• Business

    Πώς το Αμοιβαίο της «3Κ» (των Κανελλόπουλου, Καματάκη, Κουφόπουλου) αναδείχθηκε πρωταθλητής των αποδόσεων

    Τάκης Κανελλόπουλος, Γιώργος Κουφόπουλος, Ιωάννης Καματάκης, βασικοί μέτοχοι της 3Κ Investment Partners.

    Τάκης Κανελλόπουλος, Γιώργος Κουφόπουλος, Ιωάννης Καματάκης, βασικοί μέτοχοι της 3Κ Investment Partners.


    Δύσκολο να κερδίζεις εκεί όπου όλοι οι άλλοι χάνουν. Πολύ δύσκολο… Αυτό βέβαια δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο ξεχωριστό, διαχειριστικό επίτευγμα του 3Κ Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού. Του μοναδικού που κατάφερε να έχει θετική  απόδοση  το 2018, ανάμεσα  στα συνολικά 30 Αμοιβαία Κεφάλαια  του είδους, τα οποία είναι προσανατολισμένα να επενδύουν σε μετοχές εταιρειών του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Το συγκεκριμένο Αμοιβαίο είναι ένα από τα έξι που διαχειρίζεται η εταιρεία 3Κ Investment Partners. Βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι οι Τάκης Κανελλόπουλος (εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Τιτάνα, αλλά και μέτοχος της τσιμεντοβιομηχανίας), Γιάννης Καματάκης (διοικητικός και μετοχικός ηγέτης της MLS) όπως επίσης και ο εξαιρετικά έμπειρος διαχειριστής χαρτοφυλακίων Γιώργος Κουφόπουλος.

    Το αποφασιστικό βήμα για τη σημερινή θέση που έχει στην αγορά η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, έγινε λίγο πριν από την εκπνοή του 2014 όταν το σχήμα των… 3Κ, εξαγόρασε την ING ΑΕΔΑΚ.

    Στην εξαιρετικά δύσκολη για το χρηματιστήριο περσινή χρονιά τα Μετοχικά Αμοιβαία του Εσωτερικού βρέθηκαν στο «κόκκινο» με το συνολικό τους ενεργητικό να διαμορφώνεται στα τέλη του έτους στα 663 εκατ. ευρώ. Η μέση απόδοσή τους ήταν αρνητική (-16,8%) ενώ οι απώλειες για τα 29 εξ αυτών έφτασαν μέχρι το 27,68%.

    Η μοναδική εξαίρεση στον κανόνα των απωλειών

    Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα των απωλειών αποτέλεσε το Greek Value της 3Κ που  ενεργητικό της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ κατάφερε να έχει απόδοση 2,68%. Κι όλα αυτά σε ένα χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός Δείκτης συνολικής απόδοσης που ενσωματώνει και τα διανεμηθέντα μερίσματα, κατέγραψε ζημιές 21,97%.

    Όμως εκτός από τις επιδόσεις της περσινής χρονιάς, το μετοχικό 3Κ Greek Value αναδεικνύεται πρωταθλητής και σε χρονικό ορίζοντα τριετίας με τη σωρευτική του απόδοση να εκτινάσσεται στο 44,49%. Όταν η μέση απόδοση της συγκεκριμένης κατηγορίας των Αμοιβαίων είναι μόλις στο 3,11%… Γεγονός που αν μη τι άλλο έχει εξέχουσα σημασία για Greek Value Μετοχικό, αφού καταφέρνει να «χτίζει» αποδόσεις με διαχρονικό χαρακτήρα.

    Ποιο όμως είναι το «μυστικό» της επιτυχίας και πώς κατάφερε να ξεχωρίσει αυτό το Αμοιβαίο, μέσα από την «καταιγίδα» της απαξίωσης που έπληξε την ελληνική αγορά;

    Η καθίζηση των τραπεζικών μετοχών, η σημαντική υποχώρηση των τιμών πολλών από τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, αλλά και η ζοφερή υπόθεση των Folli, ήταν τα συστατικά στοιχεία των ζημιών που φορτώθηκαν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

    Γιώργος Κουφόπουλος.
    Γιώργος Κουφόπουλος.

