• Business

    Αλ. Βασιλικός (ΞΕΕ): Εξίσωση με πολλούς αγνώστους η φετινή τουριστική σεζόν – Άγνωστο πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν

    Αλέξανδρος Βασιλικός: Το ΞΕΕ επιταχυντής στην μετά covid εποχή των ξενοδοχείων

    Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος


    Τις συντεταγμένες για την έξοδο του ευρωπαϊκού τουρισμού από την κρίση της πανδημίας θα χαράξουν σήμερα οι υπουργοί Τουρισμού της Ευρωζώνης, ώστε από κοινού να σχεδιάσουν έναν οδικό χάρτη, κυρίαρχο χαρακτηριστικό του οποίου θα είναι η διασφάλιση της υγείας.

    «Έχουμε μπροστά μας μία εξίσωση με πολλά άγνωστα στοιχεία. Και θα πρέπει να βρεθεί η ασφαλέστερη υγειονομικά λύση. Εκείνο που είναι σαφές, από την πρώτη στιγμή, είναι ότι ζούμε μία αντισυμβατική κατάσταση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβατικές συνταγές», δηλώνει στο mononews.gr  ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

    Το ερώτημα που απευθύναμε στον κ. Βασιλικό είναι αν τελικά οι ξενοδόχοι θα πάρουν την απόφαση, όταν επιτραπεί, να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, είτε αυτά είναι 12μηνης λειτουργίας είτε εποχικά.

    Απάντηση αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δοθεί λέει ο κ. Βασιλικός, διότι υπάρχουν δεδομένα που θα πρέπει να εξεταστούν και φυσικά να σταθμιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι περισσότεροι ξενοδόχοι δύσκολα θα αναλάβουν το «ρίσκο» να ανοίξουν τις μονάδες τους, καθώς εκτιμούν ότι η σεζόν έχει χαθεί.

    Βέβαια, λένε, παράγοντες του χώρου, κάποια μεγάλα ξενοδοχεία, εμβληματικά, θα ανοίξουν, θα το κάνουν όμως περισσότερο για λόγους prestige και όχι γιατί θα έχουν υψηλές πληρότητες.

    Εξάλλου οι επικεφαλής μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων –όπως είναι η CEO της Grecotel κ. Μάρη Δασκαλαντωνάκη- έχουν δηλώσει στο mononews.gr πως οι αποφάσεις τους θα ληφθούν με κύριο γνώμονα την ασφάλεια και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση.

    Το πρόβλημα είναι  ιδιαίτερα έντονο για κάποιες περιοχές της χώρας –όπως για παράδειγμα το Ιόνιο και οι Σποράδες- που το μεγαλύτερο κομμάτι της πελατείας τους είναι οι Ιταλοί τουρίστες. Πόσοι Ιταλοί όμως θα μπορούν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι; Πιθανόν ελάχιστοι. Και πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν; Άγνωστο προς το παρόν.

    Η κατάσταση συνεχίζει να είναι ρευστή, λέει ο κ. Βασιλικός. Και τα ερωτήματα πολλά. Ακόμα δεν ξέρουμε πόσες αεροπορικές εταιρείες θα πετάνε αύριο, αν για λόγους ασφαλείας θα θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις, δηλαδή λιγότεροι επιβάτες. Δεν γνωρίζουμε πού θα διαμορφωθεί το κόστος των εισιτηρίων. Δεν γνωρίζουμε πόσοι tour operators θα υπάρχουν αύριο. Και φυσικά δεν γνωρίζουμε αν οι τουρίστες που μας έρχονται από τις πέντε μεγαλύτερες για την Ελλάδα αγορές –Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ- θα θέλουν να ταξιδέψουν θα είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν για διακοπές.

    Σίγουρα δεν θα υπάρχει δουλειά για το 100% των ξενοδοχείων, παραδέχεται ο κ. Βασιλικός. Και σημειώνει πως κομβικός θα είναι ο ρόλος του οδικού τουρισμού, πάντα με προϋποθέσεις ασφαλείας…

    Ο τουρισμός θα πρέπει να στηριχθεί, επαναλαμβάνει ο κ. Βασιλικός. Το προηγούμενο διάστημα όλοι συμφωνούσαν πως η συμβολή του τουρισμού ήταν καθοριστική για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Τώρα έχει ξεκινήσει μία συζήτηση να «κοπεί» η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ, που διαμορφώνεται στο 25%. Μακάρι να έρθουν άλλες επενδύσεις, να αναπτυχθούν και άλλοι κλάδοι, μακάρι ο τουρισμός να συνεχίσει να φέρνει 18 δισ. ευρώ και παραπάνω έσοδα τον χρόνο και η συμμετοχή του στο ΑΕΠ να περιοριστεί… Γιατί θα έχουμε αναπτύξει και άλλους κλάδους.



    ΣΧΟΛΙΑ