• Business

    Prem Watsa: Με όραμα στην Mytilineos-Εμπιστοσύνη σε Σαρρηγεωργίου και Καραβία

    Prem Watsa

    Prem Watsa


    Η μεγάλη επιστροφή του Prem Watsa της Fairfax στη Mytilineos σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται ο όμιλος, ο οποίος σήμερα ανακοινώνει το μετασχηματισμό που θα τον οδηγήσει στο μέλλον.

    Ταυτόχρονα, η κίνηση του Prem Watsa, σήμερα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς κλείνει το μάτι στις αγορές, ότι η Mytilineos αποτελεί αγοραστική ευκαιρία  και στέλνει το μήνυμα  διεθνώς ότι η Ελλάδα  τα έχει καταφέρει να προσελκύει διεθνείς επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα τοποθετήσεων.

    Η επένδυση της Fairfax στη Mytilineos, γίνεται με  μακροχρόνιο ορίζοντα  αποβλέποντας σε ένα μέλλον ισχυρών αποδόσεων, καθώς ο όμιλος έχει θέσει τις βάσεις ενός νέου γύρου ανάπτυξης. “Η υπομονή μπορεί παράγει ασυνήθιστα κέρδη», έχει πει ο Prem Watsa, που είχε τοποθετηθεί πρώτη φορά στην Mytilineos  το 2012-13, και σήμερα επέστρεψε στον ελληνικό όμιλο για να μείνει.

    Η συμφωνία MYTILINEOS ΑΕ και η Fairfax Financial Holdings Limited (“Fairfax”)  για την αύξηση  του ποσοστού που κατέχει η Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της MYTILINEOS, με τη Fairfax να συμφωνεί να αυξήσει τη θέση της στη MYTILINEOS κατά €50 εκατ. αποκτώντας μετοχές στα 18,5 ευρώ, και την επένδυση επιπλέον €50 εκατ. στα 20 ευρώ,  δείχνει, ότι τα επίπεδα αυτά ο έμπειρος επενδυτής τα θεωρεί…χαμηλά και προσβλέπει σε σημαντικές μελλοντικές αποδόσεις.

    Υπενθυμίζεται, ότι το 2013 η Fairfax (διαχειριζόταν εκείνη την περίοδο κεφάλαια συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ) είχε προχωρήσει στην απόκτηση του 4,253% του μετοχικού κεφαλαίου της «Μυτιληναίος». Η συνολική αξία της επένδυσης, που έγινε με συναλλαγή μέσω του χρηματιστηρίου, διαμορφώθηκε στα 25,5 εκατ. ευρώ.Ο διεθνώς διακεκριμένος  γκουρού των επενδύσεων, έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικές αποδόσεις από τη Mytilineos από παλαιότερες τοποθετήσεις του, ενώ κερδισμένος είναι και από τις άλλες επενδύσεις που έκανε στην Ελλάδα Eurolife και την Eurobank, επιλογές που βασίζει στο καλό μάνατζμαντ των εταιρειών που επιλέγει. Σημειώνεται ότι η Fairfax στην Eurolife, εισέπραξε πάνω από 306 εκατ. ευρώ εντός 5ετίας, μέσω μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου. Η Fairfax και  OMERS Administration Corporation αγόρασαν το 80% της Eurolife ERB Insurance στις 4 Αυγούστου 2016, έναντι τιμήματος 324,7 εκατ. ευρώ.

    Κριτήριο για τις επενδύσεις του το management

    “Το καλό  management είναι σπάνιο και στην καλύτερη περίπτωση, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί και είναι αναμφίβολα ο πιο σημαντικός παράγοντας
    στην ανάλυση κινδύνου. Αν σε μια εταιρεία της οποίας ο ηγέτης είναι αφοσιωμένος στην κερδοφόρα λειτουργία της και ενδιαφέρεται ακόμη περισσότερο για τα κέρδη της σε πέντε χρόνια   από τα κέρδη της σήμερα. Αν έχει καλή επιχειρηματική κρίση, επιδεξιότητα στην επιλογή των μελών της ομάδας του και τη σπάνια ικανότητα να τους εμπνέει για υψηλότερες επιδόσεις επίσης, τότε η μετοχή αυτής της  εταιρείας αξίζει”, έχει αναφέρει και αυτή τη θεωρία την κάνει πράξη με τις επιλογές του.

