• Business

    Πωλητήριο στην περιουσία του Ανδρέα Βγενόπουλου βάζουν οι κληρονόμοι

    Ανδρέας Βγενόπουλος


    Την απόφαση να βάλουν πωλητήριο στα περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησαν εξ’ αδιαθέτου πήραν η σύζυγος του Ανδρέα Βγενόπουλου, Αρετή Σουβατζόγλου και τα δύο παιδιά του, Μελίνα και Φίλιππος Βγενόπουλος.

    Η αρχή έγινε από τη μονοκατοικία των 1.600 τ.μ. στην Εκάλη, η οποία πωλείται μέσω εκούσιου πλειστηριασμού, που επιλέχθηκε για να προσδώσει δημοσιότητα και διαφάνεια στη διαδικασία, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην οικογένεια στο mononews. Οι νόμιμοι κληρονόμοι του εκλιπόντα επιχειρηματία αποφάσισαν να μη διοικήσουν το ενεργητικό της κληρονομιάς. Μετά από αίτηση της Αρετής Σουβατζόγλου και των Μελίνας και Φίλιππου Βγενόπουλου εκδόθηκαν αποφάσεις εκούσιας δικαιοδοσίας του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου, με τις οποίες παρασχέθηκε σε αυτούς το δικαίωμα να παραχωρήσουν την κληρονομιαία περιουσία κατά την αναλογία του κληρονομικού δικαιώματος εκάστου προς τους δανειστές και τυχόν κληροδότες του Ανδρέα Βγενόπουλου. Θυμίζουμε ότι ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του ομίλου Marfin απεβίωσε στις 5 Νοεμβρίου 2016 από ανακοπή καρδιάς, χωρίς να αφήσει διαθήκη.

    Η μονοκατοικία στην Εκάλη

    Αυτό που ακολούθησε ήταν η αίτηση του δικηγόρου της οικογένειας να του χορηγηθεί η άδεια να εκποιήσει το συγκεκριμένο ακίνητο με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού εκούσιου πλειστηριασμού και επικουρικά, με ελεύθερη εκποίηση (αν ο πλειστηριασμος καταστεί άγονος έπειτα από τέσσερις διαγωνισμούς), και με το κατά δυνατόν υψηλότερο τίμημα που θα συμφωνηθεί με τον αγοραστή. Σημειωτέον ότι η παροχή άδειας, εν προκειμένω από το Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου, είναι υποχρεωτική, ώστε να χρηματοποιηθεί το ενεργητικό της κληρονομιάς.

    Όπως αναγράφεται και στη δικαστική απόφαση, έπειτα από έρευνα του εκκαθαριστή κληρονομιάς, εν προκειμένω του δικηγόρου Παναγιώτη Αρμαμέντου, προκύπτει ότι η υπερκάλυψη του παθητικού της κληρονομιάς – το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 4,19 εκατομμύρια, βάσει των αναγγελθεισών απαιτήσεων των δανειστών – απαιτεί την εκποίηση και ρευστοποίηση του συνόλου του ενεργητικού, προκειμένου να ικανοποιηθούν σύμμετρα οι δανειστές.

    Να σημειωθεί ότι η προθεσμία απογραφής της κληρονομιάς παρατάθηκε μέχρι τις 17 Ιανουαρίου του 2023. Κατά πληροφορίες, το ακατοίκητο για πέντε χρόνια ακίνητο στην Εκάλη θα ακολουθήσουν κι άλλα περιουσιακά στοιχεία του Ανδρέα Βγενόπουλου, τα οποία θα διατεθούν προς πώληση. Θυμίζουμε πως διαμάντι του στέμματος της ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία ήταν κτήμα περί των 1.000 στρεμμάτων στην Πάρνηθα, μια έκταση που περιλαμβάνει βίλα, στάβλους, αλλά και μία λίμνη.

    Η έκταση στην Πάρνηθα (Πηγή protothema.gr)

    Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για τη διαμάχη με το δημόσιο

    Την ίδια ώρα η οικογένεια του Ανδρέα Βγενόπουλου βρίσκεται εν αναμονή της αμετάκλητης απόφασης του ΣτΕ για την υπόθεση διαγραφής ποσού 300 εκατ. ευρώ (μαζί με τους τόκους των προστίμων) που καταλόγισε το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), αφού ο εκκαθαριστής κληρονομιάς προσέφυγε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο.

    Όσον αφορά το πολυτελές ακίνητο στην Εκάλη, η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί βάσει της εκτίμησης στα 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ η διαδικασία θα διενεργηθεί στις 25 Μαΐου. Το ακίνητο μεταβιβάστηκε το 1992 στην εταιρεία TORTOISE TRADING CO και τo 2003 μεταβιβάστηκε στον Ανδρέα Βγενόπουλο. Με το θάνατο αυτού, το 2016, κληρονομήθηκε από τους κληρονόμους του. Βρίσκεται στην οδό Πάρνηθος, σε απόσταση 600 μέτρων βορειοδυτικά από τις εγκαταστάσεις του EKALI CLUB και 5,5 χιλιομέτρων από το κέντρο της Κηφισιάς. Στο κεντρικό τμήμα του οικοπέδου, στα ανατολικά της κατοικίας, υπάρχει πισίνα 102,80 τ.μ. με τον αντίστοιχο υπαίθριο χώρο εκτόνωσης, στεγασμένος χώρος BBQ με ξύλινη πέργκολα και με πέτρινες επενδύσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα και μικρό γήπεδο μπάσκετ στο ανατολικό τμήμα.

    Η μονοκατοικία αποτελείται από δύο κτιριακούς όγκους, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, έχουν διαφορετική τεχνική και αρχιτεκτονική μορφή αλλά βρίσκονται σε επαφή και είναι λειτουργικά συνδεδεμένοι, ώστε να συνιστούν μία μονοκατοικία. Η συνολική δόμηση είναι 1.604,72 τ.μ, εκ των οποίων τα 1.212,86 τ.μ. αποτελούν χώρους κύριας χρήσης (1.123,86 τ.μ. ανωδομής και 89 τ.μ. υπογείου), ενώ τα 391,86 τ.μ. υπόγειους χώρους βοηθητικής χρήσης. Το παλαιότερο τμήμα της κατοικίας βρίσκεται στην πρόσοψη επί της οδού Πάρνηθος και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, 1ο όροφο, 2ος όροφο και απόληξη κλιμακοστασίου – πύργο.

    Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνεται τζάκια, χώρος γυμναστηρίου, μασάζ, καθώς και πύργος Βαυαρικού στυλ και τεχνοτροπίας, ο οποίος καθιστά το ακίνητο μοναδικό στην Ελλάδα. Ο πύργος φτάνει σε ύψος περίπου τα 16 μέτρα και από την υψηλότερη στάθμη προσφέρει ανεμπόδιστο ορίζοντα προς την εγγύς και ευρύτερη περιοχή. Ο πύργος έχει πολυγωνική κάτοψη με τοξωτά παράθυρα και πολυγωνική στέγη με εμφανείς στηρίξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