• Business

    Πώς ο Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε τη συμφωνία τραπεζών – Μαρινάκη για τη Forthnet-Τα σενάρια της επόμενης μέρας

    Άδωνις Γεωργιάδης

    Άδωνις Γεωργιάδης. υπουργός Ανάπτυξης


    H εξαγορά της Forthnet επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί από τους ενδιαφερόμενους, ωστόσο, τα όσα είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή ερώτηση του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι οι πιστώτριες τράπεζες είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία Alter Ego του ομίλου του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

    Ο υπουργός αφού διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή στη διαδικασία πώλησης της Forthnet δήλωσε: «Είναι μία διαδικασία που κάνουν οι πιστώτριες τράπεζες, όπως την ξεκινήσατε εσείς. Ανοιχτή διαδικασία. Όποιος θέλει πάει και καταθέτει προσφορά. Αν θέλει να πάει να καταθέσει κάποιος καλύτερη προσφορά από τον κ. Μαρινάκη, να πάει και να την καταθέσει. Καμία αντίρρηση. Εγώ προσωπικά ως υπουργός Ανάπτυξης θα είμαι πολύ ευτυχής αν υπάρξει καλύτερη προσφορά από αυτή του κ. Μαρινάκη. Μέχρι στιγμής, απ’ ότι έχω καταλάβει, σε αυτή τη διαδικασία έκριναν οι τράπεζες – χωρίς κυβερνητική παρέμβαση – ότι δεν υπήρξε καλύτερη προσφορά. Αν έχετε υπόψη κάποιον άλλον που ενδιαφέρεται, ευχαρίστως να το πείτε».

    Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε επίσης και το αυτονόητο ότι δηλαδή η Forthnet δεν θα κρατικοποιηθεί μέσω της εξαγοράς της από την ΕΡΤ και τόνισε πως «εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνει ότι πλήττεται ο ανταγωνισμός, η απόφασή της θα εφαρμοστεί».

    Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες η συμφωνία εξαγοράς της Forthnet περιλαμβάνει γενναίο κούρεμα των τραπεζικών της υποχρεώσεων.

    Εφόσον προχωρήσει η πώληση της Forthnet, οι εξελίξεις γενικότερα στην τηλεπικοινωνιακή αγορά θα εξαρτηθούν, μεταξύ άλλων, από το αν η Alter Ego θα διατηρήσει στην κατοχή της το σύνολο της δραστηριότητας της εταιρείας, δηλαδή και τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, αφού, όπως εκτιμάται, αυτό που κυρίως την ενδιαφέρει είναι η συνδρομητική τηλεόραση (το τηλεοπτικό περιεχόμενο).

    Για να διατηρήσει την Forthnet ως έχει ο εν λόγω επιχειρηματίας (πέρα από το ποσό που θα διαθέσει για την εξαγορά του ποσοστού των τραπεζών – πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 40 εκατ. ευρώ) είναι αναγκαίο να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για υποδομές προκειμένου η Forthnet να αναπτυχθεί και να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι μια πρώτη επαφή της Alter Ego με τις Vodafone και Wind έχει γίνει. Και οι δύο εταιρείες, οι οποίες διατηρούν σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την συνδρομητική της βάση.

    Το τι θα γίνει με τη Forthnet θα επηρεάσει τις εξελίξεις και στη Wind. Με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, στο πλαίσιο της πρόσφατης διαδικασίας έκδοσης ομολόγου, ύψους 525 εκατ. ευρώ, οι επενδυτικές εταιρείες Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners, κατέχουν το 94,9% των μετοχών της (η πρώτη 59,3% και η δεύτερη 35,6%) μέσω της μητρικής της Wind, Crystal Almond Holdings Limited με έδρα τις νήσους Guernsey. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο για το ομόλογο, οι μέτοχοι της Wind «εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, θα διερευνήσουν τις επιλογές τους συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής πώλησης του ομίλου της Wind».

    Υπενθυμίζεται ότι η Wind, μέσω της μητρικής της εταιρείας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet με 21,05% (βάσει των πιο πρόσφατων επίσημων στοιχείων από την παρουσίαση της εταιρείας τον Απρίλιο). Ποσοστό 15,11% έχει η Τράπεζα Πειραιώς, 14,42% η MASSAR Investments LLC, 14,42% η GO PLC (ο μαλτέζικος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός), 12,14% η Εθνική Τράπεζα, 8,48% η Alpha Bank, 4,15% η Vodafone, 0,46% η Τράπεζα Αττικής και άλλοι μικρομέτοχοι 9,77%.



    ΣΧΟΛΙΑ