• Business

    Πώς ο Χρήστος Ιωάννου ξεγλίστρησε από τη δημόσια πρόταση για την Άβαξ – Ο ρόλος του ξαδέλφου και τα «πακέτα»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος ΑΒΑΞ

    Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος ΑΒΑΞ


    Οι δημόσιες προτάσεις είναι για να αποφεύγονται… Κάπως έτσι συνοψίζεται το εκπεμπόμενο μήνυμα από τις τελευταίες  μετοχικές κινήσεις που έχει κάνει ο Χρήστος Ιωάννου. Πρόεδρος και συνάμα το μεγάλο αφεντικό της Άβαξ κατασκευαστικής.

    Με ταχυδακτυλουργική επιμέλεια, ο κυπριακής καταγωγής, 50χρονος επιχειρηματίας, φρόντισε να απορροφήσει το ποσοστό της πλευράς Παρασκευαΐδη, χωρίς να μπει σε περαιτέρω βάσανα.

    Βοήθησαν σε αυτό, πρώτα ο ξάδελφος από την Ελβετία κι έπειτα η «σπαστή» εκχώρηση ενός καθοριστικού για τη συνέχεια μετοχικού «πακέτου» της εισηγμένης εταιρείας.

    Έχοντας στην κυριολεξία μετρήσει πόντο-πόντο τις εξελίξεις, ο Χρήστος Ιωάννου, παίρνοντας προ ημερών το τελευταίο μερίδιο συμμετοχής έφτασε ακριβώς στο χείλος της δημόσιας πρότασης.

    Δηλαδή στο 33,326% που εκφράζεται από τις 48.096.111 μετοχές, που είναι σε χαρτοφυλάκια εταιριών του.

    Αν είχε πάρει 11.062 μετοχές περισσότερες, τρέχουσας αγοραίας αξίας 8.960 ευρώ, τότε η θέση του στην Άβαξ θα ξεπερνούσε κατά μία μετοχή το κρίσιμο όριο του 33,33%.

    Γεννώντας την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης, το κόστος της οποίας θα μπορούσε να φτάσει στα επίπεδα των 31 εκατ. ευρώ. Για τις μετοχές που είναι στην ελεύθερη διασπορά  και θεωρείται ότι εκφράζουν τις μειοψηφίες.

    Πώς όμως έγιναν όλα αυτά που συνετέλεσαν στο να ξεγλιστρήσει από την υποχρέωση ο Χρήστος Ιωάννου;

    Ο πρώτος ουσιώδης σταθμός των εξελίξεων ήταν η αύξηση κεφαλαίου της Άβαξ, με την οποία αντλήθηκαν 20 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020. Όταν και η διάθεση των νέων μετοχών έγινε στην τιμή των 0,30 ευρώ η μία.

    Τότε η πτέρυγα συμφερόντων Παρασκευαΐδη (αποκοπτόμενη από την άλλοτε συμμέτοχο οικογένεια Ιωάννου) δεν έλαβε μέρος στην ΑΜΚ.

    Με το ποσοστό της στην Άβαξ να πέφτει από το 44,18% στο 23,77% (34.310.000 μετοχές).

    Αντιθέτως ο Χρήστος Ιωάννου εισέφερε 7,788 εκατ. ευρώ και ανέβασε το ποσοστό του από το 3,40% στο 19,817%.

    Η αναπροσαρμοσμένη τιμή της μετοχής ξεκίνησε από τα 0,537 ευρώ και σχεδόν δέκα μήνες αργότερα, την 1η  Δεκεμβρίου του 2020, ακολούθησε μια κρίσιμη μετοχή μεταβολή.

    Τι πήρε ο ξάδελφος από την Ελβετία και τα 9 «πακέτα»

    Ο Χρήστος Ιωάννου κράτησε για λογαριασμό του το 11,285% της εισηγμένης εταιρείας (16.286.111 μετοχές) μεταβιβάζοντας το υπόλοιπο 8,532% σε εταιρεία συμφερόντων του Στέλιου Χριστοδούλου.

