• Business

    Πώς οι κατασχέσεις έσωσαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Μία δεύτερη ανάγνωση πίσω από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αρκεί για να πείσει τον καθένα ότι οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα είναι απλώς… σαπουνόφουσκες. Κι αυτό γιατί μπορεί πράγματι τα κρατικά έσοδα να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, όμως έχει σημασία να δούμε και πώς επιτυγχάνεται αυτό. Γιατί εκεί φαίνεται η ουσία του πράγματος.

    Και αυτό που δείχνει η ουσία του πράγματος είναι ότι τα έσοδα εκείνα που συνδέονται κατ’ εξοχήν με την πορεία της οικονομίας υστερούν σημαντικά έναντι των στόχων – χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο φόρος εισοδήματος, που είναι εκτός στόχων στο 9μηνο κατά 668 εκατομμύρια ευρώ (για τα φυσικά πρόσωπα, συν ακόμα 104 εκατ. ευρώ υστέρηση για τα νομικά πρόσωπα).

    Τα πράγματα θα ήταν δραματικά για τα δημόσια έσοδα αν δεν υπήρχαν οι έκτακτες πηγές εσόδων, οι οποίες υπεραποδίδουν. Μία ειδική κατηγορία εσόδων που αξίζει να ξεχωρίσουμε είναι αυτή των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους προηγούμενων οικονομικών ετών, που υπεραποδίδουν συνολικά κατά περίπου 330 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων. Τι είναι όμως στην πράξη αυτά τα έσοδα; Μπορεί να είναι παλαιότερα χρέη που έχουν ρυθμιστεί και αποπληρώνονται σε δόσεις, μπορεί να είναι ποσά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι στο πλαίσιο της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, μπορεί να είναι φόροι και πρόστιμα που προκύπτουν από φορολογικούς ελέγχους σε χρήσεις προηγούμενων ετών – και φυσικά, σε μεγάλο βαθμό είναι ποσά που έχουν κατασχεθεί από φορολογούμενους που έχουν οφειλές και έχουν ενεργοποιηθεί σε βάρος τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης υπέρ του Δημοσίου.

    Άρα, να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους: Η πορεία των δημοσίων εσόδων δεν είναι ένδειξη για αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας, ούτε αιτία για πανηγύρια, αλλά αποτέλεσμα της άγριας φοροεπιδρομής σε βάρος των πολιτών, η οποία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Απλά είναι τα πράγματα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης: Η έξοδος από τα μνημόνια είναι ένα άδειο κοστούμι (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλιμάκιο «ράμπο» στον… νταή επιχειρηματία της Πάτμου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θανάσης Σακελλαρίου: Ο επιχειρηματίας που «έφαγε» 42 εκατ. ευρώ από 10.000 Έλληνες



    ΣΧΟΛΙΑ