοχών βρισκόταν σε εταιρεία συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που όμως έχει δεσμευθεί από το Δημόσιο.

    Το υπόλοιπο 50% ήταν σπαστό σε δύο κομμάτια, εκ των οποίων το ένα το κατείχε ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης, ενώ το δεύτερο βρισκόταν σε εταιρεία δικών του συμφερόντων.

    Για το αθετημένο δάνειο της εταιρείας, ο πρώην αλλά και ο νυν πρόεδρος, Βαγγέλης Μαρινάκης, είναι σε ανοικτή κόντρα. Ο Σωκράτης Κόκκαλης λέει ότι έχει πουλήσει το ποσοστό συμμετοχής του από το 2010 ενώ ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανταπαντά ότι αν και προπλήρωσε το ποσοστό του 50% της εταιρείας που είχε ο Κόκκαλης, εντούτοις ακόμη το όλο θέμα είναι σε εκκρεμότητα. Κατ’ ουσίαν, δηλαδή, η «Γεώργιος Καραϊσκάκης Α.Ε.» εξακολουθεί να ανήκει στα χαρτιά στον πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.



    ΣΧΟΛΙΑ