• Business

    Πού οφείλεται το… ηλεκτροσόκ και οι «βαριές» απώλειες στις μετοχές των ενεργοβόρων εταιρειών Mytilineos, Viohalco,Τιτάν

    Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) - Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Titan) - Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος (Viohalco)

    Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) – Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Titan) – Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος (Viohalco)


    Το δυστοπικό περιβάλλον της ενεργειακής κρίσης, έρχεται να επιτείνει την ήδη εύθραυστη επενδυτική ψυχολογία στο ούτως ή άλλως καχεκτικό ελληνικό χρηματιστήριο. Στον απόηχο των όσων συζητούνται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι μετοχές των Mytilineos, Viohalco και Τιτάν, δέχθηκαν χθες ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ.

    Αν και οι όλες διεργασίες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της βολιδοσκόπησης προθέσεων, εν τούτοις οι βιαστικοί και συνάμα επιθετικοί πωλητές φρόντισαν να πάρουν το πάνω χέρι στις συναλλαγές. Προεξοφλώντας ως δεδομένο τη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, η οποία με τη σειρά της θα επιδράσει αρνητικά και στα οικονομικά μεγέθη των τριών εισηγμένων επιχειρηματικών Ομίλων…

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι χρηματιστηριακές τους αποτιμήσεις δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα. Μεταφραζόμενα σε απώλειες 186,8 εκατ. ευρώ συνολικά, με όρους κεφαλαιοποίησης. Η εικόνα είναι ακόμη δυσμενέστερη σε χρονικό διάστημα τριμήνου, στο οποίο η χρηματιστηριακή τους αξία έχει μειωθεί κατά 601,7 εκατ. ευρώ

    Εκ των πραγμάτων, τα σήμαντρα της αβεβαιότητας των επενδυτών ήχησαν εκ νέου, μετά από τη συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με τους Ευάγγελο Μυτιληναίο, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και Γιάννη Στασινόπουλο. Ο Υπουργός κάλεσε την περασμένη Παρασκευή τους βασικούς μετόχους και διοικητικούς ηγέτες των τριών, πιο ενεργοβόρων βιομηχανιών, ζητώντας τους να εκπονήσουν σχέδια για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας της τάξεως του 15% κατά τη χειμερινή περίοδο.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση της χρηματιστηριακής αγοράς, όλα αυτά πήραν έντονα αρνητική προέκταση, αν και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η συγκεκριμένη συνάντηση δεν παρήγαγε δεσμευτικό αποτέλεσμα για τις τρεις εισηγμένες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πώς επί της ουσίας οι θέσεις του Υπουργού αποτελούν προτροπή προς τους βιομηχανικούς Ομίλους, και όχι υποχρεωτική επιβολή. Καθότι εκείνοι από την πλευρά, μπορούν να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πλάνο που έχουν χαράξει, ανάλογα με τις συμβολαιοποιημένες προμήθειες ενέργειας.

    Ωστόσο, η χρηματιστηριακή επίπτωση ήταν σοβαρή και ήρθε σε συνέχεια της κρατούσας αρνητικής αντίληψης από ορισμένους «παίκτες», Έλληνες και ξένους.

    Το χρηματιστηριακό κόστος των απωλειών

    Με συναλλακτικό τζίρο 5,15 εκατ. ευρώ η μετοχή της Mytilineos, υποχώρησε χθες κατά 5,45% κλείνοντας στα 14,40 ευρώ. Η αποτίμηση της εταιρείας μειώθηκε κατά 118,6 εκατ. ευρώ, ενώ χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας ήταν και τα δύο «πακέτα» (για 33.312 και 36.072 μετοχές) που άλλαξαν χέρια σε τιμές 14,88 και 14,77 ευρώ αντίστοιχα. Συνολικής αξίας 1,027 εκατ. ευρώ.

    Στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου (δηλαδή από τις 3 Ιουνίου) το «χαρτί» της Mytilineos έχει υποφέρει από τις πιέσεις των πωλητών, καθώς έχει χάσει το 15,24% της αξίας του. Με την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να έχει απομειωθεί κατά 370 εκατ. ευρώ, παρά τη στιβαρά της οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

    Η μετοχή της Viohalco υποχώρησε χθες κατά 3,79%, φτάνοντας στα 3,30 ευρώ. Με συναλλαγές 418,1 χιλιάδων ευρώ, η χρηματιστηριακή της αξία απομειώθηκε κατά 33,7 εκατ. ευρώ. Στο τελευταίο τρίμηνο η απομείωση της κεφαλαιοποίησης είναι 158,1 εκατ. ευρώ, αφού η τιμή της μετοχής καταγράφει πτώση 15,60%. Σε χρονικό διάστημα 12μηνου το «χαρτί» της Viohalco έχει κάνει «βουτιά» 28,1%.

    Για την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν η χθεσινή πτώση ήταν 3,74% με τη μετοχή να κλείνει στα 11,34 ευρώ, έχοντας κάνει συναλλακτικό τζίρο 338,6 χιλιάδων ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας μειώθηκε κατά 34,5 εκατ. ευρώ, ενώ 73,6 εκατ. ευρώ έχει μειωθεί το τελευταίο τρίμηνο. Στο οποίο η τιμή της μετοχής είναι 7,7% χαμηλότερα, ενώ από πέρσι τον Σεπτέμβριο έχει βουτήξει 26,8% χαμηλότερα.

    Μένει πλέον να αποδειχθεί το πώς θα αντιληφθούν από εδώ και πέρα τα γεγονότα οι επενδυτές των τριών ενεργοβόρων Ομίλων, που καταφανώς έχουν διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά. Θα αντιμετωπίσουν με το θυμικό τις καταστάσεις ή με μια πιο ψύχραιμη ματιά;

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley: Γιατί ψηφίζει την ελληνική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης

    Morgan Stanley: Γιατί αυξάνει τους στόχους τιμών για τις εγχώριες τράπεζες – Τι βλέπει για οικονομία και ομόλογα

    Πώς ο Χρήστος Ιωάννου ξεγλίστρησε από τη δημόσια πρόταση για την Άβαξ – Ο ρόλος του ξαδέλφου και τα «πακέτα»



    ΣΧΟΛΙΑ