• Business

    Πώς θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης – Όλα τα κριτήρια

    • NewsRoom


    Ξεκινούν οι υποβολές αιτήσεων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Οσοι υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα πάρουν το ποσό που δικαιούνται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ όσοι υποβάλλουν αίτηση από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, θα δουν το επίδομα στους λογαριασμούς στα τέλη Ιουνίου.

    Φέτος, το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι είναι αυξημένο όπως επίσης αυξημένη είναι και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες που θα προμηθευτούν θα είναι στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος.

    Κριτήρια χορήγησης 

    α. Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

    Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
    Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2017.

    Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των έγγαμων που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

    β. Ακίνητης Περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2018, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Παπανάτσιου, εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

    α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου

    β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

    γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

    δ) τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν επιβατικά .Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

    δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

    ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

    στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

    Ειδικά, για την εξαίρεση των φιλοξενουμένων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2018 (για το 2017), ενώ για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων των λοιπών περιπτώσεων του φορολογικού έτους 2017 (για το 2016) ή άλλες πηγές.

    Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:

    Κλιματικές ζώνες:

    πετρέλαιο θέρμανσης, κλιματική ζώνηΔιαδικασία χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους

    1. Επίδομα χορηγείται για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούν από 15 Οκτωβρίου 2018 μέχρι και 30 Απριλίου 2019 μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται μέχρι 31 Μαΐου 2019.

    2. α) Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο TAXISnet, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

    Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

    • ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
    • το ονοματεπώνυμό του,
    • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
    • ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
    • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
    • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
    • αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
    • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
    • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
    • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Κλείδωσε» το επίδομα θέρμανσης: Πότε θα δοθεί  Ποιοι οι δικαιούχοι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα θέρμανσης: «Ξεκλειδώνει» την επόμενη εβδομάδα η χορήγηση  Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι



    ΣΧΟΛΙΑ