• Business

    Πώς πάνε να «σπάσουν» το lockdown από την… πίσω πόρτα – Η «κερκόπορτα» της χονδρικής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Προβληματισμό «γεννά» η σκοπιμότητα της απόφασης για πώληση προϊόντων σε επαγγελματίες από τα καταστήματα λιανικής, τη στιγμή που τα κρούσματα παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και η ανάγκη για μείωση της κινητικότητας –όπως καθημερινά υπογραμμίζεται από τους ειδικούς επιστήμονες- είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ, προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση του θανατηφόρου κορονοϊού.

    Ενός ιού, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 συμπολίτες μας!

    Ήδη, εκφράζονται φόβοι πως η συγκεκριμένη απόφαση θα λειτουργήσει ως «κερκόπορτα» για το σπάσιμο του «lockdown»… από την πίσω πόρτα.

    Εκτιμάται πως κάποιοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν το «παραθυράκι» που άνοιξε για να επωφεληθούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Κάτι που βέβαια δεν θα συμβεί για πρώτη φορά…

    Με πρόσχημα την χονδρική αγορά (τιμολόγιο) μπορεί οποιοσδήποτε διαθέτει επαγγελματικό ΑΦΜ να αποκτήσει προϊόντα για προσωπική του χρήση ή και για λογαριασμό συγγενικών προσώπων του, μεταβαίνοντας απευθείας στο κατάστημα και χωρίς να χρειάζεται να περιμένει… ατελείωτες μέρες για την παραλαβή της παραγγελίας μέσω courier. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο υπαρκτό, το οποίο δεν μπορεί να μην έχουν λάβει υπόψη όσοι χαράσσουν πολιτική και λαμβάνουν αποφάσεις. Εκτός και εάν έγινε σκόπιμα, ενόψει του σταδιακού ανοίγματος του εμπορίου».

    Όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που οι υπόλοιποι πολίτες και καταναλωτές, οι οποίοι έχουν υποχρεωθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και αναγκαστική τηλεργασία, με τις όποιες παρενέργειες στην κοινωνική ζωή τους, θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά τη στιγμή που ο courier θα τους χτυπήσει το κουδούνι ύστερα από τουλάχιστον δυο εβδομάδες για να παραλάβουν την παραγγελία που έχουν κάνει από τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

    Γίνεται όλο και πιο εμφανές πως το δεύτερο «lockdown» απέχει παρασάγγας από το πρώτο όσον αφορά στην αυστηρότητα των περιορισμών στις μετακινήσεις. Μια απλή ματιά στην κίνηση στους δρόμους είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς ότι μιλάμε για μια άλλη κατάσταση… που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει την Άνοιξη του 2020, όπου οι περισσότεροι πολίτες τήρησαν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα, «μένοντας σπίτι και μένοντας ασφαλείς»…

    Η κόπωση των πολιτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει χαλαρότητα κανενός είδους, εφ’ όσον έχει τεθεί ως κορυφαία προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. «Ή προστατεύουμε την δημόσια υγεία με κάθε κόστος ή επιτρέπουμε εκπτώσεις στα μέτρα, προκειμένου να σωθεί… ότι σώζεται από την οικονομία. Και τα δυο μαζί δυστυχώς, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη δεν συνδυάζονται…», είναι η εκτίμηση που υπάρχει στα χείλη των περισσότερων.

    Η ευθύνη των εταιρειών

    Τελευταίο «ανάχωμα» είναι οι εταιρείες, -μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου- οι οποίες έχουν επιλέξει να «μπουν στο παιχνίδι» της χονδρικής και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίδεται. Σε ένα βαθμό μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει την ανάγκη να «ανεβάσουν τα ρολά» και να βάλουν τέλος στη θλιβερή εικόνα των κλειστών καταστημάτων, ωστόσο έχουν τεράστια ευθύνη.

    Οφείλουν να φροντίσουν ότι δεν θα καταστρατηγηθεί η νομοθετική ρύθμιση και πως θα τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από το κορονοϊό. Και κυρίως θα αποφευχθεί ο συνωστισμός και οι ουρές, καθώς οδεύουμε προς τη σταδιακή επαναλειτουργία κάποιον εμπορικών δραστηριοτήτων. Θα είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να ανέβει ο αριθμός των κρουσμάτων, ύστερα από ένα και πλέον μήνα lockdown και να οδηγηθούμε σε νέα παράταση του Lockdown ή και «τρίτο lockdown». Σε μια τέτοια περίπτωση, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη και κανένα μέτρο, -στο μέτρο πάντοτε των δυνατοτήτων της χώρας- δεν θα είναι αρκετό για να την μετριάσει…

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