• Business

    Πόσα ξοδέψαμε για Samsung

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Κατάστημα Samsung

    Κατάστημα Samsung


    Σχεδόν στα 350 εκατ. ευρώ εκτόξευσαν τα κινητά τηλέφωνα τον τζίρο της Samsung στην Ελλάδα.

    Η εταιρεία λόγω της υπεραπόδοσης της συγκεκριμένης αγοράς, αλλά και των προϊόντων ήχου και εικόνας πέτυχε πέρυσι αυξημένες πωλήσεις κατά 15% στα 347 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον ενίσχυσε τα κέρδη προ φόρων κατά 12% στα 7,5 εκατ. ευρώ ενώ το καθαρό αποτέλεσμα μειώθηκε στα 2,1 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

    Εντυπωσιακές είναι και επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διοίκηση της Samsung Electronics Ελλάς στις οικονομικές καταστάσεις που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ.

    Αύξηση τζίρου και μεικτού κέρδους στο πρώτο τρίμηνο 

    Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο η εταιρεία παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση των πωλήσεων της κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ επίσης υπήρξε αύξηση του μεικτού κέρδους κατά 40% και των εξόδων Διοίκησης και Διάθεσης κατά 5%.

    Επίσης διατηρεί σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 18,2 εκατ. ευρώ.

    Τα έξοδα Διοίκησης και Διάθεσης και τη χρονιά που πέρασε ήταν αυξημένα κατά 15% λόγω των εξόδων για διαφημίσεις και άλλες προωθητικές ενέργειες ως αποτέλεσμα της αυξημένης εμπορικής δραστηριότητας της εταιρείας.

    Πού ποντάρει για ανάπτυξη πωλήσεων και περιθωρίων κέρδους

    Σε ό,τι αγορά τη φετινή χρονιά η εταιρεία αναμένει αύξηση πωλήσεων και βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, κάνοντας ωστόσο λόγο για συγκρατημένη αύξηση του τζίρου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες συνθήκες στην αγορά.

    Με βάση τη στρατηγική η αύξηση αυτή θα επιτευχθεί με τη διάθεση ανανεωμένων  προϊόντων στην κινητή τηλεφωνία, στην κατηγορία του Audio Visual καθώς και την κατηγορία των οικιακών συσκευών.

    Στην κινητή με προϊόντα όπως τα νέα Flagship Galaxy S23, S23plus και S23 Ultra, την ανανεωμένη σειρά Α και τη νέα αναδιπλούμενη σειρά τηλεφώνων Ζ, καθώς επίσης με τις κατηγορίες των Tablets και Wearable. Στο Audio Visual με την αύξηση της γκάμας OLED, καθώς και τις τηλεοράσεις Premium & Neo QLED 8K σε διαστάσεις 75 και πάνω– Lifestyle TVs (The Frame, The Serif, The Sero) καθώς και τις οθόνες Gaming.

    Ενώ στην κατηγορία των οικιακών συσκευών η εταιρεία προσδοκά αύξηση τζίρου από τα  πλυντήρια μεγάλης χωρητικότητας, στεγνωτήρια και τα νέα ψυγεία BESPOKE με νέες ενεργειακές κλάσεις.

    Στις προκλήσεις, ο επίμονος πληθωρισμός

    Αναφορικά με το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον και την επίδραση στην ελληνική οικονομία, η διοίκηση της εταιρείας,  εκτιμά ότι μεταξύ των προκλήσεων περιλαμβάνονται:

    -Η επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος λόγω δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων

    -Ο υψηλότερος και πιο επίμονος πληθωρισμός

    -Ο χαμηλότερος του αναμενομένου ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων του NGEU

    -Η διακοπή της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων ή η αντιστροφή παλαιότερων μεταρρυθμιστικών αλλαγών, με αρνητικές επιπτώσεις στην ενίσχυση της παραγωγικότητας της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

    -Η εμφάνιση μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω αύξησης επιτοκίων και των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων κρατικής στήριξης

    Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η Samsung στην Ελλάδα εκτιμά ότι τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της.

    Ακύρωση φορολογικού προστίμου

    Σημειώνεται ότι στις 17 Μαρτίου 2023 η ΑΑΔΕ έκανε δεκτή προσφυγή της Samsung Electronics Ελλάς και ακύρωσε πρόστιμο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ που επιδικάστηκε μετά από έλεγχο για τη φορολογική χρήση 2014.

    Η εταιρεία πλήρωσε το ποσό τον Σεπτέμβριο του 2022 και όπως εκτιμά η διοίκησή της η απόφαση της ΑΑΔΕ, με την οποία ακυρώθηκε το πρόστιμο είναι οριστική και το ποσό αυτό θα επιστραφεί από τις φορολογικές αρχές.

    Επιπλέον εκτιμά ότι δεν θα προκύψει κάποια άλλη φορολογική υποχρέωση αναφορικά με τη φορολογική χρήση του 2014.

    Διαβάστε επίσης:

    Profile: Επεκτείνει τη συνεργασία της με την Allica Bank

    Philip Morris: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη στο β΄τρίμηνο – Τι προβλέπει για το σύνολο του 2023

    Attica Group: Στήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Ρόδο



    ΣΧΟΛΙΑ