• Business

    Πώς (ελπίζει ότι) θα αποφύγει η κυβέρνηση τη μείωση κύριων συντάξεων

    Σύνταξη


    Στον επαναϋπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση νέους συντελεστές αναπλήρωσης, χωρίς όμως αυτό να οδηγήσει σε μείωση κύριων συντάξεων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στη βάση των σχεδιασμών της για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, το νομοσχέδιο για την οποία θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο στα μέσα Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, οι διαφορές που θα προκύψουν από τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων θα διατηρηθούν ως προσωπική διαφορά για τον κάθε συνταξιούχο, ενώ κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν πως ο επαναϋπολογισμός σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί λογιστικά ώστε να «απορροφηθούν» οι μειώσεις των συντάξεων τις οποίες έκρινε αντισυνταγματικές το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν τα σχέδια αυτά είναι ικανά να κάμψουν τις αντιστάσεις των δανειστών, που  εξακολουθούν να διαφωνούν με την κυβέρνηση σε τρία βασικά σημεία τα οποία θα πρέπει σύντομα να επιλυθούν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Το πρώτο σημείο όπου υπάρχουν διαφορές είναι το ποσοστό αναπλήρωσης, καθώς η κυβέρνηση προτείνει 55%-70% για τις κύριες συντάξεις, ενώ οι δανειστές ζητούν ανώτατο πλαφόν στο 48%.

    Διαφορές καταγράφονται και στο θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς οι θεσμοί απαιτούν τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης να καταβάλλονται στα 20 έτη απασχόλησης, αντί για τα 15, και εάν ισχύσει η 15ετία, να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια και το ποσό να αντικατασταθεί από προνοιακό επίδομα.

    Το τρίτο «καυτό» θέμα είναι το ΕΚΑΣ, που οι δανειστές απαιτούν να σταματήσει να καταβάλλεται σε 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους που θεωρούνται «προνομιούχοι» από τον επόμενο Μάρτιο. Αυτό θα συμβεί με τη θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων, μέχρι την κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019.

    Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές ζητούν συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα για να συζητήσουν τις όποιες προτάσεις της ελληνικής πλευράς, και ειδικότερα περιμένουν ξεκάθαρα ποσοστά αναπλήρωσης, με τα οποία θα υπολογιστούν παλιές και νέες συντάξεις. Σε αντίθετη περίπτωση, προκρίνουν μία μεσοσταθμική περικοπή 6% στις κύριες συντάξεις για να κλείσει η «τρύπα» των 665 ευρώ στο πακέτο των 1,8 δισ. που η χώρα μας καλείται αν εφαρμόσει έως το τέλος του 2016, κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία.



    ΣΧΟΛΙΑ