    Ο οποίος τυχαίνει να είναι ξάδελφός του, από την πλευρά της μητέρα του Σύλβιας Ιωάννου-Χριστοδούλου.

    Επιχειρηματίας κι εκείνος, με βρετανική υπηκοότητα και κάτοικος Ελβετίας. Σε κάθε περίπτωση η τιμή της μεταβίβασης των μετοχών από τον ξάδελφο στον ξάδελφο, δεν γνωστοποιήθηκε…

    Το επόμενο βήμα των μετοχικών ανακατατάξεων στην Άβαξ έγινε την 1η του μηνός του περασμένου Ιουνίου. Τότε εκχωρήθηκαν 2,5 εκατ. μετοχές που υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιο της πλευράς Παρασκευαΐδη και αντιστοιχούσαν στο 1,73% της κατασκευαστικής εταιρείας.

    Η παραχώρηση των μετοχών έγινε με 9 πράξεις «πακέτων», όλα στην τιμή των 0,77 ευρώ ανά μετοχή και με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα 1,925 εκατ. ευρώ. Αορίστως δόθηκε η αίσθηση ότι τα «χαρτιά» αυτά κατέληξαν σε χαρτοφυλάκια θεσμικών, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

    Πάντως την ημέρα της συναλλαγής η μετοχή έκλεισε με άνοδο 7,5% ( στα 0,86 ευρώ) χωρίς να έχει συνέχεια  αυτή η «αναλαμπή».

    Ουσιώδης παράμετρος όμως ήταν κι εκείνη της μετοχικής συμμετοχής της πλευράς Παρασκευαΐδη (J&P Investments) καθώς περιορίστηκε σε 22,041%, από 23,77%.

    Με τον τρόπο αυτό η θέση που απέμεινε ( 31.810.000 μετοχές) εξαγοράστηκε τώρα από τον Χρήστο Ιωάννου έναντι συνολικού τιμήματος 24,493 εκατ. ευρώ ( στα 0,77 ευρώ ανά μετοχή).

    Κι έτσι η συνολική του μετοχική του παρουσία στην Άβαξ, παλαιά και νέα δεν ξεπέρασε το όριο της υποχρέωσης για υποβολή δημόσιας πρότασης.

    Όσο για το ποσοστό που είναι στο χαρτοφυλάκιο του Στέλιου Χριστοδούλου, προφανώς δεν λογίζεται ως από κοινού συντονισμός των δύο ξαδέλφων.

    Με βάση τουλάχιστον τα έως τώρα πεπραγμένα.

    Πλέον, δεύτερος κατά σειράν μέτοχος, μετά από τον Χρήστο Ιωάννου είναι με 17,154% ο CEO της Άβαξ Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ο οποίος είχε εισφέρει 3,8 εκατ. ευρώ στην τελευταία ΑΜΚ. Ποσοστό 7,829% κατέχεται από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Κωνσταντίνο Κουβαρά, που μετείχε με 2 εκατ. ευρώ στην ίδια ΑΜΚ.

    Κατά τα άλλα η μετοχή έδειξε την τελευταία βδομάδα… σημεία ζωής ενισχυόμενη κατά 5,2% και κλείνοντας στα 0,81 ευρώ.

    Σε ορίζοντα 12μηνου όμως οι απώλειες εξακολουθούν να είναι σοβαρές φτάνοντας στο 36,3%…

     

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΒΑΞ: Από την J&P στον Χρήστο Ιωάννου το 22,04% των μετοχών

    ΑΒΑΞ: Δραματικές απώλειες 34,6% για τη μετοχή – Σφυρίζουν αδιάφορα οι διοικούντες που αύξησαν τις αποδοχές τους κατά 33,9%

    Από την Κρήτη περνά η επιστροφή της Άβαξ στο real estate



    ΣΧΟΛΙΑ