    Πολύ συχνά ο κορυφαίος επενδυτής,  έχει αναφερθεί με εγκωμιαστικά σχόλια για τις διοικήσεις των ελληνικών εταιρειών που  έχει επενδύσει, τόσο για τον Πρόεδρο της Eurolife Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου όσο και για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank Φωκίωνα Καραβία. Και βέβαια για την Ελλάδα, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον οποίο έχει πει ότι είναι ο καλύτερος Πρωθυπουργός στην Ευρώπη.”Η Εurobank, με επικεφαλής τον Φωκίωνα Καραβία με την υποστήριξη του Γιώργου Χρυσικού, είχε μια εξαιρετική χρονιά το 2021 και το μέλλον είναι πολύ λαμπρό για τη Eurobank”, τόνισε ο Prem Watsa στην τελευταία του επιστολή στους μετόχους του πριν λίγους μήνες εκθειάζοντας για ακόμη μια φορά τον πρωθυπουργο της χώρας. “Η Ελλάδα είναι ευλογημένη με ένα σημαντικό Πρωθυπουργό, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πολύ φιλικός προς τις επιχειρήσεις και έχει βελτιώσει δραματικά τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας από τότε που εξελέγη πριν από τρία χρόνια” τόνιζε.

      O Prem Watsa, με τεράστια εμπειρία και ηγείται της Fairfax εξασφαλίζοντας αποδόσεις ρεκόρ με τις τοποθετήσεις που επιλέγει. Το κύρος του και το διεθνές του εκτόπισμα δίνει πολλαπλάσια της συμμετοχής του, υπεραξία στις εταιρείες που επενδύει, και η σημερινή τοποθέτησή του στην Mytilineos στα τρέχοντα επίπεδα αποτελεί  σήμα στη διεθνή αγορά για προσέλκυσης και άλλων μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων.

    Επενδυτική πρόσκληση στη Mytilineos και στην Ελλάδα

    Ταυτόχρονα όμως η κίνηση αυτή αποτελεί μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία  σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι γεωπολτικές συνθήκες δημιουργούν νέα δεδομένα στο επενδυτικό περιβάλλον. Ο Προέδρος και CEO της FairFax Financial Holdings Limited, Prem Watsa, εξάλλου κατά την έναρξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο μίλησε στο διεθνές κοινό σε  για τη  δική του εμπειρία και την οικονομική “μεταμόρφωση” και εξέλιξη της Ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε  παρά τις “συμπληγάδες” που πέρασε σήμερα είναι σε ένα εξαιρετικά καλό επίπεδο, τέτοιο που αποτελεί μια χώρα με ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον την οποία εμπιστεύονται πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Μάλιστα επεσήμανε ότι η επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ενισχύσει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και θα δημιουργήσει ένα ακόμη πιο ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις.

    Συχνά στις ομιλίες του μιλάει με ενθουσιασμό για τις προοπτικές της Ελλάδας και τις αποδόσεις που μπορεί να προσφέρει:

    «Το ιδεόγραμμα της κρίσης και της ευκαιρίας είναι το ίδιο. Το είδαμε να συμβαίνει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία. Η κυβέρνηση κάνει πραγματικές τομές, που έχουν αλλάξει το επενδυτικό κλίμα και προσελκύει ξένα κεφάλαια. Πλέον υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στη χώρα και παρατηρούμε πως έχει αλλάξει η νοοτροπία στην Ελλάδα. Η χώρα έχει τεράστιες προοπτικές και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να δούμε έκρηξη των επενδύσεων», σημείωσε μιλώντας στο κοινό στο «Reinventing Greece through investments in innovation» που διοργάνωσε ο ΣΕΒ στα τέλη του 2021.

    Σήμερα, ωστόσο, που ακόμη μια σημαντική οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη, η κίνηση του Prem Watsa, έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς κλείνει το μάτι στις αγορές και στέλνει το μήνυμα  ότι η χώρα και πάλι τα έχει καταφέρει.

    H Fairfax μια ιστορία μεγάλων αποδόσεων

    H Fairfax είχε το 2021 την καλύτερη χρονιά στην ιστορία της παρουσιάζοντας κέρδη $3,4 δισεκατομμύρια δολάρια αυξάνοντας τη λογιστική αξία της μετοχής της κατά 34,2%.
    Από τότε που την ανέλαβε ο Prem Watsa το 1985, πριν από 36 χρόνια, η λογιστική αξία της μετοχής της  Fairfax, αυξάνεται  κατά 18,9% ετησίως και η τιμή της μετοχής της κατά 16,9% το χρόνο. Αθροιστικά έχει σημειώσει κέρδη 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα 36 χρόνια και προσφέρει ετησίως μισθούς 2 δισ. δολαρίων, ενώ διαθέτει πάνω από 8.200 υπαλλήλους παγκοσμίως (5.000 από αυτούς στις Ηνωμένες Πολιτείες) και μόλις 30   στα κεντρικά γραφεία στο Τορόντο.



    ΣΧΟΛΙΑ