    Ο Γιώργος Κουφόπουλος που είναι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης επενδύσεων, λέει για τη διαχειριστική φιλοσοφία που διέπει το 3Κ Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού:  «Το συγκεκριμένο Αμοιβαίο Κεφάλαιο δεν έχει περιορισμούς ως προς το μέγεθος της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών που επενδύει. Συνεπώς αναζητούμε και επιλέγουμε καλές και κερδοφόρες εταιρείες, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν βρίσκονται στα «ραντάρ» των αναλυτών και ως εκ τούτου δεν τυγχάνουν της προσοχής, από μεγάλη μερίδα επενδυτών. Ας μη λησμονούμε ότι μπορεί ο Γενικός Δείκτης να είχε πέρσι σημαντικές απώλειες, αλλά 77 από τις 173 μετοχές έκλεισαν το 2018 με άνοδο στις τιμές τους. Αυτό δείχνει ότι υπήρχε αρκετό έδαφος για υπεραξίες. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις επενδυτικές επιλογές. Η φιλοσοφία μας είναι να μελετάμε καλά όλα τα θεμελιώδη μεγέθη μιας εταιρείας, χωρίς να επικεντρωνόμαστε στο τι θα κάνει η χρηματιστηριακή αγορά. Κάνουμε συναντήσεις και επαφές με τα στελέχη εταιρειών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη Διοίκησή τους, που είναι σαν και τον κόουτς μιας ομάδας. Εξετάζουμε βεβαίως και την έως τώρα πορεία μιας εταιρείας, καθώς από το παρελθόν και την προϊστορία της, μπορεί να αναδειχθούν κρίσιμες πτυχές.»

    Οι μετοχές που έκαναν τη διαφορά

    Στο πνεύμα αυτό ανιχνεύτηκε έγκαιρα η «Ικτίνος Μάρμαρα» που αποτελεί τη μεγαλύτερη  επενδυτική θέση του 3Κ Greek Value, καθώς αντιστοιχεί στο 8,10% του συνολικού ενεργητικού του Αμοιβαίου. Η ισχυρή άνοδος της μετοχής της «Ικτίνος» κατά το 2018, ήταν αυτή που είχε τη μεγαλύτερη θετική συμβολή στην τελική απόδοση που πέτυχε το Αμοιβαίο. Οι αμέσως επόμενες μετοχικές θέσεις με τη θετικότερη επίδραση ήταν κατά σειράν η Paperpack Τσουκαρίδης, η AS Company, η Flexopack και η Τέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα η Eurobank ήταν η μετοχή με τη μεγαλύτερη αρνητική συνεισφορά, ακολουθούμενη από τη Jumbo, τη Μυτιληναίος, τη Φουρλής και την Εθνική τράπεζα.

    Πέραν της «Ικτίνος» οι άλλες μεγαλύτερες επενδυτικές θέσεις του Αμοιβαίου είναι στην Jumbo (6,30% του ενεργητικού) στην Τέρνα Ενεργειακή (5,86%) στα ΕΛΠΕ (4,28%) στην Autohellas (3,92%), όπως επίσης και στην Μυτιληναίος, την Ευρωπαϊκή Πίστη, την Κρί Κρί, τον ΟΛΠ και την Γέκ Τέρνα. Εν συνόλω στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο βρίσκονται περίπου 40 μετοχές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Μότορ- Όιλ, ο ΟΠΑΠ, τα Πλαστικά Κρήτης και η Κανάκης.

    Για τις μεγάλες σωρευτικές αποδόσεις σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, η μεγαλύτερη θετική συνεισφορά έχει γίνει από τις θέσεις του Αμοιβαίου, στις μετοχές των Paperpack, AS Company, Κρί Κρί, Flexopack, Κανάκης, Ευρωπαϊκή Πίστη και Μότορ-Όιλ.

    Αισιοδοξία για τη νέα χρονιά

    Από τη δική του πλευρά ο Γιώργος Κουφόπουλος δηλώνει αισιόδοξος για τη νέα χρηματιστηριακή χρονιά.  «Είμαι εκ φύσεως θετικός και πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλό 2019 για τις μετοχές» λέει και σπεύδει να συμπληρώσει. «Αρκεί βεβαίως να μην επισκιαστεί η εικόνα από ένα ενδεχόμενο δυσμενές κλίμα στις διεθνείς αγορές. Το ότι θα είμαστε σε εκλογική χρονιά για τη χώρα, μάλλον θα λειτουργήσει θετικά για την αγορά μας και όχι αρνητικά. Κάτι που άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν, όταν υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις. Ασφαλώς και οι τράπεζες έχουν θέματα να επιλύσουν και πολλά θα εξαρτηθούν από τη ροή των εξελίξεων. Στην αγορά όμως υπάρχουν αρκετές εταιρείες με καλά αποτελέσματα και εξ ίσου καλές προοπτικές να προσφέρουν υπεραξίες.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκλειστικό. Waterwheel Capital Management: Οι μαρξιστές φεύγουν και έρχεται ράλι – Ποιες μετοχές είναι hot (έγγραφο) 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τ. Κανελλόπουλος (Τιτάν): Η εξωστρέφεια, οι Golden State Warriors και οι «Τιτανικοί»…

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί η HSBC αποφάσισε να προσφέρει στους πελάτες της «πράσινα» αμοιβαία κεφάλαια: Οι σύγχρονες τάσεις και η μόδα



    ΣΧΟΛΙΑ