• Business

    Πώς επιδοτούνται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να αναβαθμίσουν τις ταχύτητες σύνδεσης στο internet

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Η δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με υπερυψηλές ταχύτητες με επιδότηση, μέσω κουπονιού, επεκτείνεται και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του προγράμματος Superfast Broadband (SFBB) συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, το οποίο έως τώρα αφορούσε μόνον τα νοικοκυριά .

    Το SFBB κουπόνι αντιστοιχεί σε 360 ευρώ (13 ευρώ το μήνα για διάστημα δύο ετών και το εφάπαξ κόστος σύνδεσης 48 ευρώ). Ο κάθε ωφελούμενος δικαιούται ένα κουπόνι για σύνδεση στο διαδίκτυο με πραγματική ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1Gbps. Για να ελέγξει κάποιος την διαθεσιμότητα και να κάνει την αίτησή του για επιδότηση χρειάζεται να επισκεφθεί την ιστοσελίδα sfbb.gr.

    Στο εν λόγω πρόγραμμα, μέχρι στιγμής, παρατηρείται ελάχιστη ανταπόκριση. Έχουν επωφεληθεί (ενεργοποιηθεί) περίπου 5.000 οικιακές συνδέσεις, δηλαδή έχει διατεθεί περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Είναι σε ισχύ από τις αρχές του 2019 έπειτα από έγκριση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (παρότι χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θεωρείται κρατική ενίσχυση και ως εκ τούτου χρειάζεται έγκριση από την ΕΕ).

    Ο λόγος είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε τόσο υψηλές ταχύτητες που προϋποθέτουν ότι η οπτική ίνα φθάνει έως τα σπίτια (FTTH). Ταυτόχρονα όμως δεν υφίσταται και η ανάλογη ζήτηση. Με βάση τα όσα λέγουν τα στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών η ζήτηση σήμερα από τα νοικοκυριά στην πλειονότητά της αφορά σε συνδέσεις έως 50 Mbps και αυτή ακόμα δεν αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό κάτι που αποδίδεται στην οικονομική δυνατότητα μιας μέσης οικογένειας και στη χρήση που κάνει.

    Η επέκτασή του SFBB και στις επιχειρήσεις, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους σε όλη τη χώρα, έπειτα από απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, θεωρήθηκε αναγκαία καθώς σε αυτή την κατηγορία οι ανάγκη για υψηλότερες ταχύτητες είναι μεγαλύτερη.

    Το αρμόδιο υπουργείο στο μεταξύ έχει αιτηθεί στην ΕΕ την χρονική επέκταση του SFBB καθώς η ισχύς του λήγει 31 Μαρτίου 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